V Moskvou ovládaných častiach Ukrajiny skončili pseudoreferendá o pripojení k Rusku

TA3 ČTK
27.9.2022 17:24

V Moskvou ovládaných a okupovaných častiach Ukrajiny skončilo narýchlo zorganizované hlasovanie o pripojení k Rusku. Tamojšie okupačné či proruské úrady už na základe čiastočných výsledkov uvádzajú, že sa výrazná väčšina obyvateľov vyslovila za odtrhnutie od Ukrajiny, uvádza ruská agentúra RIA Novosti.

Západné krajiny aj ukrajinská vláda hlasovanie ani jeho výsledok neuznávajú, celá akcia je podľa nich propaganda a nelegálny podvrh majúci umožniť Moskve anektovať násilne obsadené územia. Hlasovanie, o ktorých konaní proruské úrady informovali len pred týždňom, opakovane sprevádzali správy o nútenej účasti a ďalších volebných podvodoch. Moskvou ovládané oblasti navyše v uplynulých mesiacoch kvôli vojne opustila značná časť ich obyvateľov.

Tiež Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá bežne monitoruje rôzne voľby, uviedla, že výsledky terajšieho hlasovania nebudú z právneho hľadiska platné, pretože akcia je v rozpore s ukrajinskými zákonmi i medzinárodným právom, koná sa v oblastiach, kde nie je bezpečné , a nezúčastňujú sa jej nezávislí pozorovatelia. Podľa čiastočných výsledkov, o ktorých proruská či okupačná správa tvrdia, že sa zakladajú na údajoch po sčítaní od 13 do 18 percent hlasov v jednotlivých oblastiach, sa za pripojenie k Rusku vyslovilo okolo 97 percent hlasujúcich.

Hlasovalo sa v Ruskom okupovaných častiach Chersonskej a Záporožskej oblasti, ku ktorej boli pripojené menšie obsadené časti ďalších ukrajinských oblastí, a v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) a Luhanskej ľudovej republike (LĽR) na východe Ukrajiny. Nezávislosť oboch týchto separatistických útvarov uznal tento rok v zime, krátko pred útokom svojich vojsk na Ukrajinu, ruský prezident Vladimir Putin. Inváziu potom zdôvodnil nutnosťou ich "ochrany".

Valentina Matvijenková, predsedníčka hornej komory ruského parlamentu, uviedla, že ak budú výsledky hlasovania priaznivé, bolo by možné začlenenie týchto štyroch regiónov do Ruska potvrdiť 4. októbra. Agentúra Reuters pripomína, že Moskva sa v uplynulých mesiacoch okupované ukrajinské územia snažila "rusifikovať". Jej dosadené úrady napríklad ľuďom rozdávali ruské pasy alebo nariadili prepracovať školské osnovy.

Ruská armáda však ani po siedmich mesiacoch nedokázala obsadiť celé územie ukrajinskej Doneckej oblasti a na severovýchode sa k hraniciam Luhanskej oblasti blíži protiútok ukrajinských síl. Aj situácia na bojisku podľa pozorovateľov prispela k rozhodnutiu Moskvy o rýchlych "referendách", o niekoľko dní by teraz Rusko mohlo oznámiť pripojenie týchto území. 

Úspešné ukrajinské oslobodzovanie vlastných území by potom Moskva mohla vyhlasovať za útok na svoje vlastné územie. Šéf Kremľa minulý týždeň varoval, že na obranu "územnej celistvosti" Ruska je pripravený použiť jadrové zbrane. Rusko po usporiadaní podobného hlasovania anektovalo v roku 2014 ukrajinský Krym a Kyjev opakovane varoval Moskvu, že anexia ďalších území zničí akúkoľvek šancu na mierové rokovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok