ONLINE: Počet Rusov prichádzajúcich do EÚ vzrástol. Šéf NATO odsúdil pseudoreferendá

TA3 TASR ČTK ČT24
27.9.2022 06:57

Počet ruských občanov vstupujúcich do Európskej únie vzrástol po ohlásení čiastočnej mobilizácie v Rusku o 30 percent. Referendá zorganizované v štyroch okupovaných oblastiach na Ukrajine o pripojení k Rusku sú "podvodom" a "bezohľadným porušením medzinárodného práva". V utorok to uviedol generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.   

23:54 Spojené štáty predložia Bezpečnostnej rade OSN na schválenie rezolúciu odsudzujúcu hlasovanie na Moskvou ovládaných alebo okupovaných častiach Ukrajiny, ktoré tamojšie proruské úrady označujú za referenda o pripojení k Rusku. Oznámila to v utorok americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Je prakticky isté, že Rusko, ktoré je jedným z piatich stálych členov Bezpečnostnej rady, bude rezolúciu vetovať.

23:27 Počet prichádzajúcich Rusov do Európskej únie vzrástol o 30%. V priebehu minulého týždňa ich prišlo až 66-tisíc. Oznámila to európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex. 

22:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nečakane prehovoril cez videospojenie k Bezpečnostnej rade OSN. Rusko porušuje medzinárodné právo, prehlbuje konflikt a je len otázkou času, kedy Moskva zničí poslednú fungujúcu medzinárodnú inštitúciu, povedal Zelenskyj s odkazom na zhromaždenie, ku ktorému hovoril. OSN prejav naživo prenášala na svojich stránkach.

22:03 Proruskí predstavitelia v Luhanskej oblasti na východe Ukrajine v utorok po sčítaní všetkých hlasov uviedli, že ich obyvatelia v referende rozhodli o pripojení oblasti k Rusku 

21:43 Proruskí predstavitelia v Záporožskej a Chersonskej oblasti na Ukrajine v utorok po sčítaní všetkých hlasov uviedli, že ich obyvatelia v referende rozhodli o pripojení oboch oblastí k Rusku. Zatiaľ však ide len o predbežné výsledky. 

21:23 Tri výbuchy bolo počuť v utorok večer v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov a následne vypadla elektrina, hlásil svedok tlačovej agentúre Reuters. 

21:10 Lotyšsko zaviedlo v utorok núdzový stav v oblasti na hranici s Ruskom. Reaguje tak na snahu mnohých Rusov odísť z vlasti po čiastočnej mobilizácii. 

21:09 Spojené štáty budú vítať Rusov žiadajúcich azyl pred "nepopulárnou" vojnou prezidenta Vladimira Putina, vyhlásila v utorok tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierrová. Informuje agentúra Reuters.

20:48 Hlasovania usporiadané Moskvou v okupovaných a ovládaných častiach Ukrajiny sú bezcenná a neúprimná fraška, uviedla francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnaová v rozhovore so stanicou BFM TV. Podľa ministerky nie sú legitímne a Paríž ich neuzná, o čom politička po telefóne uistila aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

20:42 Seizmológovia z Uppsalskej univerzity vo Švédsku a dánskeho seizmologického centra v utorok potvrdili, že plynovod Nord Stream v Baltskom mori poškodili výbuchy, nie zemetrasenia alebo zosuvy, uvádza agentúra Reuters.

20:20 Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová označila referendá o pripojení k Rusku v okupovaných ukrajinských regiónoch za "cynické" a "absolútne neakceptovateľné"

20:14 Európa sa obáva, že dôvodom úniku plynu z dvoch plynovodov smerujúcich po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka je sabotáž s cieľom poškodiť dôležitú infraštruktúru, ktorá je súčasťou sporu s Ruskom po jeho útoku na Ukrajinu. Preto požaduje dôsledné vyšetrenie oboch incidentov.

19:54 Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom dnes varovala, že ukrajinská firma Naftogaz by sa mohla stať terčom ruských sankcií, ktoré by mohli zastaviť tranzit ruského plynu do Európy cez Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Interfax.

19:27 Počet ruských občanov vstupujúcich do Európskej únie vzrástol po ohlásení čiastočnej mobilizácie v Rusku o 30 percent. Uviedla to v utorok Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex). TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a televízie Sky News. 

19:22 Rusko nebude žiadať vydanie ruských občanov, ktorí odchádzajú z krajiny s cieľom vyhnúť sa mobilizácii. Uviedlo to v utorok ruské ministerstvo obrany. Do susedných krajín už odišli tisíce mužov v povolávacom veku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

18:48 Referendá zorganizované v štyroch okupovaných oblastiach na Ukrajine o pripojení k Rusku sú "podvodom" a "bezohľadným porušením medzinárodného práva". V utorok to uviedol generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg po telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrovi Zelenskému.

18:29 Horná komora ruského parlamentu, Rada federácie, bude zrejme posudzovať žiadosti nových oblastí o pripojení k Rusku 4. októbra. V utorok to uviedla predsedníčka Rady federácie Valentina Matvijenková, ktorú citovala americká spravodajská televízia CNN. 

18:24 Muži v Ruskom obsadenom Mariupole dostávajú výzvy, aby sa vo štvrtok dostavili k odvodovej komisii, upozornil server Ukrajinska pravda. So sebou si majú vziať veci osobnej potreby a pas. Ruská okupačná správa výzvu zdôvodňuje tým, že Mariupol sa na základe výsledkov referenda stane súčasťou Ruskej federácie. 

17:39 Kyjev v utorok oznámil, že hlasovania o pripojení k Ruskej federácii v štyroch okupovaných ukrajinských oblastiach nebudú mať vplyv na vojenské ciele Ukrajiny. Invázia Moskvy tam trvá už siedmy mesiac. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

17:27 Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili prístupové protokoly Fínska a Švédska do NATO. Rozhodli o tom v utorkovom hlasovaní. Po odsúhlasení parlamentom musí vstup severských krajín do Aliancie ratifikovať prezidentka SR Zuzana Čaputová. 

17:26 V Moskvou ovládaných a okupovaných častiach Ukrajiny skončilo narýchlo zorganizované hlasovanie o pripojení k Rusku. Tamojšie okupačné či proruské úrady už na základe čiastočných výsledkov uvádzajú, že sa výrazná väčšina obyvateľov vyslovila za odtrhnutie od Ukrajiny, uvádza ruská agentúra RIA Novosti.

17:13 Spoločnosť Meta odhalila rozsiahlu dezinformačnú sieť s pôvodom v Rusku, ktorá sa snažila využiť stovky falošných účtov na sociálnych sieťach a desiatky falošných spravodajských webov na šírenie ruskej propagandy o invázii na Ukrajine. Spoločnosť to oznámila v utorok, informuje agentúra AP.

17:10 Z prvých čiastočných výsledkov referend, ktoré v uplynulých dňoch prebiehali v štyroch ukrajinských regiónoch okupovaných ruskou armádou, vyplýva, že pripojenie k Rusku podporila prevažná väčšina hlasujúcich, oznámili v utorok ruské médiá. 

17:08 Veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh sa v utorok v reakcii na správy o únikoch plynu z potrubia Nord Stream zvyšuje. Kľúčový termínový kontrakt na plyn s dodaním v októbri vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku okolo 16:00 SELČ vykazoval rast o viac ako päť percent na 183 eur za megawatthodinu (MWh).

16:07 Ukrajina a Rumunsko sú pripravené pomôcť Moldavsku v prípade, že mu ruská spoločnosť Gazprom od 1. októbra prestane dodávať plyn. Informujú o tom v utorok zahraničné médiá. Moldavsko, ktoré je na ruskom plyne silne závislé, patrí medzi najchudobnejšie krajiny v Európe. Prudký nárast cien plynu po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v krajine vyvolal politické napätie.

16:03 Estónsko nepovoľuje vstup na svoje územie Rusom, ktorí majú aj izraelské občianstvo. Informuje o tom v utorok denník The Guardian odvolávajúci sa na izraelské médiá. 

15:57 Švédske a dánske meracie stanice v pondelok zaznamenali masívne podmorské výbuchy na miestach, kde z plynovodu Nord Stream následne začal unikať plyn. S odvolaním sa na švédske seizmologické stredisko o tom informovala agentúra Reuters. Kvôli únikom zvolali na utorok obe severské krajiny krízové štáby.

15:39 Líder nemeckej opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich Merz sa v utorok ospravedlnil za to, že utečencov z Ukrajiny obvinil zo "sociálneho turizmu". Informuje o tom agentúra AFP. 

15:19 Od začiatku vojny na Ukrajine Rusko zarobilo 158 miliárd eur na príjmoch zo zdraženého exportu energie, z čoho polovicu zaplatili krajiny Európskej únie, upozornil v utorok na Facebooku predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podľa ktorého sankcie Únie voči Rusku spôsobujú obrovské škody aj Európe. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

15:06 Nemeckí vyšetrovatelia prehľadali v utorok jachtu patriacu ruskému oligarchovi Ališerovi Usmanovovi, ktorý je podozrivý z daňových únikov, prania špinavých peňazí a porušovania sankcií EÚ. Informujú o tom agentúry Reuters a  AFP odvolávajúce sa na vyhlásenie frankfurtskej prokuratúry. 

15:01 Najmenej 11 ľudí zahynulo a ďalších 18 utrpelo zranenia pri ruskom ostreľovaní Charkovskej a Doneckej oblasti. V utorok to oznámila kancelária ukrajinského prezidenta, informuje agentúra AP.

15:00 Od minulej stredy, keď ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil prvú mobilizáciu v Rusku od druhej svetovej vojny, sa mužom po celej krajine doručujú povolávacie rozkazy. Zatiaľ čo sa manželia, bratia a synovia emotívne lúčili s rodinami pred odchodom do bojov na Ukrajine, iní Rusi sa zúfalo snažili nájsť cestu, ako z krajiny vycestovať, k čomu prispeli aj správy, že noví regrúti sú posielaní priamo na front bez príslušného výcviku.  

14:00 Rusko chce "zachrániť ľudí" v štyroch okupovaných oblastiach na Ukrajine, v ktorých sa konajú referendá o pripojení k Rusku. V utorok to uviedol ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s ruskými predstaviteľmi, ktoré odvysielala v televízia. Informuje agentúra AFP.

"Záchrana ľudí na územiach, kde sa toto referendum koná... je stredobodom pozornosti celej našej spoločnosti a celej krajiny," povedal Putin. 

13:32 Predseda ruskej komisie pre nominácie na filmové ceny Oscar Pavel Čuchraj rezignoval, informoval v utorok štátny spravodajský server po tom, ako sa Rusko rozhodlo, že v roku 2022 neprihlási do súťaže žiadny film.

13:07 Európska únia zavedie sankcie voči organizátorom nelegálnych, Moskvou podporovaných referend o pripojení k Ruskej federácii, ktoré do utorka prebiehajú v okupovaných oblastiach Ukrajiny. Novinárom to povedal hovorca šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella Peter Stano, informuje agentúra AFP.

12:28 Ruské vojská zakázali obyvateľom okupovaného Enerhodaru v Záporožskej oblasti opustiť mesto. Ľuďom, ktorí vo pseudoreferende hlasovali proti pripojeniu k Rusku, sa vyhrážajú mobilizáciou, uviedlo v utorok ukrajinské ministerstvo obrany. "Mieria na ľudí zbraňami, dávajú im tieto 'hlasovacie lístky' a presne hovoria, ktoré políčko majú zaškrtnúť," uvádza sa v správe ministerstva.

12:23 Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová pricestovala v utorok na neohlásenú návštevu do Kyjeva na znak podpory pre Ruskom vojensky napadnutú Ukrajinu, informuje agentúra AFP. 

11:49 Náčelníka vojenskej správy Magadanskej oblasti na ruskom Ďalekom východe odvolali z funkcie pre chyby pri realizácii plánov tzv. čiastočnej mobilizácie, ktorá bola prezidentom Vladimirom Putinom vyhlásená 21. septembra. 

11:41 Rusko má právo v nevyhnutnom prípade použiť jadrové zbrane, uviedol dnes podľa agentúry TASS podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev. Bývalý ruský prezident a premiér tiež zapochyboval, že by NATO zasiahlo, keby Rusko tieto zbrane použilo proti Ukrajine.

11:18 Moskovská polícia zbila a údajne aj znásilnila protivojnového aktivistu a básnika Arťoma Kamardina, informovalo v utorok na svojom webe Rádio Sloboda (RFE/RL), ktoré vo svojej správe na sieti Telegram dodalo, že polícia si znásilnenie Kamardina, spáchané činkou, nakrútila a prinútila aktivistovu priateľku Alexandru Popovovú, aby si tento záznam pozrela. 

11:16 Utečenci prichádzajúci z Ukrajiny pomohli zvýšiť počet obyvateľov Nemecka na najvyššiu úroveň, uviedol Spolkový štatistický úrad, podľa ktorého v najľudnatejšej krajine Európskej únie teraz žije viac ako 84 miliónov obyvateľov, píše agentúra Reuters.

10:29 Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v utorok vyhlásil, že ľuďom utekajúcim z Ruska po vyhlásení mobilizácie treba pomáhať. Súčasne avizoval, že Kazachstan bude o náraste počtu migrantov rokovať s ruskou stranou a riešiť daný problém v súlade so záujmami Kazachstanu, informovala agentúra AFP. 

10:18 Dopyt po miestach v súkromných lietadlách v Rusku prudko vzrástol po vyhlásení čiastočnej mobilizácie šéfom Kremľa Vladimirom Putinom, informoval v utorok denník The Guardian. Bohatí Rusi hľadajú spôsob, ako odísť z krajiny. Obavy vyvolali aj správy, podľa ktorých sa úrady chystajú zatvoriť hranice pre mužov v bojaschopnom veku.

9:43 Ukrajinci, ktorí sa podieľali na organizácii "referend" o anexii okupovaných častí Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti k Rusku, budú čeliť obvineniam z vlastizrady a najmenej piatim rokom väzenia. V rozhovore pre švajčiarske noviny Blick to povedal poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak. 

9:10 Britské ministerstvo obrany vo svojej utorkovej správe o situácii na Ukrajine uviedlo, že ruský prezident Vladimir Putin pravdepodobne ohlási pripojenie okupovaných území Ukrajiny k Ruskej federácii počas svojho piatkového prejavu v parlamente. Informuje agentúra Reuters.

8:54 Na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny sa v utorok končí hlasovanie v tzv. referendách, po ktorých Kremeľ zrejme oznámi pripojenie Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti k Rusku, a to v ich administratívnych hraniciach, sumarizuje britská stanica BBC.

8:38 Švédsky námorný úrad v utorok vydal varovanie pred dvoma únikmi z plynovodu Nord Stream 1 vo švédskych a dánskych vodách. "Na plynovode Nord Stream 1 sú dva úniky - jeden vo švédskej ekonomickej zóne a jeden v dánskej ekonomickej zóne. Sú veľmi blízko seba," povedal agentúre Reuters hovorca švédskej námornej správy.

7:50 Ruský prezident Vladimír Putin má v piatok 30. septembra vystúpiť v ruskom parlamente. Prejav najskôr využije na oficiálne oznámenie pripojenia Ruskom okupovaných území Ukrajiny po pseudoreferendoch, uviedlo britské ministerstvo obrany v spravodajskej správe.

7:37 Americká pobrežná stráž v pondelok oznámila, že jej plavidlo minulý týždeň v oblasti Beringovho mora neďaleko Aljašky nečakane narazilo na čínske a ruské vojnové lode. Informuje agentúra AP. 

7:28 Sofia je mladá Ukrajinka, ktorá sa pred štyrmi rokmi presťahovala na Slovensko za štúdiom farmácie. V rozhovore pre ta3 prezradila, aké emócie prežívala, keď naposledy navštívila svoje rodné mesto Sumy na severovýchode Ukrajine poznačené vojnou, a či si myslí, že EÚ vynakladá dostačujúcu snahu na pomoc krajine.

6:59 Ruská bezpečnostná agentúra FSB v pondelok oznámila, že zadržala japonského konzula pre podozrenie zo špionáže a nariadila mu opustiť krajinu. 

Podľa FSB bol konzul vyhlásený za personu non grata po tom, čo bol pristihnutý "pri čine" pri získavaní tajných informácií o dopadoch západných sankcií na hospodársku situáciu na ruskom Ďalekom východe. Uviedla, že utajované informácie, ktoré sa týkali aj spolupráce Ruska s nemenovanou ázijsko-pacifickou krajinou, boli získané za "finančnú odmenu".

6:48 Pomoc napadnutej Ukrajine a spolupráca v stredoeurópskom regióne budú patriť medzi témy rokovania ministrov obrany Česka, Slovenska, Maďarska a Poľska v slovenskom meste Banská Štiavnica. Schôdzku zástupcov krajín vyšehradskej štvorky (V4) zvolalo Slovensko, ktoré tomuto zoskupeniu štátov teraz predsedá. 

6:30 Rusko sa prostredníctvom prebiehajúcej čiastočnej mobilizácie ozbrojených síl snaží oddialiť moment svojej porážky. Povedal to v noci na utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentúra DPA a oficiálna webová stránka úradu ukrajinského prezidenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok