Poslanci parlamentu schválili prístupové protokoly Fínska a Švédska do NATO

TA3
27.9.2022 17:20

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili prístupové protokoly Fínska a Švédska do NATO. Rozhodli o tom v utorkovom hlasovaní. Po odsúhlasení parlamentom musí vstup severských krajín do Aliancie ratifikovať prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Švédsko a Fínsko predložia žiadosť o vstup do NATO súčasne. Už stanovali aj dátum
Twitter/Benjamin Tallis

Vstup Fínska podporilo zo 142 hlasujúcich 126 poslancov, pristúpenie Švédska do NATO odobrilo 124 zo 140 hlasujúcich poslancov.Slovenská vláda deklarovala plnú podporu členstvu Fínska a Švédska v Aliancii. Ako skonštatovala v predloženom materiáli, krajiny sú najbližšími partnermi NATO, ktorí zdieľajú naše princípy, ako aj hodnoty a záväzky vyplývajúce z členstva v Aliancii. Ich členstvo podľa predkladateľov posilní severoatlantickú stabilitu a bezpečnosť, ako aj bezpečnosť Slovenskej republiky.

Otázky Turecka k záväzku Fínska a Švédska bojovať s terorizmom ako s jednou z najvážnejších hrozieb, ktorým čelí aj Aliancia, boli podľa materiálu dostatočne zodpovedané po vzájomných konzultáciách.

Podpísané prístupové protokoly musia ratifikovať jednotliví spojenci postupmi ustanovenými ich vnútroštátnymi právnymi poriadkami. Protokoly nadobudnú platnosť v deň, keď všetky zmluvné strany Severoatlantickej zmluvy oznámia vláde Spojených štátov amerických svoj súhlas. Po nadobudnutí platnosti prístupových protokolov pozve generálny tajomník NATO Švédske kráľovstvo a Fínsku republiku na pristúpenie k Severoatlantickej zmluve. Švédske kráľovstvo i Fínska republika uložia svoje listiny o pristúpení u vlády Spojených štátov amerických, ktorá je depozitárom Severoatlantickej zmluvy, a týmto aktom sa stanú plnoprávnym členom Aliancie.

Fínsko a Švédsko požiadali o vstup do NATO v máji v súvislosti s ruským vojenským útokom na Ukrajinu. Obe škandinávske krajiny už dlhšiu dobu s NATO úzko spolupracovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok