ROZHOVOR: Diana bola ako magnet. Sobášom s Charlesom podpísala zmluvu s diablom, hovorí Trubač

ta3/Henrieta Mihalková
4.9.2022 00:00

Kam sa princezná Diana pohla, tam boli kamery a reflektory. Z plachej dievčiny sa stala po sobáši s nasledovníkom britského trónu hviezda. Do inak konzervatívnej kráľovskej rodiny vniesla zmeny, z ktorých mnohé pretrvali. Na verejnosti prelomila tabu, nehanbila sa hovoriť o bulímii či sklonoch k samovražde. Ikonou zostáva aj po 25 rokoch od tragickej nehody. O tom, aký život princezná z Walesu viedla a aký je jej odkaz, sme sa zhovárali s protokolistom Marekom Trubačom.

ROZHOVOR Trubač
TASR/AP

V rozhovore sa dočítate:

  • aký vzťah mala Diana k protokolu,
  • čo sa dialo počas jej návštevy v Bratislave,
  • akú váhu mala jej návšteva na Slovensku,
  • ako sa zmenili jej povinnosti po rozvode s Charlesom,
  • ako ju vykresľoval bulvár,
  • prečo vznikli konšpirácie o jej smrti,
  • aký je Dianin odkaz.

Kráľovská rodina je známa prísnym dodržiavaním protokolu, čo často navonok vytvára chladný dojem. Diana si, naopak, získala sympatie ľudskosťou a otvorenosťou. Známa je napríklad fotografia, na ktorej drží za ruku pacienta s HIV. Aký mala vzťah k spoločenským pravidlám?

Diana už svojím vzťahom s princom Charlesom vyvolala množstvo otáznikov. Pracovala ako učiteľka v škôlke, čo na budúcu princeznú nebolo zvykom. Bola síce plachá, hanblivá, no určite nie poddajná. Aj preto neskôr viacerých šokovala, kedy samotným podaním ruky chorému na AIDS poprela fámy o tom, že vírus HIV je prenosný dotykom rúk. Protokolom sa dokázala riadiť, no odmietla sa podriaďovať, a to je rozdiel! 

Postupne ako sa stala princeznou a získala si srdcia verejnosti jej odvaha oponovať rástla. Keď sa jej manželstvo pre Charlesovu neveru ocitlo v troskách, dokonca sa pred kráľovnou Alžbetou II. vrhla tehotná dole schodmi. Princezná z Walesu nebola „svätá“, no svojím správaním, charizmou a moderným zmýšľaním si získala srdcia Britov. Prispela napríklad aj k zmene zaužívaných pravidiel monarchie. Napríklad v roku 1993 z jej iniciatívy kráľovná Alžbeta II. vyhlásila, že ona a jej syn princ Charles budú platiť dane, a že viacerým ďalším členom kráľovskej rodiny prestanú vyplácať pravidelnú rentu.

Marek Trubač je odborník na komunikáciu, protokol a etiketu. V minulosti pôsobil ako televízny a rozhlasový moderátor vo viacerých slovenských médiách. Desať rokov pôsobil ako hovorca prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča. V roku 2008 sa spolupodieľal na príprave návštevy britskej kráľovnej Alžbety II. na Slovensku.

Diana PA

Vo verejnom prezentovaní manželky princa Williama možno nájsť mnoho symbolov odkazujúcich na Dianu. Ktoré Dianine porušenia protokolu trvalo zmenili zvyky v kráľovskej rodine?

Diana bola prvou princeznou, ktorá v predchádzajúcom období pred svadbou pracovala. Spočiatku bola tichá a hanblivá, no jej nekonvenčnosť a rozhodnosť zaujala už pri samotných zásnubách s princom Charlesom v roku 1981. Zásnubný prsteň si vtedy napriek tradíciám vybrala z bežnej kolekcie klenotníctva a nebol pre ňu ako budúcu princeznú vyrobený na mieru. Stál síce cez 60-tisíc dolárov, no kúpiť si ho mohol každý aj mimo kráľovskú rodinu, kto naňho mal. Navyše, prsteň sa pýšil 12-karátovým tmavomodrým zafírom namiesto zaužívaného a konzervatívneho diamantu. 

Ďalšie prelomené protokolárne pravidlo prišlo na rad pri sobáši, kedy odmietla vysloviť formulku o poslušnosti manželky manželovi. Toto si dovtedy na britskom tróne nik nedovolil.

Návšteva Diany na Slovensku

Princezná Diana navštívila v roku 1991 Bratislavu - hrad Devín, Úrad vlády aj mestskú knižnicu. Čo zaujímavé sprevádzalo jej návštevu?

Išlo o prvú oficiálnu návštevu následníka britského kráľovského trónu Jeho Kráľovskej Výsosti princa Charlesa vo vtedajšom Československu. V máji 1991 pricestoval aj spolu s manželkou princeznou Dianou na pozvanie prezidenta Václava Havla. Prvé dva dni strávili v Prahe a posledný deň návštevy sa na päť hodín z ich prítomnosti mohli tešiť Slováci. Okrem už spomínaných lokalít si princ a princezná z Walesu prezreli hradnú klenotnicu na Bratislavskom hrade. Ako sa vtedy nechala počuť princezná Diana, Praha ju očarila ako mesto a v Bratislave na ňu zapôsobili zasa ľudia. 

Jej hlavný program sa sústredil na mestskú knižnicu, kam ako dar priniesla vtedy u nás vzácne a ojedinelé čítacie zariadenie pre slabozrakých a nevidiacich. Dokonca sa zachovali aj fotografie, ako po celý čas v knižnici viedla za ruku predsedu Únie slabozrakých a nevidiacich Branislava Mamojku, ktorému to mnohí závidia dodnes. Na Bratislavčanov vtedy zanechala obrovský dojem a zrejme aj silnejší ako jej manžel Princ z Walesu, ktorý sa na rozdiel od Diany ešte o necelých desať rokov do Bratislavy vrátil opäť.

Akú váhu mala jej návšteva v čase, kedy sa na našom území menili politické pomery?

Obrovskú! Návštevu následníka trónu s manželkou sledovali nielen renomované britské médiá, ale aj novinári z celého sveta. Bola to dovtedy pre nás na Slovensku nevídaná udalosť. Navyše, Bratislava vtedy nebola ani hlavným mestom, a preto sa správy o návšteve v slovenskej metropole v tej dobe mohli vyvážiť zlatom. Československo malo v roku 1991 vo svete cveng, necelé dva roky po Nežnej revolúcii to bola spolu so Strahovským koncertom Rolling Stones v roku 1990 nesporne ďalšia významná udalosť nielen politicky, imidžovo, ale aj spoločensky.

Diana zostala aj po rozvode s princom Charlesom členkou kráľovskej rodiny. Zmenili sa jej povinnosti v kráľovskej rodine po rozvode?

Bola matkou ďalšieho následníka trónu a takéto privilégium nemá každá žena z kráľovskej rodiny. A preto aj naďalej niesla titul Princeznej z Walesu a stále bola považovaná za súčasť kráľovskej rodiny. Navyše po rozvode v roku 1996 odišla s obrovským odchodným až 17 miliónov libier, čo dnes zodpovedá takmer dvojnásobku tejto sumy. Ponechala si aj dvojlôžkový apartmán v Kensingtonskom paláci, kde predtým žila s Charlesom. Naďalej mala možnosť využívať štátne byty, vládnu a kráľovskú letku. Dokonca jej poskytovali ochranu príslušníci Royalty Protection Group z Metropolitnej polície. Napriek rozvodu mala veľmi silné puto so synmi Williamom a Harrym a jej postavenie rešpektovala i kráľovná Alžbeta II. a britská verejnosť.

Princezná Diana bola terčom bulváru prakticky celý život, prenasledovali ju aj počas posledných minút života. Ako ju vykresľoval?

Diana bola nesporne najfotografovanejšia žena sveta a pre svoj život sa stala ikonou. Bulvár v Británii bol v tých časoch nadšený z Diany ako prírastku do inak nudnej konzervatívnej kráľovskej rodiny. Jej mladosť, krása, nekonvenčnosť i ľudskosť a prirodzenosť bulvár doslova priťahovali. Samozrejme, že bulvárne médiá potrebovali náklad a ten potreboval senzácie a tak sa po sobáši Charlesa s Dianou výrazne zvýšil aj záujem médií o súkromný život princa a princeznej z Walesu. 

Keď sa v júli 1981 Lady Diana Spencerová vydávala za prvého následníka trónu Charlesa, ich svadobný obrad sledovalo 750 miliónov televíznych divákov na celom svete. Dokonca priamo na mieste údajne vyše pol milióna Britov lemovalo ulice pri Katedrále Sv. Pavla, len aby si pozreli nový manželský pár. Kam sa pohla princezná Diana, tam svietili reflektory, cvakali fotoaparáty a snímali televízne kamery. Keby vtedy existovali sociálne siete, tak by určite „rozbila bank“ (smiech). S bulvárom sa z Diany zrodila hviezda, a žiaľ, s ním v pätách i zhasol jej život. Iskra jej hviezdy však pre jej charizmu a odkaz bude žiariť aj naďalej.

Naháňali ju paparazzi

O smrti princeznej z Walesu sa objavilo mnoho konšpirácií. Prečo vôbec vznikali?

Už rozchod a následný rozvod prvého následníka trónu bol pre konzervatívnych Britov veľkým sústom. Verejnosť i médiá stále špekulovali a napokon i fakt, že princezná Diana žila s moslimom Dodim Al-Fayedom vyvolal množstvo kontroverzných až konšpiračných teórií. Jej tragická a nečakaná smrť 31. augusta 1997 v parížskom tuneli bola obrovským šokom pre Veľkú Britániu i celý svet. Sám si pamätám ten moment, kedy sme v tú letnú nedeľu ráno počuli tú smutnú správu v televízii. To čo nasledovalo potom bol mix pátosu, smútku, až po zúfalú snahu šokovať a hyenizmus prvej kategórie. Ešte v ten deň sa aj v našom ešte nie veľmi rozvinutom internete začali šíriť rôzne špekulácie či konšpiračné teórie. Dokonca jedna tvrdila i to, že za smrťou Diany stála britská tajná služba a jej bývalý manžel princ Charles. 

Pravdou však je, že k jej nečakanej a tragickej smrti došlo po naháňačke s francúzskymi paparazzi novinármi, kedy vodič jej vozidla narazil na prostrednú bariéru v cestnom podjazde Pont de l´Alma. Za oficiálneho vinníka nehody bol vyšetrovaním označený nebohý vodič Mercedesu Henri Paul, ktorý stratil kontrolu nad vozidlom a následne v rýchlosti 105 km/h narazil do prekážky. Krvné testy navyše ukázali v jeho krvi aj prítomnosť drog a alkoholu.

Za princeznou Dianou smúti verejnosť aj po štvrťstoročí, zvyknú ju prezývať aj "kráľovná sŕdc". Venovala sa charite aj kampani na odstránenie nášľapných mín. Aký je jej odkaz?

Kam princezná Diana vkročila, ihneď si získala srdcia všetkých prítomných mužov, žien i detí. Azda preto tento výstižný prívlastok. Keď vo veku 36 rokov zomrela, svet stratil charizmatickú ikonu. Milovali ju i svetové celebrity ako Michael Jackson, Elton John, či dokonca ďalšia ikonická žena Matka Tereza, ktorá skonala len necelý týždeň po Diane. Rozumela ľuďom a rozdávala nádej a lásku. Napriek tomu, že sama bola nešťastná a jej život v zlatej klietke bol doslova utrpením. Aj tým, ako sa osobne angažovala v prospech zrušenia nášľapných mín neskôr došlo k podpisu medzinárodnej zmluvy o ich zákaze. Napokon princezná Diana získala obdiv nielen pre svoje charitatívne aktivity, ale aj pre to s akou otvorenosťou dokázala hovoriť o vlastných depresiách, bulímii či sklonoch k samovražde. Tieto témy boli dovtedy na verejnosti tabuizované a jej verejné priznanie spustilo zmeny aj v oblasti vnímania duševného zdravia. Diana je preto aj dnes vnímaná ako najvplyvnejšia členka kráľovskej rodiny a jej odkaz je stále silný a pokračuje.

Údajne jedným z dôvodov, pre ktoré jej syn princ Harry s manželkou Meghan Markle opustili kráľovskú rodinu, bol práve britský bulvár. Aký mala Diana vzťah s novinármi? Komunikovala s médiami alebo sa odpovediam skôr vyhýbala?

Vzťahom a neskôr sobášom s princom Charlesom Diana podpísala akúsi „zmluvu s diablom“ a jej život sa razom zmenil zo súkromného na verejný. To, čo neraz zažívala si ani nedokážeme predstaviť. Prakticky celý jej život po svadbe sa odohrával pred objektívmi bulváru a doslova až do jej skonu v Paríži. Diana bola spočiatku neskúsená a naivná a to často bulvár zneužíval. Neskôr si ale požičané vzala späť, keď novinári poslúžili propagácii jej charitatívnych aktivít. Vedela, že kam sa pohne, tam bude tlač a to fungovalo!

Zaujímavé je, že po vyše dvoch desaťročiach od smrti svojej matky aj jej syn princ Harry verejne odsúdil „neutíchajúcu propagandu, šikanu a neúnosnú brutalitu“ bulváru a podal žalobu za nezákonné odpočúvanie na jeden z najčítanejších denníkov v Británii The Sun. Spolu s manželkou vojvodkyňou Meghan sa napokon rozhodli aj stiahnuť z verejného života a odísť od kráľovskej rodiny. Je známe, že i princ William má od smrti matky svoj kritický názor na bulvár. Napokon viacerí svedkovia tvrdia, že posledné slová Diany, kedy ju po tragickej nehode 31. augusta 1997 ešte živú, no v ťažkom stave prenášali záchranári boli: „Leave me alone!“ (Nechajte ma tak!). Myslím, že to nepotrebuje žiadny komentár!

Pozrite si aj Štúdio ta3 s odborníčkou na dejiny medzinárodných vzťahov a protokolov Máriou Holubovou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok