Ruská správa Mariupola vyzýva mužov, aby sa dostavili k odvodovej komisii

TA3 ČTK
27.9.2022 18:23

Muži v Ruskom obsadenom Mariupole dostávajú výzvy, aby sa vo štvrtok dostavili k odvodovej komisii, upozornil server Ukrajinska pravda. So sebou si majú vziať veci osobnej potreby a pas. Ruská okupačná správa výzvu zdôvodňuje tým, že Mariupol sa na základe výsledkov referenda stane súčasťou Ruskej federácie.

Ruská správa Mariupola vyzýva mužov, aby sa dostavili k odvodovej komisii
TASR/AP

V Mariupole rovnako ako na iných miestach na Ukrajine, ktoré sa podarilo ruským silám od februára ovládnuť, dodnes ľudia hlasovali o pripojení k Rusku. Kyjev a jeho západní spojenci už predtým označili tieto referendá za podvod a za snahu Moskvy o nezákonné pripojenie ďalšieho ukrajinského územia. "V súvislosti s nadobudnutím účinnosti nariadenia (ruského prezidenta Vladimira) V. Putina o čiastočnej mobilizácii občanov Ruskej federácie prosíme, aby ste sa 29.9. dostavili na vojenský komisariát podľa miesta trvalého bydliska," znie podľa tamojšej radnice výzva, ktorú dostali muži v Mariupole.

Mariupolská radnica podotkla, že skrytá mobilizácia v meste už nejaký čas prebiehala. Obyvatelia podľa nej dostávali textové správy s ponukami práce v "štátnej paramilitantnej službe". Po oznámení výsledkov referenda budú ale Rusi podľa radnice povolávať obyvateľov mesta do zbrane otvorene. Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko vyjadril obavy, že by ruské úrady mohli do bojov povolať až 10-tisíc obyvateľov mesta. 

Muža v meste vyzval, aby sa pokúsili akýmkoľvek spôsobom z okupovaného územia odísť. Opustiť územie pod kontrolou ruských vojakov je síce ťažké, ale doteraz to bolo možné, a to vďaka humanitárnym koridorom. V poslednej dobe ale ukrajinskí predstavitelia upozorňujú, že ľuďom je v odchode bránené. 

Mariupol je podľa Bojčenka fakticky uzavretý. "Ak pred týždňom odchádzalo na územie pod kontrolou Kyjeva 80 až 120 ľudí denne, posledný deň odišlo z Mariupolu osem ľudí," citovala v utorok Bojčenka stanica CNN.

Onedlho po uzavretí hlasovacích miestností na Ruskom ovládnutých ukrajinských územiach ruské tlačové agentúry informovali, že podľa doteraz sčítaných hlasov sa väčšina ľudí vyslovila za pripojenie. Západní predstavitelia avizovali, že výsledky referend neuznajú. Správy o mobilizácii Ukrajincov prišli aj z ďalších Ruskom obsadených miest. 

Ukrajinský starosta Melitopolu Ivan Fedorov v pondelok povedal, že Moskva požaduje po tamojšej okupačnej správe vytvoriť do 10. októbra dobrovoľnícky oddiel o sile 3-tisíc mužov. Ukrajinský gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj tiež v pondelok uviedol, že ruskí okupanti v obci Svatovej vydali predvolanie na odvodovú komisiu pre všetkých mužov. Ruskom dosadené úrady v Sevastopole na Kryme anektovanom v roku 2014 minulý týždeň uviedli, že v oblasti sa čiastočná mobilizácia týkala zhruba 2-tisíc mužov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok