Aký bude pohreb Alžbety II.? Rakva poputuje krajinou, očakávajú milióny trúchliacich

ta3 ČTK
9.9.2022 11:21

Trúchlenie nad rakvou zosnulej kráľovnej Alžbety II. sa začne v Škótsku, až po tom rakvu s pozostatkami letecky prepravia do Londýna. Pohreb bude o zrejme 10 dní vo Westminsterskom opátstve v Londýne, presný dátum zatiaľ nestanovili. Rakvu s telom kráľovnej potom uložia vedľa jej manžela princa Philipa, ktorý zomrel vlani v apríli.

Aký bude pohreb Alžbety II.? Rakva poputuje krajinou, očakávajú milióny trúchliacich
Profimedia

O prípravách a priebehu pohrebu informovali britský denník The Guardian a server Times Now. Rakva bude najskôr vozom dopravená z Balmoralu do paláca Holyroodhouse v Edinbourghu, ktorý je oficiálnym sídlom britského panovníka v Škótsku. Cesta potrvá asi dve a pol hodiny. Po zastávke na vzdanie holdu miestnymi politikmi bude cesta z paláca pokračovať po Kráľovskej míli do katedrály St. Giles v Edinburghu. V nej sa za účasti členov kráľovskej rodiny uskutoční svätá omša. Katedrála potom zostane 24 hodín otvorená pre verejnosť, aby sa ľudia mohli rozlúčiť s panovníčkou.

Rakvu prepravia lietadlom

Do 500 kilometrov vzdialeného Londýna prepraví rakvu lietadlo a prvou zastávkou v metropole bude Buckinghamský palác, administratívne sídlo kráľovnej. Po niekoľkých hodinách sa rakva opäť vydá na cestu a podľa odhadu médií najskôr na lafete zamieri do sídla parlamentu vo Westminsteri. V hlavnej hale parlamentu bude za dohľadu čestnej stráže rakva štyri dni, aby sa jej Briti mohli prísť pokloniť. Otvorené bude 23 hodín denne.

Kráľ Karol III. medzitým odcestuje do Walesu, kde sa zúčastní bohoslužby v katedrále v Cardiffe a potom navštívi waleský parlament. Do Severného Írska pôjde v čase, kedy budú pozostatky kráľovnej v Edinburghu.

Štátny pohreb sa vo Westminsterskom opátstve uskutoční najneskôr 18. septembra, nasledovať budú dve minúty ticha, ktoré bude držať celé kráľovstvo. Po hodinovom obrade sa veľký smútočný sprievod vydá do Hyde Parku, kde bude rakva preložená z lafety do štátneho pohrebného vozidla a odvezená do kráľovského hradu vo Windsore. Po sprievode Windsorom sa bude konať smútočný obrad v hradnej Kaplnke svätého Juraja, v priebehu ktorého bude rakva spustená do kráľovskej hrobky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok