Vo veku 96 rokov zomrela kráľovná Alžbeta II. Monarchii začala vládnuť pred tridsiatkou

TA3/hm TASR ČTK
8.9.2022 19:39

Smutná správa. Vo veku 96 rokov zomrela britská kráľovná Alžbeta II., ktorá bola najdlhšie slúžiacou hlavou štátu v dejinách svojej krajiny. Na trón zasadla ako 25-ročná a vládla rekordných 70 rokov. Jej manželom bol už zosnulý princ Philip, vojvoda z Edinburghu, s ktorým mali štyri deti.

Alžbeta Alexandra Mary Windsorová sa narodila 21. apríla 1926 v Londýne v rodine vojvodkyne a vojvodu z Yorku. Panovnícke žezlo prevzala po smrti otca kráľa Juraja VI. ako jeho najstaršia dcéra. Jej jediným súrodencom bola princezná Margaret.

V období pred smrťou zastupovala kráľa Juraja VI. na verejných podujatiach. Správa o úmrtí otca ju zastihla počas turné v Keni. Alžbetu II. korunovali za kráľovnú v roku 1953 počas ceremónie vo Westminsterskom opátstve. Jej veličenstvo kráľovná sa po smrti otca tiež stala hlavou Commonwealthu a kráľovnou v siedmich nezávislých krajinách spoločenstva.

V roku 1947 sa vydala za bývalého princa Grécka a Dánska Philipa Mountbattena, neskôr vojvodu z Edinbourghu, s ktorým majú štyri deti - princov Charlesa, Andrewa a Edwarda a princeznú Annu. Jej blízka rodina ju volala Lilibet. Princ Philip zomrel v roku 2021 vo veku 99 rokov. Počas druhej svetovej vojny Alžbeta pôsobila v Pomocnej územnej službe, okrem iného sa tu vyučila za vodičku a mechaničku. Alžbeta II. sa vo voľnom čase rada venovala jazdectvu, pozornosť venovala aj svojim psom.

Na počesť zosnulého princa Philipa vyšľachtili ružu. Je iná ako ostatné TASR/AP

Počas jej panovania sa udialo mnoho pre Britániu dôležitých politických zmien (napríklad dekolonizácia Afriky, vstup Spojeného kráľovstva do Európskej únie či brexit). Alžbeta II. sa stretla s piatimi pápežmi - Františkom, Benediktom XVI., Jánom Pavlom II., Jánom XXIII. a Piom XII.

Alžbeta II_pápež Ján Pavol II. TASR/AP

Alžbeta II. bola najcestovanejšou hlavou štátu. Počas panovania navštívila napríklad aj Austráliu, Nový Zéland, Kanadu, USA, Cyprus, Indiu, Pakistan, Nepál, Irán, Ghanu. V rámci zahraničných ciest absolvovala aj štátnu návštevu na Slovensku, kde ju prijal vtedajší prezident Ivan Gašparovič. Alžbeta II. si na Slovensku spolu s manželom princom Philipom prezreli nielen prezidentský palác, kráľovský pár navštívil aj Vysoké Tatry.

Alžbeta II._ princ Charles TASR/AP

Už od roku 2015 bola najdlhšie vládnucou britskou panovníčkou, najdlhšie vládnucou kráľovnou a aj najdlhšie vládnucou ženskou hlavou štátu. Britská monarchia oslávila v roku 2022 prvé platinové výročie panovníka.

Jej veličenstvo často neposkytovalo rozhovory pre médiá, napriek tomu kráľovská rodina a jej členovia pravidelne zaplavujú titulky médií a sú predmetom veľkého verejného záujmu. Kráľovská rodina zožala v minulosti kritiku napríklad aj za odlúčenie princeznej Margaret či rozvod princeznej Diany a princa Charlesa. Škandálom sa nevyhol aj syn Alžbety II. princ Andrew, ktorý je spájaný so sexuálnym delikventom Jeffrey Epsteinom.

Britskému bulváru sa pripisuje aj vina za smrť princeznej Diany, niekdajšej manželky princa Charlesa. Hľadáčikom papparazzi sa v minuosti nevyhli ani Charlesovi synovia - princovia William a Harry. Bulvár a médiá označili za jednu z príčin, pre ktoré sa zo Spojeného kráľovstva odsťahovali aj vojvodkyňa a vojvoda zo Sussexu, teda princ Harry s manželkou herečkou Meghan Markleovou.

Na návštevu kráľovnej Alžbety II. a princa Philipa na Slovensku si v Štúdiu TA3 zaspomínali exprezident Ivan Gašparovič a odborník na etiketu a protokol Marek Trubač. Pozrieť si ho môžete TU:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok