Bojuje a žiari. Pred Putinom sa neskloníme, hovorí bývalý žeriavnik, z ktorého sa stal zocelený vojak

ta3/Soňa Búranová
14.11.2022 01:00

Ruská okupácia Ukrajiny už trvá niekoľko mesiacov. Za ten čas médiá priniesli množstvo príbehov ukrajinských vojakov, ktorí odišli zo zamestnania a vydali sa bojovať na front za svoju vlasť. Jedným z nich je aj Andriy Rogalski, ktorý slúži na frontovej línii na juhu Ukrajiny. Novinárom zo CBS News, ktorí sú s ním v kontakte, postupne hovorí svoj príbeh.

Bojuje a žiari. Pred Putinom sa neskloníme, hovorí bývalý žeriavnik, z ktorého sa stal zocelený vojak
TASR/AP (ilu)

Vojaka Andriyja Rogalského prvýkrát stretli koncom marca, len niekoľko týždňov po tom, čo Rusko napadlo jeho krajinu. Povedal, že dal výpoveď z práce žeriavnika a prihlásil sa do vojenskej služby tak rýchlo, ako to bolo možné, aby mohol brániť svoju vlasť.

Mafián Putin

Po základnom výcviku odišiel spoločne s ďalšími regrútmi do ukrajinskej armády autobusom. Aj keď mal 30 rokov, stále sa správal ako mladší chlapec. Zvážnel, keď sa ho opýtali na dôvod, prečo sa chopil zbrane proti okupantom Vladimira Putina. "To, čo urobili, je čisté zlo," povedal pre CBS News. Šéfa Kremľa opísal ako človeka, ktorý má "mafiánsku mentalitu“.

Redakcia zostala s Rogalskim v kontakte prostredníctvom textových správ. Občas jej posielal videá, ktoré zverejňoval aj na sociálnych sieťach. V jednom sedel v obrnenom vozidle, v inom si s kolegami pochutnával na domácom jedle na dvore domu v ukrajinskej dedine.

V máji mu zranil nohu šrapnel (starší druh delostreleckej munície - pozn. redakcie), čo mu na niekoľko týždňov neumožnilo bojovať. Potom sa však opäť pripojil k svojmu práporu. Vo videu, ktoré nakrútil cestou do nemocnice, ukazoval svoju zakrvavenú a obviazanú nohu. Následne sa uškrnul a zdvihol palec do kamery.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok