ONLINE: Ukrajincom v Chersone odporučili nechodiť do centra. Ruské úrady vydali príkaz na vytvorenie zásoby liekov

ta3 TASR ČTK
13.11.2022 07:10

Šéf správy Chersonskej oblasti Jaroslav Januševič požiadal v príspevku na svojom Telegrame, aby sa ľudia nezhromažďovali v centrálnej časti oslobodeného Chersonu, pretože ju sapéri musia najprv odmínovať. Ruské ministerstvo zdravotníctva vydalo príkaz, ktorý ukladá všetkým regiónom v krajine vytvoriť zásoby liekov na štyri mesiace, informovalo spravodajské oddelenie ukrajinského ministerstva obrany. Udalosti na Ukrajine sledujeme online.

23:58 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:38 Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko na Telegrame informoval, že v jednej z oslobodených obcí v Chersonskej oblasti vyšlo auto na mínu a pri výbuchu utrpeli zranenia štyria ľudia, vrátane jedenásťročného dieťaťa. "Ruskí teroristi po sebe zanechali mnoho min. Neúnavne vás žiadame, aby ste boli opatrní a nejazdili po cestách, ktoré ešte neboli skontrolované odborníkmi," dodal Tymošenko.

22:48 Starosta Melitopolu Ivan Fedorov uviedol, že do mesta začali prichádzať ruskí vojaci ako z Chersonskej oblasti, tak z ďalšieho Rusu okupovaného mesta Tokmak, ktoré sa nachádza v Záporožskej oblasti, informoval The Kyiv Independent.

21:36 Vyšetrovatelia odhalili v oslobodenej Chersonskej oblasti vyše 400 ruských vojnových zločinov a našli telá vojakov i civilistov, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Stabilizovať" sa podľa neho podarilo 226 obcí, v ktorých žije viac ako stotisíc obyvateľov. Aj naďalej pokračujú zatýkanie ruských vojakov a žoldnierov, dodal Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom prejave.

20:23 Ukrajinská armáda počas týždňa oslobodila takmer 180 osád na juhu, informuje The Kyiv Independent. Ukrajinské južné operačné velenie oznámilo, že od 7. novembra do 13. novembra ukrajinské jednotky oslobodili 179 miest a dedín v Mykolajivskej a Chersonskej oblasti.

19:14 Gubernátor Chersonskej oblasti vyzval obyvateľov oslobodených častí regiónu, aby sa kvôli hroziacim útokom evakuovali do bezpečnejších miest.

18:51 V centre oslobodeného mesta Cherson bolo obnovené mobilné pripojenie poskytované ukrajinským operátorom Kyivstar. Na svojom profile na Telegrame o tom informoval Jaroslav Januševič, hlava správy Chersonskej oblasti. "Spojenie Kyivstar začalo fungovať v centre mesta, priamo na námestí pred budovou Oblastnej vojenskej správy. Posielam vám toto video prostredníctvom LTE," napísal Januševič.

18:44 Na ruských sociálnych sieťach sa v nedeľu rozšírilo video, ktoré údajne zachytáva zabitie bývalého ruského žoldniera, ktorý prešiel na stranu Ukrajiny. Muž je ubitý kladivom do hlavy a podľa proruských blogerov ide o pomstu za jeho údajnú zradu, napísala agentúra Reuters. Ako sa Rus menom Jevgenij Nužin dostal späť do rúk Rusov, nie je jasné. Podľa niektorých informácií sa tak stalo pri výmene zajatcov, on sám však hovorí, že bol unesený.

17:56 Šéf správy Chersonskej oblasti Jaroslav Januševič na svojom profile na Telegrame vyzýva obyvateľov oslobodených území v regióne na evakuáciu kvôli vysokému riziku nepriateľských útokov. "Obyvatelia Chersonu a oslobodených osád regiónu! V pravobrežnej časti Chersonskej oblasti stále existuje vysoká pravdepodobnosť nepriateľských útokov. Ako ruská armáda uteká, začína zo zúfalstva bojovať s civilistami. Opakovane sme to videli v mnohých oslobodených lokalitách. Preto dôrazne odporúčame. vojenskej správy Chersonskej oblasti je pripravený vám s tým pomôcť." Aktuálne informácie a prihlásenie na evakuáciu môžu obyvatelia získať na nasledujúcich telefónnych linkách: 0 800 330 951; 38 091 481 7845. Januševič sľúbil, že evakuovaní obyvatelia dostanú akúkoľvek pomoc, ktorú budú potrebovať.

17:42 Ruskí útočníci zničili a vyrabovali základňu spoločnosti UkrLandFarming v Novorajsku v Chersonskej oblasti, ktorú vlastní ukrajinský miliardár Oleh Bachmatjuk, čím spôsobili škodu za 250 až 270 miliónov dolárov. Informoval o tom Oleksij Hončarenko, poslanec ukrajinského parlamentu. Podľa Hončarenka útočníci odviezli 100-tisíc ton semien slnečnice a kukurice a ukradli kombajny, traktory a bezpilotné lietadlá používané pri obrábaní pôdy. Okrem toho bolo ukradnuté takmer všetko, čo sa na základni nachádzalo: pohonné hmoty, mazivá, osivový materiál a prípravky na ochranu rastlín v hodnote 60 miliónov dolárov.

17:15 Kambodža a Japonsko sú ďalšími štátmi, ktoré pomôžu Ukrajine pri odmínovaní jej územia, informovala v nedeľu britská stanica BBC. Spresnila, že Kambodža v koordinácii s japonskými úradmi vyšle do Poľska špecialistov na odmínovanie, ktorí následne vyškolia ukrajinských pyrotechnikov v ďalších zručnostiach. Kambodžský premiér Hun Sen v rámci summitu ASEAN absolvoval stretnutia s delegáciami Európskej únie, Spojených štátov amerických a Kanady, počas ktorých ubezpečil partnerov o podpore Ukrajiny zo strany kambodžskej vlády, dodala BBC. Zámer kambodžskej vlády potvrdil aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý tento týždeň v Kambodži absolvoval sériu rokovaní venovaných aj tejto téme.

17:08 Ruské ministerstvo zdravotníctva vydalo príkaz, ktorý ukladá všetkým regiónom v krajine vytvoriť zásoby liekov na štyri mesiace, informovalo spravodajské oddelenie ukrajinského ministerstva obrany. Ruským chirurgom hrozí zníženie dodávok liekov, čo ovplyvňuje zdravotnícky priemysel a núti ich odkladať operácie na neurčito, uviedlo.

16:54 Niektoré sankcie proti Rusku môžu zostať v platnosti aj po dosiahnutí mierovej dohody s Ukrajinou, uviedla americká ministerka financií Janet Yellenová. Informujeme na základe správy agentúry Reuters.

16:50 Šéf správy Chersonskej oblasti Jaroslav Januševič požiadal v príspevku na svojom Telegrame, aby sa ľudia nezhromažďovali v centrálnej časti oslobodeného Chersonu, pretože ju sapéri musia najprv odmínovať. "Nepriateľ zamínoval takmer všetko (v Chersone). Prosím, vyhýbajte sa miestam, kde sa zhromažďujú ľudia," povedal Januševič. Guvernér tiež uviedol, že v oslobodenej časti Chersonskej oblasti sa v odmínovaných oblastiach obnovuje dodávka plynu.

16:49 "Do Chersonu sa vrátila jar," spieva ukrajinská rocková skupina Kozak System v rovnomennej skladbe, ktorú nahrala cestou z Ľvova a prvýkrát zaspievala na benzínke v oslobodenom meste. "Prví poslucháči zareagovali slzami, potleskom aj pokrikom Sláva Ukrajine," napísala ruská redakcia BBC na svojom webe.

15:25 Na videu natočenom ukrajinskými vojakmi a zdieľanom na sociálnych sieťach v nedeľu je vidieť vyvesená ukrajinská vlajka na Antonivskom moste, strategickom prechode medzi oslobodeným západným a východným brehom Dnepra v Chersonskej oblasti, kam Rusi ustúpili.

15:24 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil demobilizáciu študentov na okupovaných územiach Doneckej a Luhanskej oblasti, ktorí boli predtým odvedení k vojenskej službe, uviedla ruská informačná agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na Putinovho tlačového tajomníka Dmitrija Peskova. "Sily Národnej domobrany sú súčasťou Ozbrojených síl Ruska od doby, kedy boli Donecká ľudová republika (DLR) a Luhanská ľudová republika (LLR) začlenené do Ruska. Putin nariadil ich demobilizáciu a zorganizoval ich návrat do vzdelávacích zariadení."

14:51 Mestské podniky v Chersone pracujú na obnove kľúčovej infraštruktúry. Tú ale Rusi pri svojom ústupe zamínovali. Väčšina domov zostáva bez elektriny a vody, uviedli v nedeľu miestni predstavitelia v ukrajinskej televízii. Úrady sa podľa šéfa správy Chersonskej oblasti Jaroslava Januševyča rozhodli z bezpečnostných dôvodov ponechať v platnosti zákaz vychádzania od 17. hodiny do ôsmej rána a tiež zákaz odchádzať a vstupovať do mesta. "Nepriateľ zamínoval všetky objekty kritickej infraštruktúry," povedal Januševyč. "Snažíme sa, aby sme sa s tým vysporiadali počas pár dní, a potom otvoríme mesto," prisľúbil.

14:35 Bieloruská monitorovacia skupina "Bieloruský hajun" v nedeľu uviedla, že Rusko pravdepodobne prepravuje z Bieloruska rakety a muníciu na podporu svojej invázie na Ukrajinu. Nie je jasné, či Rusko preváža zbrane, ktoré predtým nakúpilo do Bieloruska, píše The Kyiv Independent.

14:14 Šéf správy Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim vyzval podnikateľov na návrat domov, vzhľadom na zníženie početnosti ruských útokov. Kim vyzval podnikateľov a stavebných robotníkov, aby sa podieľali na obnove regiónu po tom, čo sa ruské vojská stiahli z neďalekých južných území.

13:50 Do ruských škôl sa od septembra budúceho roka vráti povinný prípravný vojenský výcvik známy zo sovietskych čias, ktorý bol ukončený v roku 1993. 

13:28 Ukrajinské železnice spustili v nedeľu na počesť oslobodenia mesta Cherson na juhu krajiny predaj symbolických cestovných lístkov do viacerých miest, ktoré sú naďalej pod kontrolou ruských síl. Toto gesto má predstavovať symbol viery v ozbrojené sily Ukrajiny a nádej v oslobodenie spod okupácie. 

12:51 Rusko v nedeľu vyzvalo skupinu G20, aby prestala hovoriť o bezpečnosti a zamerala sa na najpálčivejšie socioekonomické problémy sveta.

12:25 Ústup ruských vojsk z Chersonu, jediného oblastného centra dobytého Rusmi pri invázii na Ukrajinu, vyvoláva podľa analytikov amerického Inšitútu pre štúdium vojny bezprecedentnú kritiku namierenú proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a budí ideologickú roztržku medzi Putinom a radikálnymi stúpencami vojny. 

11:52 Ruský prezident Vladimir Putin navrhol v nedeľu zmeny zákona, ktoré by Moskve umožnili odobrať pasy občanom, ktorí sa nenarodili v Rusku a získali ruské občianstvo, pokiaľ kritizovali vojnu na Ukrajine, píšu ukrajinské médiá The Kyiv Independent a Ukrainska pravda.

11:23 Vplyv ruskej invázie na Ukrajinu a narastajúce napätie medzi Čínou a Západom bude v popredí záujmu summitu veľkých svetových ekonomík G20, ktorý začína v utorok na indonézskom ostrove Bali.

10:49 Od zavedenia mobilizácie v Rusku na konci septembra vstúpilo do Gruzínska zhruba 700-tisíc Rusov. V nedeľu to uviedla gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová. Stotisíc z nich podľa nej zostalo v Gruzínsku a zvyšok odišiel do iných krajín.

10:18 Ukrajinské železnice oficiálne oznámili, že v najbližších dňoch obnovia spoje do Chersonu. Informuje o tom stanica BBC. Kľúčové mesto oslobodila ukrajinská armáda v piatok po tom, čo sa z neho ruskí vojaci postupne stiahli.

9:55 Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára už vyše 7,7 milióna ľudí, oznámila v nedeľu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž.

9:29 Juhokórejský prezident Jun Sok-jol v nedeľu uviedol, že rozšíri objem humanitárnej pomoci pre Ukrajinu.

9:07 Predseda poslaneckého klubu ukrajinskej vládnej strany Sluha národa Davyd Arachamija, ktorý viedol ukrajinskú delegáciu pri jarných rozhovoroch s Rusmi, odhadol, že šanca na rokovania s Ruskom by sa mohla objaviť v druhej polovici budúceho roka .

8:42 Predseda správy Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko oznámil, že Rusko ostreľovalo mesto Nikopol a tiež komunitu Marhanec. Dve ženy boli zranené a boli hospitalizované. V Nikopole bolo podľa Rezničenka poškodených vyše štyridsať výškových a súkromných budov, viac ako dve desiatky komerčných budov a niekoľko plynovodov a elektrických vedení.

8:26 Rusko opäť ostreľovalo Sumskú oblasť, do regiónu dopadlo pätnásť striel, oznámil šéf tamojšej správy Dmytro Žyvyckyj. Obete podľa neho nie sú.

8:04 Ruské sily pred útekom zničili kľúčovú infraštruktúru v meste Cherson na juhu Ukrajiny, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusi "majú všade rovnaký cieľ: čo najviac ponížiť ľudí. Ale my všetko obnovíme, verte mi," uviedol Zelenskyj v sobotnom videopríhovore. "Pred útekom z Chersonu okupanti zničili všetku kritickú infraštruktúru: komunikácie, vodu, teplo, elektrinu," priblížil.

7:46 Podľa bývalého veliteľa amerických pozemných síl v Európe Bena Hodgesa môže Ukrajina do januára oslobodiť Mariupoľ a Melitopoľ a potom začne oslobodzovanie Krymu. Hodges to napísal na Twitteri.

7:28 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil situáciu v Doneckej oblasti za peklo, vojaci tam podľa neho zvádzajú každý deň "extrémne brutálne bitky", povedal vo svojom pravidelnom večernom videoposolstve.

7:14 Ruské okupačné úrady neschválili presun správneho centra okupovanej Chersonskej oblasti z oslobodeného Chersonu do Heničenska, uviedla ruská štátna agentúra TASS. Okupačné úrady informáciu o novom správnom centre, ktorá sa objavila v sobotu, popreli s tým, že ju v sobotu oznámil "bývalý člen okupačnej administratívy", ktorý na to nemal právomoc. Správnym centrom podľa nového vyjadrenia okupantov zostáva Cherson.

7:07 Rusi ostreľovali obec Hornostajivka v okupovanej časti Chersonskej oblasti, zabili dve ženy a zničili šesť domov, povedal predseda oblastnej správy Jaroslav Janhuševyč.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v sobotu 13. novebra: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok