Meranie zachytilo masívne výbuchy na miestach, kde z Nord Streamu následne začal unikať plyn

TA3 ČTK
27.9.2022 15:52

Švédske a dánske meracie stanice v pondelok zaznamenali masívne podmorské výbuchy na miestach, kde z plynovodu Nord Stream následne začal unikať plyn. Oznámilo to v utorok švédske seizmologické stredisko. Kvôli únikom zvolali na dnešok obe severské krajiny krízové ​​štáby, uviedla agentúra DPA.

Príčina celkom troch únikov na plynovodoch Nord Stream 1 a 2 je predmetom vyšetrovania, Dánsko, Kremeľ ani experti nevylúčili sabotáž. Prevádzkovateľ plynovodu v pondelok nahlásil pokles tlaku v potrubí, ktoré vedie z Ruska do Nemecka a ktoré donedávna bolo hlavnou trasou na prepravu ruského plynu do Európskej únie.

"Niet pochýb o tom, že išlo o výbuchy," povedal televízii SVT pracovník švédskeho seismologického centra SNSN v Uppsale Björn Lund. Kolegovia v Dánsku a Švédsku podľa neho silné explózie zaznamenali v pondelok. Dvojicu výbuchov blízko dánskeho ostrova Bornholm v deň náhleho poklesu tlaku v plynovodoch eviduje aj nemecké geofyzikálne centrum GFZ.

Švédsko v utorok dopoludnia vydalo varovanie pred dvoma únikmi z plynovodu Nord Stream 1. Prvý sa nachádza vo švédskej ekonomickej zóne a druhý v dánskej ekonomickej zóne severovýchodne od Bornholmu. Úrady sa snažia zabezpečiť, aby sa žiadna loď nedostala príliš blízko k miestu úniku. Dánska armáda zverejnila video zachytávajúce na vodnej hladine kruhy s priemerom zhruba jedného kilometra, ako čeria bubliny unikajúceho plynu. Vlády v Kodani a v Štokholme zvolali krízové štáby. Švédska ministerka zahraničia Ann Lindeová si podľa denníka Aftonbladet v súvislosti s únikmi telefonovala so svojím dánskym náprotivkom Jeppom Kofodom.

V pondelok dánske úrady požiadali plavidlá, aby sa vyhýbali okruhu piatich námorných míľ (asi deväť kilometrov) od miesta juhovýchodne od ostrova Bornholm. Dôvodom bol únik plynu do Baltského mora z paralelného plynovodu Nord Stream 2. Sprevádzkovaniu tohto plynovodu zabránil nemecký kancelár Olaf Scholz krátko predtým, než ruské vojská vo februári napadli Ukrajinu. Neskôr toho istého dňa prevádzkovateľ plynovodu Nord Stream 1 tiež ohlásil pokles tlaku v oboch vetvách plynovodu.

"Poškodenie, ktoré sa odohralo v rovnaký deň súčasne na troch vetvách podmorských plynovodov systému Nord Stream, nemá obdobu," uviedol v utorok prevádzkovateľ plynovodu Nord Stream AG. "Zatiaľ nie je možné odhadnúť, kedy bude infraštruktúra na prepravu plynu obnovená," dodala spoločnosť. 

Hoci sú teraz oba plynovody mimo prevádzky, sú stále naplnené plynom. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na otázku agentúry TASS, či môžu byť úniky výsledkom sabotáže, povedal, že "v tejto chvíli nemožno vylúčiť žiadnu možnosť". Uviedol tiež, že potrubie zaznamenalo poškodenie nejasného charakteru, čo je podľa neho veľmi znepokojujúca správa s ohľadom na energetickú bezpečnosť celej Európy.

Možnosť sabotáže nevylúčila ani dánska premiérka Mette Frederiksenová. Je podľa nej ťažko predstaviteľné, že išlo o náhodu. Šéfka dánskej vlády to v utorok uviedla pri slávnostnom sprevádzkovaní plynovodu Baltic Pipe, ktorý sa stane dôležitou trasou na prepravu plynu z Nórska do Dánska a Poľska a ktorý bude schopný dodávať surovinu aj odberateľom v okolitých krajinách.

Podľa nemenovaného európskeho bezpečnostného experta osloveného agentúrou Reuters existujú náznaky, že v prípade únikov plynu z Nord Streamu ide o úmyselné poškodenie. Na závery je podľa neho zatiaľ príliš skoro. Kľúčová otázka podľa neho znie, kto by mal z poškodenia plynovodu prospech. Európska komisia (EK) v utorok uviedla, že vývoj okolo Nord Streamu pozorne sleduje a že analyzuje možný dopad úniku metánu do ovzdušia. O príčinách únikov je podľa nej predčasné špekulovať. Súčasné úniky plynu podľa Reuters znamenajú koniec všetkých nádejí, že by do Európy ešte do začiatku vykurovacej sezóny mohol plynovodom Nord Stream 1 opäť začať prúdiť ruský plyn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok