Putin zrejme ohlási pripojenie okupovaných území Ukrajiny k Rusku, vzniknúť má aj Krymský federálny okruh

TA3 TASR
27.9.2022 09:10

Britské ministerstvo obrany vo svojej utorkovej správe o situácii na Ukrajine uviedlo, že ruský prezident Vladimir Putin pravdepodobne ohlási pripojenie okupovaných území Ukrajiny k Ruskej federácii počas svojho piatkového prejavu v parlamente. Informuje agentúra Reuters.

Šéf Kremľa Putin má mať v piatok prejav v oboch komorách ruského parlamentu. "Existuje reálna možnosť, že svoj prejav využije na to, aby oficiálne oznámil pripojenie okupovaných oblastí Ukrajiny k Ruskej federácii," tvrdí rezort obrany v Londýne.

"Ruskí lídri takmer určite dúfajú, že prípadné vyhlásenie o pričlenení (ukrajinských území) bude vnímané ako ospravedlnenie (tzv.) špeciálnej vojenskej operácie a prispeje k posilneniu vlasteneckých nálad na podporu konfliktu," uviedlo ministerstvo.

Zároveň dodalo, že tieto ambície Moskvy zrejme oslabí narastajúce povedomie Rusov o neúspechoch vojenskej invázie na Ukrajine a tiež nespokojnosť s vyhlásením čiastočnej mobilizácie z minulého týždňa, ktorá sa bude týkať státisícov ruských mužov.

Súčasťou nového subjektu Ruskej federácie, Krymského federálneho okruhu, má byť aj Krymský polostrov anektovaný Ruskom ešte v roku 2014. Ide o krok, ktorý medzinárodné spoločenstvo doteraz neuznalo a Ukrajina považuje tento polostrov za svoje dočasne okupované územie.

Tzv. "referendá" v ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti o pričlenení k Rusku, ktoré sa začali minulý piatok, sa v utorok končia. Krymský federálny okruh by podľa ruského denníka Vedomosti mohol viesť bývalý ruský vicepremiér a bývalý generálny riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 25. septembra avizoval, že po skončení týchto pseudoreferend bude považovať za nemožné "pokračovať v akýchkoľvek diplomatických rokovaniach" s Ruskom.
  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok