Nord Stream poškodili výbuchy, nie zemetrasenia, potvrdili seizmológovia

ta3 ČTK
27.9.2022 20:41

Seizmológovia z Uppsalskej univerzity vo Švédsku a dánskeho seizmologického centra v utorok potvrdili, že plynovod Nord Stream v Baltskom mori poškodili výbuchy, nie zemetrasenia alebo zosuvy, uvádza agentúra Reuters.

Nord Stream poškodili výbuchy, nie zemetrasenia, potvrdili seizmológovia
TASR/AP

Dva otrasy, ktoré zaznamenali seizmológovia v Nemecku, Dánsku a Švédsku v noci na pondelok, pripomínali oveľa skôr výbuchy ako zemetrasenia, uviedlo v utorok dánske geologické stredisko pri Kodanskej univerzite. Odborníci z Uppsalskej univerzity vo Švédsku potvrdili, že otrasy o sile porovnateľnej so 100 kilogramami dynamitu mali centrum vo vode, nie v krajine. "Sme si istí, že išlo o výbuchy, a nie zemetrasenie alebo zosuv," povedal podľa Reuters nemenovaný švédsky seizmológ.

Dánska predsedníčka vlády Mette Frederiksenová v utorok povedala, že úniky v plynovodoch sú následkom "úmyselnej akcie". Dánsky minister pre energetiku Dan Jörgensen dodal, že veľkosť dier v poškodených plynovodoch, ktoré sú 70 až 80 metrov pod hladinou mora, je taká, že ich nemohla spôsobiť napríklad lodná kotva.

Americký minister zahraničia Antony Blinken v utorok uviedol, že Spojené štáty zatiaľ nemôžu potvrdiť správu o tom, že výbuchy a následné úniky z plynovodov Nord Stream 1 a 2 sú následkom sabotáže. Pokiaľ sú, nie je to v ničom záujme, dodal Blinken. Nemecký týždenník Der Spiegel citoval nemenované zdroje, podľa ktorých americká Ústredná spravodajská služba (CIA) Nemecko varovala pred možnými cielenými útokmi na plynovody už pred niekoľkými týždňami.

Nemecká vláda k veci na žiadosť Spiegelu odmietla poskytnúť komentár. K výbuchom a následným únikom plynu došlo v ekonomických zónach Dánska a Švédska. Oba plynovody boli neaktívne už pred tým, než sa incidenty stali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok