Rusi odpovedali na sankcie, do krajiny zakázali vstup stovkám kanadských občanov

ta3 čtk
14.11.2022 17:10

Rusko zapísalo mená stovky kanadských občanov na svoju "čiernu listinu". Medzi Kanaďanmi, ktorým Moskva zakázala vstup do Ruska, je aj herec Jim Carrey či spisovateľka Margaret Atwoodová, uviedli v pondelok agentúry TASS a AP. Ide o odpoveď na kanadské sankcie proti Rusku.

Jim Carrey (SITA/AP)
SITA/AP

"V odpovedi na pokračujúcu prax režimu premiéra Justina Trudeaua prijímať sankcie proti vedeniu Ruska, politikom, zákonodarcom, podnikateľom, expertom, novinárom, umelcom a tiež proti všetkým, ktorých kanadské rusofóbne úrady pokladajú za nepohodlné, sa na základe vzájomnosti zakazuje stovke občanov Kanady vstup do krajiny," uviedlo ruské ministerstvo zahraničia.

Západné sankcie majú prinútiť Rusko k ukončeniu vojny proti Ukrajine, ktorú rozpútalo pred 264 dňami vpádom vojsk do susednej krajiny.

Trudeau v pondelok ohlásil, že Kanada poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 500 miliónov dolárov, aby sa krajina mohla brániť "brutálnej a neospravedlniteľnej invázii", a zavedie ďalšie sankcie proti Rusom, vrátane policajtov a vyšetrovateľov, prokurátorov. , sudcov a dozorcov, ktorí sa podieľajú na "hrubom a systematickom porušovaní ľudských práv voči predákom ruskej opozície". Kanada od ruského vpádu na Ukrajinu postihla sankciami už viac ako 1400 fyzických a právnických osôb.

Herec Carrey, označovaný za komika s gumovou tvárou, dokázal uspieť aj v rolách odlišného charakteru, napríklad vo filme Truman Show či v titulnej úlohe filmu Muž na Mesiaci režiséra Miloša Formana. Spisovateľka Atwoodová je autorkou slávneho antiutopického románu Príbeh služobnice.

Ruské ministerstvo zahraničia dôvody sankcií proti hercovi nezmienilo, ale Jim Carrey patril k prvým hollywoodskym celebritám, ktoré vystúpili na podporu Ukrajiny a proti ruskej agresii, poznamenala ruská redakcia BBC. Pripomenula aj hercovo vyhlásenie z konca februára, že sa mu vnútro obracia, keď vidí, ako "nevinní ľudia, najmä deti, sú ohrozované ďalším veľkým idiotom v dejinách".

Ruské ministerstvo zahraničia dôvody sankcií proti hercovi nezmienilo, ale Jim Carrey patril k prvým hollywoodskym celebritám, ktoré vystúpili na podporu Ukrajiny a proti ruskej agresii, upozornila ruská redakcia BBC a pripomenula hercovo vyhlásenie z konca februára, že mu bije srdce, keď vidí, ako nevinní ľudia, najmä deti, sú "ohrozené ďalším veľkým idiotom v dejinách".

Zákaz vstupu do Ruska dostal aj Stefan Bandera, vnuk vodcu ukrajinských nacionalistov Stepana Banderu z polovice minulého storočia. Na čiernej listine sa ocitli aj ďalší predstavitelia kanadských Ukrajincov, novinári, podnikatelia a vedci, dodala BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok