Rozhovor s Ukrajinkou Sofiou: Rusov si budem navždy spájať s utrpením môjho národa

ta3/Nicolette Ftáčková
27.9.2022 06:00

Sofia (21) je mladá Ukrajinka, ktorá sa pred štyrmi rokmi presťahovala na Slovensko za štúdiom farmácie. V rozhovore pre ta3 prezradila, aké emócie prežívala, keď naposledy navštívila svoje rodné mesto Sumy na severovýchode Ukrajiny poznačené vojnou, a či si myslí, že EÚ vynakladá dostačujúcu snahu na pomoc krajine.

Rozhovor s Ukrajinkou Sofiou: Rusov si budem navždy spájať s utrpením môjho národa
archív Sofie

Ukrajinci sa 24. februára prebudili do temného rána. Rusko im vyhlásilo vojnu. Väčšina ľudí to považovala iba za zlý sen, ten však bol realitou. "Vo vzduchu viselo varovanie, že Rusko môže zaútočiť, ale väčšina Ukrajincov až do poslednej chvíle nechcela veriť, že sa to skutočne môže stať v 21. storočí. Pravdupovediac, sama som sa uisťovala, že je to len zlá nočná mora, ale nie, je to krutá realita, ktorej čelí moja krajina," povedala Sofia, ktorá z bezpečnostných dôvodov nechcela uviesť celé svoje meno.

Z Ukrajiny sa na Slovensko vrátila len pár dní pred začiatkom invázie. "Keď som v to osudné ráno odblokovala telefón, uvidela som správy od rodiny a kamarátov, v ktorých sa písalo, že sa začala vojna. Je ťažké popísať, čo som vtedy cítila, pretože to bola pre mňa nová situácia," hovorí mladá Ukrajinka. Dodala, že pociťovala strach a bezmocnosť.

Hnev voči ruskému národu

Konflikt na Ukrajine spolarizoval spoločnosť po celom svete. Mnoho Ukrajincov však znenávidelo celý ruský národ a obviňuje ho za zločiny, ktoré sa odohrávajú v ich domovine. "Držím v sebe hnev voči celému ruskému národu. Bohužiaľ, väčšina ruských občanov podporuje zabíjanie nevinných ľudí na Ukrajine. Rusov si budem navždy asociovať s utrpením môjho národa," vyhlásila Sofia.

Dodala, že občania Ruska neurobili nič pre to, aby zmenili vládnuci režim vo svojej krajine. "Namiesto toho sa aj oni sami rozhodli trpieť, pretože je to ľahšia cesta. Samozrejme, že aj tam žijú ľudia, ktorí bojujú proti tamojšiemu režimu. Žiaľ, sú to iba ojedinelé výnimky z celkového počtu 140 miliónov občanov."

Tisícky Ukrajincov našli azyl v celej Európe. Nie všade sa však stretnú s pochopením a solidaritou. "Mám to šťastie, že sa nachádzam v kruhu ľudí, ktorí chápu že Ukrajina bola napadnutá Ruskom a nie naopak. Som nesmierne vďačná Slovákom, ktorí pomáhali a doteraz pomáhajú Ukrajine, všetkými možnými prostriedkami," uviedla. Netvrdí, že sa nestretla aj s negatívnymi názormi na jej osobu a rodnú krajinu, no neberie slová týchto ľudí príliš vážne. "Podľa mňa sú to nešťastní ľudia, takže to veľmi neriešim," upresnila Ukrajinka študujúca na Slovensku.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok