V kyjevskom kláštore zaznela pieseň za matičku Rus, vyvolalo to obrovský škandál

ta3 čtk
14.11.2022 22:13

Vedenie slávneho kyjevského pravoslávneho kláštora Kyjevskopečerská lávra sa snaží podľa ukrajinských médií zahladiť víkendový škandál, kedy tu zaznela pieseň či modlitba "za matičku Rus". Ukrajinská cirkev je rozštiepená na časť, ktorá vyhlásila nezávislosť na Moskve, a na časť historicky podriadenú moskovskému patriarchátu, od ktorého sa osamostatnila až na konci mája. Práve duchovný tejto cirkvi Pavlo Lebiď stojí na čele slávneho kláštora, zatiaľ čo škandál okolo modlitby za matičku Rus rozvíril kňaz z "konkurenčnej" cirkvi.

pravoslávny chrám bratislava (TASR)
TASR

Metropolita Lebiď v pondelok verejne oznámil, že duchovného, ktorý v jednom z chrámov lávry spieval "svetskú pieseň", postihne prísny zákaz slúžiť bohoslužby. "Modlíme sa za mier po celom svete," citovala duchovného agentúra Unian. "Modlíme sa za všetkých pravoslávnych," povedal metropolita. "Nemôžeme a nebudeme v chráme spievať svetské piesne," dodal. Vojnu označil za "strašné nešťastie". "Dnes sa v chrámoch musíme modliť za jediné - za mier v našom štáte, za zachovanie našich hraníc, za to, aby neumierali naši ľudia," zdôraznil.

Unian uviedol, že pravosť videa s piesňou za matičku Rus, zverejneného cez víkend, nebolo možné overiť, kým ho metropolita Lebiď svojím vyhlásením nepriamo potvrdil. Ukrajinské ministerstvo kultúry a tajná služba SBU ohlásili, že preveria možné "glorifikovanie počínania nepriateľa".

Lávra je síce historickou pamiatkou zaradenou na zoznam svetového dedičstva UNESCO, ale "činnosť kláštora je často predmetom kritiky kvôli šíreniu imperiálnych stereotypov v duchu moskovského patriarchátu a tiež kvôli šíreniu sovietskych mýtov", napísal Unian a vypočítal, že na začiatku vojny miestni duchovní napadli novinárov, ktorí sa ich pýtali na agresiu Ruska. Až v druhom mesiaci vojny sa v kláštore začalo hovoriť o odchode z podriadenosti Moskve.

Koncom mája cirkev vyhlásila samostatnosť na Moskve a kritizovala počínanie moskovského patriarchu Kirilla, ktorý podporuje ruského prezidenta Vladimíra Putina a jeho vojnu proti Ukrajine. V auguste hlava cirkvi, metropolita Onufrij navštívil zajatých ruských vojakov, obdaroval ich čokoládou a sľúbil, že sa za nich bude modliť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok