Maďarsko naďalej odmieta spoločné požičiavanie si peňazí na pomoc Ukrajine

ta3 čtk
14.11.2022 18:35

Maďarská vláda v pondelok potvrdila, že je proti tomu, aby si Európska únia spoločne požičiavala na finančnú pomoc Ukrajine v budúcom roku, ako navrhuje Európska komisia. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó uviedol, že Budapešť odmieta spoločné zadlžovanie, ale je pripravená Kyjev podporovať priamo. Český minister zahraničia Ján Lipavský naznačil, že postoj Maďarska súvisí so snahou krajiny dostať sa k zablokovaným úniovým prostriedkom.

Péter Szijjártó minister zahraničné veci Maďarsko 1140 px (ČTK)
ČTK

Pokračovanie takzvanej makrofinančnej pomoci Ukrajine bolo v pondelok jednou z tém stretnutia ministrov únie necelý týždeň po tom, čo Európska komisia navrhla systém podpory na budúci rok. Plán počíta s tým, že komisia by si podobne ako doteraz na tento účel požičiavala na finančných trhoch v mene celej EÚ a celkovo poskytla Kyjevu 18 miliárd eur. Návrhom sa teraz zaoberajú členské krajiny a Európsky parlament.

Szijjártó už pred odhalením návrhu Európskej komisie dal najavo nesúhlas maďarskej vlády a v pondelok tento postoj zopakoval. Podľa maďarských novinárov pôsobiacich v Bruseli uviedol, že jeho krajina je proti spoločným pôžičkám, ale je pripravená svoj podiel Ukrajine poskytnúť dvojstranne. "Povedzte nám, koľko by z 18 miliárd eur malo prispieť Maďarsko, a my to Ukrajine dáme," citovala ministra reportérka webu Népszava Katalin Halmaiová.

Podľa Lipavského je kľúčové, že Maďarsko pomoc v princípe neodmieta, ale má výhrady k mechanizmu. "Verím, že teraz je to otázka rokovaní, aby Európa pokračovala v hľadaní mechanizmu, ako to celé zafinancovať, a zároveň rokovala s maďarskou stranou," povedal českým novinárom po rokovaní s náprotivkami z EÚ. Česko pri tom môže v hľadaní dohody s Budapešťou zohrať ústrednú úlohu, pretože do konca roka predsedá rokovaním zástupcov členských krajín EÚ.

Maďarský postoj k plánu podpory Kyjeva vyvoláva v únijných kruhoch podozrenie, že ide o snahu vynútiť si ústupky v sporoch o stav právneho štátu, kvôli ktorým Maďarsku hrozí odstrihnutie od miliárd z rozpočtu Únie. Maďarsko je okrem iného poslednou krajinou EÚ, ktorá nemá schválený tzv. plán obnovy, teda stratégiu pre čerpanie peňazí zo špeciálneho pandemického fondu.

"Bezpochyby to je súčasťou celej tej debaty, pretože ten mechanizmus pre Ukrajinu je navrhovaný obdobne," uviedol v pondelok Lipavský. Otázku ohľadom súvislosti medzi postojom k podpore Ukrajiny a problémami Budapešti s prístupom k fondom EÚ dostala minulý týždeň aj nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Tá uviedla, že finančná pomoc Kyjevu "nie je normálna európska záležitosť, pri ktorej ľudia hrajú poker a vyjednávajú tam a späť o finančných prostriedkoch".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok