Skončila sa jedna éra, Británia má nového kráľa. Svet smúti za Alžbetou II.

ta3 TASR ČTK hm; dp; ap
8.9.2022 21:48

Svet zasiahla mimoriadne smutná správa. Vo veku 96 rokov zomrela vo štvrtok britská panovníčka Alžbeta II. Novým britským kráľom sa automaticky stal jej najstarší syn princ Charles, ktorý bude vládnuť ako kráľ Karol III. Udalosti okolo úmrtia Alžbety II. a nástupu kráľa Karola III. na trón sme s vami sledovali online.

20:10 ONLINE sme ukončili, ďakujeme za vašu priazeň. Ďalšie informácie budeme prinášať na webe i vo vysielaní televízie ta3.

20:10 Americký prezident Joe Biden potvrdil, že sa zúčastní pohrebu britskej kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok v Škótsku.

19:45 Celý prejav nového britského kráľa Karola III. si môžete pozrieť aj tu: 

19:39 Bratislavský hrad bude nasvietený na počesť zosnulej kráľovnej Alžbety II. Informovali z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR. 

19:26 Nový následník britského trónu princ William, vojvoda z Cornwallu a Cambridgea, sa stane novým princom z Walesu. V piatok to počas svojho prvého príhovoru verejnosti uviedol kráľ Karol III., píše denník The Guardian.

19:18 Nový britský kráľ Karol III. sa v piatok podvečer prvýkrát prihovoril verejnosti prostredníctvom videopríhovoru. Zosnulú Alžbetu II. v ňom označil za inšpiráciu pre neho samého aj celú kráľovskú rodinu a prisľúbil, že bude pokračovať v jej celoživotnej službe, píše denník The Guardian.

18:17 Streamovacia spoločnosť Netflix v piatok pre úmrtie britskej kráľovnej Alžbety II. pozastavila natáčanie šiestej série populárneho seriálu Koruna (The Crown), ktorý zachytáva udalosti v britskej kráľovskej rodine od sobáša panovníčky a princa Philipa. 

17:48 V mnohých výkladoch obchodov vystavili fotografie kráľovnej, prípadne list od majiteľa s kondolenciou. 

Fotografia kráľovnej vo výklade obchodu Ľuboš Nikolíni pre ta3

17:43 Fotografia kráľovnej Alžbety II. sa objavila aj na veľkej obrazovke na londýnskom Piccadilly Circus.

Fotografia kráľovnej Alžbety II. na Piccadilly Circus Ľuboš Nikolíni pre ta3

17:41 Nový britský kráľ Karol III. sa vrátil do Londýna a následne dorazil do Buckinghamského paláca, ktorý teraz bude jeho sídlom. Tam potom v novej úlohe poskytol svoju prvú audienciu, keď prijal premiérku Liz Trussovú, ktorú panovníčka do funkcie vymenovala v utorok. Večer prednesie prejav k národu.

17:36 Ľútosť nad úmrtím britskej kráľovnej Alžbety II. vyjadril aj medvedík Paddington, obľúbená postava z detských kníh, s ktorou panovníčka tento rok v lete natočila video. Portréty kráľovnej sa objavili aj na zastávkach londýnskej hromadnej dopravy alebo v metre, informovala BBC. Pozastavené bolo natáčanie seriálu Koruna (The Crown), ktorý pojednáva o kráľovskej rodine

17:29 Kráľovná Alžbeta II. bola najdlhšie vládnucim panovníkom v britskej histórii. Mala štyri deti, osem vnúčat a 12 pravnúčat. Zomrela po 70 rokoch na tróne a jej nástupcom sa stal jej najstarší syn Charles. BBC zverejnila rodokmeň britskej kráľovskej rodiny a taktiež líniu nástupcov na trón. 

17:14 Posledné zverejnené fotografie kráľovnej Alžbety II. pred jej smrťou vznikli v utorok, keď na jej škótske sídlo Balmoral dorazila nová premiérka Liz Trussová, a ich autorka Jane Barlowová teraz popísala, že panovníčka síce pôsobila krehko, ale mala dobrú náladu a veľa sa usmievala. Cez víkend sa s kráľovnou stretol aj reverend Škótskej cirkvi, podľa ktorého Alžbeta hýrila optimizmom a hovorila s ním napríklad aj o koňoch alebo o svojom otcovi.

17:13 Traja najvyšší ústavní činitelia SR - prezidentka, predseda parlamentu a premiér - sa v piatok podpísali do kondolenčnej knihy v rezidencii Spojeného kráľovstva v Bratislave. Uctili si tak pamiatku zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. a zároveň vyjadrili úprimnú sústrasť kráľovskej rodine, ale aj všetkým ľuďom, ktorých sa odchod kráľovnej dotkol. 

16:54 Pred Katedrálou svätého Paula je rad ľudí, ktorý čaká na spomienkovú omšu.

16:39 Nad Buckinghamským palácom veje vlajka kráľovská vlajka Royal Standard.

16:22 Zápasy v rugby sa tento víkend nerušia a prebehnú cez víkend podľa plánu. 

15:47 Žena z davu pobozkala nového kráľa pri pozdrave na líce. Karol III. prijal gesto s úsmevom.

15:44 Pred Buckinghamským palácom počuť výkriky frázy "Long live the King", teda "Dlhý život pre kráľa".

15:35 V britskej ambasáde je umiestnená kondolenčná kniha. 

Kondolenčná kniha na britskej ambasáde Veronika Pancuráková pre ta3

15:34 Kráľ sa pred vstupom do paláca pozdravil verejnosti a pristavil sa pri kvetinových daroch.

15:24 Krajina si uctila pamiatku kráľovnej aj billboardmi, plagátmi a nápismi.

Nápis na budove kina Princa Charlesa Ľuboš Nikolíni pre ta3
Billboard kráľovnej Alžbety II. Ľuboš Nikolíni pre ta3

14:35 Kráľ Karol III. pristál v Londýne. O šiestej sa má stretnúť s premiérkou Lizz Trussovou.

14:23 Na bezpečnosťou pred administratívnym sídlom kráľovnej, Buckinghamským palácom, dohliada britská polícia.

London Ľuboš Nikolíni pre ta3

14:19 Pred Buckinghamským palácom dozneli salvy.

14:13 Princ William opustil zámok Balmoral a je na ceste späť do Windsoru.

14:02 Salvy započali vo Veľkej Británii aj v zahraničí.

13:58 Pred Buckinghamským palácom je zhromaždená verejnosť. Pozrite fotografie, ktoré pre ta3 nafotil Ľuboš Nikolíni.

15:12 Kráľ Karol III. dorazil do Buckinghamského paláca. 

13:38 Bývalý britský premiér Boris Johnson tiež vyjadril úctu kráľovnej Alžbete II. "Pri jej smrti začíname rozumieť tomu, čo všetko pre nás urobila," povedal. 

13:26 Kráľ Karol III. opustil Škótsko. Okolo 13:30 britského času by mal pristáť v Londýne. 

13:23 Svoju poctu kráľovnej Alžbete II. vyjadril pre snemovňu aj líder opozície Sir Keir Starmer.

Uctenie pamiatky kráľovnej Alžbety II. TASR/AP

13:19 V sobotu o 10:00 bude Karol III. vyhlásený za kráľa v Štátnych apartmánoch Paláca svätého Jamesa. 

13:11 Premiérka Liz Trussová predniesla príhovor na počesť kráľovnej. Kráľovná bola podľa nej "jedna z najväčších lídrov na svete" a "skalou, na ktorej bola moderná Británia postavená".

13:06 Zasadla snemovňa, aby vzdala hold kráľovnej Alžbete II. Všetci sú oblečení v čiernom. Na úvod držali minútu ticha. Následne hovorca Sir Lindsay Hoyle prejavil svoju úctu.

Zasadnutie snemovne na počesť kráľovnej Alžbety II. Twitter/Lewis Goodall

13:04 Viacero kostolov a Westministerské opátstvo o dvanástej britského času zvonili zvonmi na počesť kráľovnej. 

12:51 Ruský prezident Vladimír Putin si nepôjde uctiť pamiatku kráľovnej do Veľkej Británie. Jeho hovorca Dmitry Preskov povedal, že Rusi majú veľký rešpekt pre jej múdrosť a autoritu, uvádza Sky News. Viac sa dozviete v nasledujúcom článku.

12:42 Premier League vyjadruje rešpekt kráľovnej zrušením všetkých zápasov, ktoré sa mali hrať cez víkend. 

12:38 "Bola jednou z mojich najobľúbenejších osôb na svete," povedal kanadský premiér Justin Trudeau v príhovore. Kráľovnú osobne poznal približne 45 rokov, informuje Sky News.

12:33 Emmanuel Macron mal príhovor ku smrti kráľovnej Alžbety II. "Navždy ostane s nami," vyjadril sa.

12:27 Kráľ Karol III. opustil zámok Balmoral. Teraz by sa mal s manželkou Camillou vrátiť do Londýna na stretnutie novej premiérky Liz Trussovej

12:13 Svet športu vyjadruje poctu kráľovnej. Na zápasoch Manchester United, Arsenal, West Ham a Heart sa držala minúta ticha. Medzi športové osobnosti, ktorí vyjadrili smútok zo smrti Alžbety II. patrí David Beckham, Roger Federer, Ellen White, Mo Farah a mnoho ďalších, informuje BBC.

11:58 Princ Harry opustil Škótsko lietadlom spoločnosti British Airways.

11:54 Trúchlenie nad rakvou zosnulej kráľovnej Alžbety II. sa začne v Škótsku, až po tom rakvu s pozostatkami letecky prepravia do Londýna. Viac sa dočítate v nasledujúcom článku.

11:50 Vláda informovala verejnosť o postupe pri vyhlásení štátneho smútku. Poskytuje vysvetlenie udalostí, ktoré Britániu čakajú a rady na ich sledovanie, uvádza Sky News.

11:44 Pred Buckinghamským palácom sa hromadia kytice. 

11:34 Kabinet očakáva veľké davy a omeškania dopravy pred pohrebom. Niektoré časti Londýna budú uzavreté alebo obmedzené. Verejnosť cestuje do Londýna uctiť si pamiatku kráľovnej, informuje BBC.

11:11 Kráľovnú si pripomína aj britská ambasáda v Bratislave. Na dverách budovy visí oznam a pred ňou stojí zopár sviečok, kahancov a kytíc.

Oznam o kráľovnej na dverách britskej ambasády ta3/Adrián Potančok
Kytice a kahance pred britskou ambasádou ta3/Adrián Potančok

11:07 Niekoľko ministrov kabinetu už dorazilo na ulicu Downing Street za poslednú pol hodinu. Ich stretnutie je pravdepodobne s cieľom uctiť si pamiatku kráľovnej. Infromuje o tom Amanda Akass pre Skynews.

10:46 V piatok o šiestej prebehne verejná spomienka a modlitba za kráľovnú v Katedrále sv. Paula. Zúčastniť sa jej môže dvetisíc ľudí. Náramky, ktoré budú fungovať ako vstupenky, sa pravdepodobne rýchlo minú.

10:36 Panovníci Dánska, Švédska a Nórska si pripomenuli britskú kráľovnú Alžbetu II. Dánska kráľovná Margaréta II. označila Alžbetu II. za "osobnosť týčiacu sa vysoko nad európskymi panovníkmi" a veľkú inšpiráciu pre všetkých. Švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv povedal, že zosnulá panovníčka prejavovala "mimoriadnu oddanosť a zmysel pre povinnosť". Nórsky kráľ Harald uviedol, že Alžbeta II. oddane "sprevádzala Britov cez obdobia radosti a smútku, v dobrých i zlých časoch". Podľa fínskeho prezidenta Sauliho Niinista bola Alžbeta II. svedkom dejín a pomáhala ich tvoriť tak, ako málokto iný.

10:09 Palác taktiež oznámil, že o 13:00 britského času bude kráľovská salva v Hyde Park a pri budove Tower of London. Za každý rok kráľovninho života bude vystrelená jedna strela. Vlajky budú spustené na pol žrde až do rána po uplynutí kráľovského smútku.

10:06 Buckinghamský palác odhalil viacej detailov o období kráľovského smútku. Kráľ si praje, aby trval nasledujúcich sedem dní po pohrebe. Dohliadať naň bude kráľovská rodina, informovalo Sky News.

10:01 "Je ťažké predstaviť si svet bez kráľovnej," povedal rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. Sústrasť Británii vyjadrili aj poľský prezident Andrzej Duda a maďarský premiér Viktor Orbán.  

9:51 Princ Harry opustil Balmoral okolo 8:20 britského času. Jeho manželka Meghan ho v Škótsku nesprevádzala, uviedlo BBC.

9:36 Pohreb panovníčky bude pravdepodobne vyhlásený za štátny sviatok. V takom prípade budú zatvorené školy. Piatkové športové podujatia boli zrušené, informoval web BBC News.

9:26 K úmrtiu kráľovnej Alžbety II. sa vyjadrila aj bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová. "Správu o úmrtí kráľovnej Alžbety II. som prijala s hlbokým zármutkom. Jej smrť znamená koniec jednej éry," uviedla Merkelová. "Neexistujú slová, ktoré by dokázali oceniť mimoriadny význam kráľovnej, jej zmyslu pre povinnosť, morálne princípy, jej oddanosť a dôstojnosť, ktoré počas sedemdesiatich rokov preukazovala Spojenému kráľovstvu, Európe a svetu," poznamenala.

8:47 Vlajky pred prezidentským palácom budú dnes od 9:00 do 16:00 stiahnuté na pol žrde na znak úcty k zosnulej kráľovnej Alžbete II. a solidarity s obyvateľmi Spojeného kráľovstva. 

8:31 Čínsky prezident Si Ťin-pching v piatok vyjadril "úprimnú sústrasť britskej vláde a ľudu" po smrti kráľovnej Alžbety II. Hlboký smútok nad úmrtím britskej panovníčky vyjadril aj japonský premiér Fumio Kišida, podľa ktorého ide o "veľkú stratu" pre celý svet. Informujeme na základe správ agentúry AFP. 

8:29 Španielsky kráľ Filip VI. a premiér Pedro Sánchez vyjadrili úctu britskej kráľovnej Alžbete II., ktorá zomrela vo štvrtok vo veku 96 rokov. Informovala agentúra AFP. Alžbeta II. bola podľa španielskeho kráľa Filipa VI. "svedkom" mnohých z najvýznamnejších kapitol v dejinách sveta, ktoré zároveň aj "písala a tvorila". Pripomenul aj "jej zmysel pre povinnosť, oddanosť a život zasvätený službe".

8:26 Bristké médiá reagujú na smrť kráľovenej Alžbety. "Toto je okamih, keď sa zastavila história," napísal kráľovský korešpondent stanice BBC. 

8:06 Na oficiálnej webovej stránke britskej kráľovskej rodiny bola zriadená virtuálna kondolenčná kniha na pamiatku zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. Agentúra TASR o tom informuje na základe správy britskej stanice BBC. 

8:02 Pozrite si profil kráľa Karola III. z ranného vysielania TA3

7:58 Tri britské odborové organizácie, ktoré zastupujú zamestnancov pošty a zamestnancov v doprave, v reakcii na úmrtie kráľovnej Alžbety II. zrušili všetky plánované protesty. Niektoré z nich mali začať dnes. Odbory kondolovali kráľovskej rodine a uviedli, že budú rešpektovať oficiálne obdobie smútku, uviedla agentúra Reuters.

7:46 Aj napriek typicky anglickému nevľúdnemu počasiu vo štvrtok dlho do noci pred Buckinghamským palácom v Londýne trúchlili pre kráľovnú Alžbetu II. tisíce ľudí. Námestie pre palácom bolo plné ľudí aj v piatok ráno. 


7:11 Po smrti svojej matky sa Alžbetin najstarší syn a dlhoročný korunný princ Charles stal novým panovníkom a vo štvrtok večer prvýkrát prehovorí k verejnosti v tejto úlohe. Očakáva sa, že zloží hold svojej matke a sľúbi, že bude slúžiť ľudu. Presný čas prejavu, ktorý budú vysielať televízne stanice, zatiaľ nebol upresnený.

Udalosti s vami sledujeme aj v piatok, 9. septembra

Udalosti okolo úmrtia Alžbety II. budeme s vami sledovať online aj v piatok. Ďakujeme Vám za priazeň. 

23:57 "Kráľovná Alžbeta II. bola veľkou priateľkou Afriky a Afrika jej to oplácala náklonnosťou," vyhlásil vo štvrtok gabonský prezident Ali Bongo. 

23:45 Líder afrického štátu Malawi Lazarus Chakwera uviedol, že Alžbeta II. sa "ako priateľ Malawi navždy vryje do našich sŕdc a nezmazateľne sa zapíše do našej histórie, ktorú pozitívne formovala viac spôsobmi, než sa dá vyjadriť slovami".

K politikom prejavujúcim sústrasť britskej kráľovskej rodine, britskej vláde a národom Británie i Spoločenstva národov sa pridal aj prezident Zimbabwe Emmerson Mnangagwa, hoci jeho krajina má po svojom vystúpení zo Spoločenstva národov s Londýnom chladné vzťahy. 

23:38 Austrálsky premiér Anthony Albanese, ktorý napriek tomu, že je zaprisahaným republikánom, vzdal hold Alžbete II. a povedal, že jej smrť znamená "koniec jednej éry". "Skončila sa historická vláda a dlhý život zasvätený povinnostiam, rodine, viere a službe," povedal.

Jeho novozélandská kolegyňa Jacinda Ardernová uviedla, že v posledných dňoch s obavami sledovala správy o kráľovninom zdravotnom stave a v súvislosti s jej skonom vyjadrila hlboký smútok. "Pre nás bola obdivovanou a rešpektovanou panovníčkou. Pre nich bola matkou a babičkou," uviedla.

23:33 Oznámením o úmrtí britskej kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok popoludní na škótskom zámku Balmoral, sa v Británii spustila operácia Jednorožec (Unicorn). Pôvodný plán postupu v prípade, že by britská panovníčka zomrela v Londýne, mal označenie London Bridge. Alžbeta II. však zomrela vo svojom škótskom sídle, britské úrady preto uviedli do chodu operáciu Jednorožec.

Telo zosnulej panovníčky prevezú po 48 hodinách od úmrtia z Balmoralu do zámku Holyrood a odtiaľ do Katedrály svätého Gilesa v Edinburghu, kde sa uskutoční bohoslužba za účasti členov kráľovskej rodiny, píše BBC. Následne rakvu dopravia britským kráľovským vlakom zo stanice Wawerley do Londýna. Na každej stanici, ktorou bude vlak prechádzať, bude postavená čestná stráž. Viac informácií o operácii Jednorožec nájdete v tomto článku

23:29 O živote bývalého princa z Walesu a nového kráľa Karola III. si môžete viac prečítať v článku nižšie.

23:28 "Nikdy nezabudnem na jej srdečnosť a láskavosť," vyjadril sa o zosnulej Alžbete II. Na Twitteri indický premiér Naréndra Módí. Dodal, že Alžbeta bola svojej krajine a ľudu "inšpiratívnou vodkyňou"

23:27 Mick Jagger, frontman skupiny The Rolling Stones, zdieľal na svojom Instagrame fotku zosnulej panovníčky. „Po celý môj život tam vždy bola, Jej Veličenstvo, kráľovná Alžbeta II.," napísal.

"V detstve si pamätám, ako som v televízii sledoval najdôležitejšie momenty jej svadby. Pamätám si ju ako krásnu mladú dámu aj ako tak milovanú babičku národa. Moje najhlbšie sympatie sú s kráľovskou rodinou."

23:26 Expremiér a minister financií Igor Matovič zverejnil na Facebooku citát Alžbety II. "Vždy bolo jednoduché nenávidieť a ničiť. Budovať a zachovávať je oveľa zložitejšie."

23:23 Sir Elton John, priateľ princa Harryho a Meghan, povedal, že kráľovná bola „inšpirujúca prítomnosť“, ktorá „previedla krajinu niektorými z našich najväčších a najtemnejších momentov“, píše Sky News.

23:22 Hviezda Jamesa Bonda Daniel Craig podľa Sky News povedal, že kráľovná zanecháva „neporovnateľné dedičstvo a bude nám veľmi chýbať“. Vo vyhlásení uviedol: "Ako mnohí, som bol hlboko zarmútený dnešnou správou a moje myšlienky sú s kráľovskou rodinou, s tými, ktorých milovala, a so všetkými, ktorí milovali ju."

23:21 Na Alžbetu II. si spomína aj bývalý minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš. "Kráľovnú Alžbetu ll. som stretol dvakrát a mal som česť stráviť čas v jej prítomnosti. Tento portrét som odfotografoval na HM Royal Yacht Britannia (sprevádzal som prezidenta Kováča), ktorá sa plavila 5. júna 1994 počas 50. výročia D-Day z Portsmouth do Normandie. V pozadí manžel kráľovnej princ Philip," napísal k zverejnenj snímke.

23:19 Anglikánska cirkev oznámila, že na pamiatku kráľovnej sa v celom Anglicku v piatok rozozvučia kostolné zvony.

22:15 Herečka Helen Mirrenová, ktorá zosnulú kráľovnú stvárnila na javisku aj na striebornom plátne, panovníčku označila za „stelesnenie vznešenosti“. Vyhlásila tiež, že je hrdá na to, že Alžbetu mohla hrať.

23:14 Írski a severoírski politici od premiéra Michéala Martina po nacionalistov si vrelo spomenuli na odkaz kráľovnej Alžbety II. a na úlohu, ktorú zohrala pri náprave vzťahov medzi Britániou a Írskom, informovala agentúra Reuters.

Kráľovná sa v roku 2011 stala prvou britskou panovníčkou, ktorá Írsko navštívila od získania nezávislosti na Londýne takmer o storočie skôr. Martin vo štvrtok uviedol, že tento krok bol zásadný pre normalizáciu vzájomných vzťahov.

23:13 Minister školstva Branislav Gröhling pripomenul, že vo februári oslávila "neuveriteľné" 70. výročie od nástupu na trón. "Bola ikonou a symbolom britskej monarchie," dodal na sociálnej sieti.

23:11 Novým britským kráľom sa automaticky stal princ Charles. Na fotografii s manželkou Camillou.

Camilla a Charles AP

23:09 "Patrilo jej viacero superlatívov: bola nielen najdlhšie vládnucim britským panovníkom, najdlhšie vládnucim súčasným panovníkom sveta, najdlhšie pôsobiacou ženskou hlavou štátu v histórii alebo najstaršou žijúcou panovníčkou na svete," reagoval minister vnútra Roman Mikulec. Poukázal na to, že zasvätila svoj život službe vlasti, a to aj ako dobrovoľná mladá vojačka počas druhej svetovej vojny. "Navždy preto zostane inšpiráciou a vzorom," poznamenal na sociálnej sieti.

23:08 Osobnosť zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. si pripomínajú aj viacerí slovenskí ministri. "Navždy odišla mimoriadna osobnosť svetovej politiky, česť jej pamiatke," napísal minister obrany Jaroslav Naď na sociálnej sieti. Hrdo, láskavo a slušne viedla podľa jeho slov krajinu v prosperujúcich momentoch, ale jej veľkosť sa ukázala najmä v ťažkých časoch.

23:07 Dolná snemovňa britského parlamentu zasadne v piatok napoludnie, aby poslanci vzdali hold kráľovnej. Potrvá to do 22:00. V sobotu sa bude konať schôdza, na ktorej budú niektorí poslanci skladať prísahu kráľovi Karolovi III..

23:03 Keď spustili vlajku na hrade Windsor, nastalo podľa BBC ohromné ticho. "Žena vedľa mňa sa rozplakala. Väčšinu popoludnia na Windsore pršalo," píše spravodajský portál ČTK České noviny.

Krátko pred oznámením o smrti britskej panovníčky sa nad Buckinghamským palácom objavila dvojitá dúha. Jedna žena oslovená BBC vyjadrila nádej, že ide o dobré znamenie. Dúha sa podľa BBC ukázala tiež na hrade Windsor, ale až po oznámení. 

22:58 Poctu zosnulej Alžbete II. vzdali vo štvrtok okrem iných aj španielsky kráľ Filip VI., belgický kráľ Filip a tiež švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv. 

22:57 Petřínska rozhľadňa v Prahe svietila na počesť zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. v britských farbách. O rozhodnutí informoval pražský primátor Zdeněk Hřib na sociálnej sieti, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

22:56 Americký prezident Joe Biden vo štvrtok nariadil, aby boli vlajky na Bielom dome a iných vládnych budovách spustené na pol žrde ako znak úcty k zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. Vlajky budú spustené na pol žrde aj na amerických vojenských plavidlách, vojenských stanovištiach, námorných základniach a všetkých veľvyslanectvách a iných inštitúciách Spojených štátov, uviedol vo vyhlásení Biely dom. 

22:49 Na archívnej fotografii Alžbeta II. so zosnulým americkým exprezidentom Johnon Fitzgeraldom Kennedym.

Alžbeta_Kenneda AP

22:45 Brazília vyhlási pre úmrtie britskej kráľovnej Alžbety II. tri dni štátneho smútku. Oznámil to prezident Jair Bolsonaro. 

22:43 Nová britská premiérka vystúpila po úmrtí Alžbety II. s prejavom. Pozrieť si ho môžete nižšie.

22:39 Len dva dni pred svojou smrťou menovala Alžbeta II. novú britskú premiérku Lizz Trussovú, líderku britskej Konzervatívnej strany.

22:37 Nemecký kancelár Olaf Scholz vzdal podľa BBC hold kráľovninmu "nádhernému humoru" a vo vyhlásení uviedol, že "jej záväzok k nemecko-britskému zmiereniu po hrôzach druhej svetovej vojny zostane nezabudnutý".

22:36 Britské bankovky s podobizňou kráľovnej Alžbety II. zostávajú aj po jej úmrtí zákonným platidlom. Oznámila to britská centrálna banka. Kráľovná Alžbeta bola prvým monarchom, ktorý sa objavil na bankovkách Bank of England. Britská pošta chystá s nástupom nového panovníka výmenu známok, uvádza to agentúra ČTK.

22:35 Holandský kráľ Willem-Alexander, ktorý je vzdialeným príbuzným kráľovnej Alžbety II., podľa BBC povedal, že spolu s kráľovnou Maximou spomínali na "vytrvalú a múdru" panovníčku s "hlbokou úctou a veľkou náklonnosťou".

22:33 Úmrtiu panovníčky sa ta3 venovala aj v Žurnále o 22.00.

22:31 Britská kráľovná zomrela len týždeň po tom, ako si svet pripomenul 25. výročie úmrtia princeznej Diany.

22:29 Predseda slovenského parlamentu Boris Kollár prijal správu o úmrtí kráľovnej s hlbokým zármutkom. "Na trón nastúpila v zložitom období dejín svojej krajiny, keď postupne zanikala britská koloniálna ríša a vytváral sa nový zväzok niekdajších krajín britskej koruny - Spoločenstvo národov. Hoci z hľadiska britských ústavných princípov nemala priamy vplyv na výkonnú moc, jej osobnosť v mnohom uľahčila procesy dekolonizácie i vytváranie novej podoby Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. Bola to práve jej osobnosť, ktorá obrusovala hrany sporov vo vnútri kráľovstva a zabezpečovala jeho stabilitu," uviedol v reakcii na smutnú správu Kollár.

22:26 Bývalý americký prezident Barack Obama povedal, že kráľovná "uchvátila svet" "vládou definovanou milosťou, eleganciou a neúnavnou pracovnou morálkou". "Znova a znova nás ohromovala jej vrúcnosť, spôsob, akým uvoľnila ľudí a ako vniesla svoj humor a šarm do momentov veľkej pompéznosti a okolností," uviedol vo vyhlásení Obama, ktorý sa s kráľovnou stretol pri niekoľkých príležitostiach. 

22:25 Aj napriek nepriaznivému počasiu si prišli pred Buckinghamský palác v Londýne uctiť milovanú kráľovnú davy ľudí.

22:22 Premiér Eduard Heger na Facebooku uviedol, že Alžbeta II. bola symbolom novodobej monarchie. "S odchodom Alžbety II. sa končí celá jedna etapa v ľudských dejinách. Na trón nastúpila ako mladá 26-ročná žena a odvtedy každý deň neúnavne a dôsledne pracovala pre svoju krajinu. V službe národu strávila neuveriteľných 70 rokov, za čo jej patrí nesmierna úcta, obdiv a vďaka," napísal slovenský predseda vlády.

22:20 Nekrológ Alžbety II. si môžete prečítať v článku nižšie.

22:18 Kráľovná Alžbeta II. sa počas svojej 70-ročnej vlády stala príkladom a inšpiráciou pre všetkých. Vo štvrtok to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá po správe o úmrtí panovníčky vyjadrila sústrasť celej kráľovskej rodine aj obyvateľom Británie a Commonwealthu. "Sedem desaťročí neochvejného vodcovstva a oddanosti služby svojej vlasti v priebehu mnohých svetových zmien urobili z kráľovnej Alžbety II. príklad a inšpiráciu pre nás všetkých," napísala Čaputová sociálnej sieti.

22:15 Odišla milovaná kráľovná. Aj týmito slovami sme si vo vysielaní pripomenuli britskú kráľovnú, ktorá navždy odišla vo veku 96 rokov. O jej osobnosti a živote nám v Štúdiu ta3 viac povedala Mária Holubová, odborníčka na dejiny a diplomatický protokol.

22:14 Americký exprezident Donald Trump na margo nového britského kráľa uviedol, že Charles bude "veľkým a skvelým kráľom".

22:11 So svojimi spomienkami na stretnutie s kráľovnou Alžbetou II. sa s ta3 podelil aj protokolista a bývalý hovorca prezidenta Ivana Gašparoviča Marek Trubač.

22:09 Kráľovná Alžbeta II. bude navždy dôležitou súčasťou kanadskej histórie, uviedol kanadský premiér Justin Trudeau. Správu o smrti 96-ročnej britskej panovníčky prijal s ťažkým srdcom. "S najťažším srdcom sme sa dozvedeli o smrti najdlhšie vládnucej kanadskej panovníčky, jej veličenstva kráľovnej Alžbety II. Bola neustále prítomná v našich životoch - a jej služba Kanaďanom zostane navždy dôležitou súčasťou histórie našej krajiny," uviedol Trudeau.

22:09 Reakcie svetových lídrov sme pre vás zhrnuli v článku nižšie.

22:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prijal správu o smrti kráľovnej Alžbety II. s hlbokým smútkom a jej skon označil za nenapraviteľnú stratu. Svoju sústrasť britskej kráľovskej rodine, ako aj národom Británie a Spoločenstva národov vyjadril Zelenskyj prostredníctvom sociálnych sietí. 

22:07 Bývalý britský premiér Boris Johnson označil deň úmrtia kráľovnej Alžbety II. za najsmutnejší deň Británie, keďže zosnulá panovníčka mala podľa neho "jedinečnú moc robiť ľudí šťastnými". Johnson to vo štvrtok uviedol na svojom účte na Twitteri.

22:06 Pápeža Františka hlboko zarmútila smrť britskej kráľovnej Alžbety II. V kondolenčnom odkaze novému kráľovi Karolovi III. vyzdvihol "veľkorysú službu (britskému) národu a Spoločenstva, príkladnú oddanosť úlohám, pevné svedectvo viery v Ježiša Krista" zosnulej panovníčky. Za panovania kráľovnej Alžbety II., ktorá bola oficiálnou hlavou anglikánov, sa zblížili pozície medzi touto cirkvou a katolíkmi. Za svojej vlády sa Alžbeta II. osobne stretla so štyrmi pápežmi. V roku 2014 ju pápež František prijal vo Vatikáne. 

22:05 Nový britský kráľ Karol III. v piatok vystúpi s prejavom k národu, uviedol jeho hovorca. Bývalý princ Charles sa stal kráľom vo štvrtok, po smrti svojej matky Alžbety II. Charles bol najstarším a najdlhšie pôsobiacim následníkom trónu. Vo veku 73 rokov je najstarším človekom, ktorý sa kedy stal britským kráľom, uviedla ČTK.

22:04 Britskej kráľovskej rodine kondoloval podľa Sky News aj ruský prezident Vladimir Putin. Úmrtie Alžbety II. označil za nenahraditeľnú stratu, oznámili ruské agentúry.

22:01 V noci na pamiatku Alžbety II. zhasne Eiffelova veža, oznámila starostka Paríža Anne Hidalgová. 

22:00 Bezpečnostná rada a Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov si vo štvrtok minútou ticha uctili britskú kráľovnú Alžbetu II. Úradujúci predseda Bezpečnostnej rady OSN, francúzsky veľvyslanec Nicolas de Riviere vyjadril v súvislosti s úmrtím panovníčky úprimnú sústrasť. Predseda Valného zhromaždenia OSN Abdulla Šahíd nazval túto chvíľu "momentom hlbokého smútku pre kráľovskú rodinu". Ako dodal, Valné zhromaždenie si "oficiálne" uctí kráľovnú Alžbetu II. neskôr, v priebehu nasledujúcich dní. 

21:58 "Jej oddaná služba monarchii, nesmierna pokora a vznešenosť zostane navždy v našich srdciach," uviedol český prezident Miloš Zeman vo vyhlásení, ktoré pražský hrad zverejnil na twitteri.

21:57 "Som hlboko zarmútený smrťou Jej Veličenstva kráľovnej Alžbety II. Srdečnú a úprimnú sústrasť kráľovskej rodine a britskému ľudu a ľudu Spoločenstva národov," napísal český premiér Peter Fiala. 

Alžbeta II. bola pre väčšinu ľudí na svete symbolom britskej monarchie, povedal neskôr Fiala novinárom pred návratom z Holandska. "Keď si len uvedomíme tú dobu, viac ako 70 rokov, ktorou bola na tróne, akými obdobiami Británia prechádzala, s čím všetkým sa Alžbeta II. musela vyrovnávať. Vyrovnávala sa s tým s veľkou vznešenosťou, s mimoriadnou oddanosťou svojej službe, britskému ľudu, britskej monarchii a myslím, že pre mnoho ľudí sa stala práve symbolom oddanosti, plnenia povinnosti, vznešenosti a toho, s akou gráciou sa dá zvládať takto vysoká funkcia,“ dodal  

21:56 Princ William a jeho manželka Kate získali po smrti Alžbety II. nové tituly. S nástupom nového panovníka sa menia aj tituly ďalších členov rodiny. William a Kate, ktorí doteraz používali tituly vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge budú známi odteraz ako vojvoda a vojvodkyňa z Cornwallu a Cambridgeu.

21:48 Vojvoda zo Sussexu, princ Harry, dorazil do zámku Balmoral vo večerných hodinách, informovala televízia Sky News. Pripojil sa k ostatným členom kráľovskej rodiny.

21:45 Po tom, ako počas dňa vydal Buckinghamský palác informáciu o zhoršenom stave Alžbety II. začali do zámku Balmoral prichádzať členovia kráľovskej rodiny, medzi nimi princ Charles s manželkou Camillou a takisto aj princ William.

21:40 Kráľovskej rodine kondoluje celý svet. Na smutnú správu reagoval aj americký prezident Joe Biden. Britská kráľovná Alžbeta II. bola podľa neho viac ako panovníčka, definovala éru, uviedol vo vyhlásení. Označil ju za štátnika s neprekonateľnou dôstojnosťou a poznamenal, že prispela k pevnosti britsko-amerických vzťahov. "Vo svete neustálych zmien bola pre generácie Britov stálou oporou a zdrojom útechy a hrdosti," uviedol a poukázal na skutočnosť, že väčšina Britov iného panovníka vo svojom živote nezažila. 

21:35 Novým britským kráľom sa po smrti svojej matky automaticky stal princ Charles, ktorý bude vládnuť ako Karol III. 

21:32 Alžbeta II. bola najdlhšie slúžiacou hlavou štátu v dejinách svojej krajiny. Na trón zasadla ako 25-ročná a vládla rekordných 70 rokov. Jej manželom bol už zosnulý princ Philip, vojvoda z Edinburghu, s ktorým mali štyri deti.

21:30 Vo veku 96 rokov zomrela vo štvrtok britská kráľovná Alžbeta II., udalosti okolo smrti panovníčky s vami sledujeme online.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok