Gazprom pohrozil: Naftogazu hrozia sankcie, ktoré môžu zastaviť tranzit plynu cez Ukrajinu

TA3 ČTK
27.9.2022 19:53

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom v utorok varovala, že ukrajinská firma Naftogaz by sa mohla stať terčom ruských sankcií, ktoré by mohli zastaviť tranzit ruského plynu do Európy cez Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Interfax.

gazprom 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Rusko by podľa Gazpromu mohlo sankcie uvaliť v súvislosti s arbitrážnym konaním, ktoré Naftogaz začal proti Gazpromu, pretože ruský podnik nezaplatil za služby spojené s prepravou plynu cez Ukrajinu. Gazprom tvrdí, že za tieto služby nezaplatil, pretože ich ukrajinská strana neposkytla. V centre sporu stojí ukrajinské rozhodnutie prerušiť tranzit ruského plynu cez meraciu stanicu Sochranovka.

Naftogaz o začatí arbitrážneho konania informoval začiatkom septembra. "Finančné prostriedky neboli zo strany Gazpromu uhradené včas ani v plnej výške," uviedol vtedy. Gazprom v utorok však požiadavky Naftogazu odmietol. "Služby, ktoré ukrajinská strana neposkytla, by nemali byť a nebudú uhradené," dodal.

Ukrajina v máji prerušila tranzit cez stanicu Sochranovka, ktorá je tranzitnou cestou do Európy pre zhruba tretinu celkového objemu ruského plynu prepravovaného cez Ukrajinu. 

Opatrenia zdôvodnili aktivitami ruských okupačných síl a uviedli, že na splnenie tranzitných záväzkov je možné presmerovať tok plynu cez iné prepojovacie body. Gazprom to však označil za technologicky nemožné. V súčasnosti podľa agentúry Interfax tranzit ruského plynu cez Ukrajinu dosahuje zhruba 42 miliónov kubických metrov denne.

"Naftogaz odmietol plniť svoje záväzky ohľadom tranzitu cez stanicu Sochranovka bez riadnych dôvodov," uviedol ruský podnik. Upozornil, že začatie arbitráže pokladá za nepriateľský krok. Varoval tiež, že ak bude ukrajinská firma v spore pokračovať, mohli by mať ruské úrady "všetky dôvody na uvalenie sankcií voči Naftogazu".

Prerušenie tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu by podľa agentúry DPA viedlo k ďalšiemu zhoršeniu situácie na energetickom trhu v Európe. Gazprom už začiatkom tohto mesiaca oznámil, že ponechá mimo prevádzky plynovod Nord Stream 1, a to až do odstránenia závad zistených pri údržbe. Nord Stream 1, ktorý vedie z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora, bol hlavnou trasou pre dodávky ruského plynu do Európskej únie.

Tento týždeň sa navyše objavili správy o únikoch plynu z plynovodu Nord Stream 1 aj z paralelného plynovodu Nord Stream 2. Ten bol dokončený v minulom roku, jeho sprevádzkovanie však zabránil nemecký kancelár Olaf Scholz krátko predtým, než ruské vojská vo februári napadli Ukrajinu. Hoci ani jeden z týchto plynovodov v súčasnosti plyn do Európy nedodáva, vyvolali úniky podľa agentúry Reuters obavy ohľadom bezpečnosti európskej plynovej infraštruktúry.

Veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh v utorok prudko stúpla. Kľúčový termínový kontrakt na plyn s dodaním v októbri vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku zdražel o takmer 20 percent a uzavrel na 208 eurách za megawatthodinu (MWh). Cena kontraktu je tak niekoľkonásobne vyššia ako pred rokom, kedy sa pohybovala v blízkosti 40 eur za MWh.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok