Svetové osobnosti reagujú na úmrtie kráľovnej Alžbety II.: Sme srdcom a myšlienkami s rodinou

TA3 ČTK
8.9.2022 20:22

Sme srdcom a myšlienkami s rodinou kráľovnej Alžbety II. a obyvateľmi Spojeného kráľovstva. Na tlačovej konferencii to vo štvrtok uviedla hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová v prvej reakcii po tom, čo britské médiá informovali o úmrtí 96-ročnej panovníčky. Reagovali aj ďalší svetoví lídri a politici.

Reagovali aj lídri britského Spoločenstva národov 

Lídri britského Spoločenstva národov v reakciách na úmrtie britskej kráľovnej Alžbety II. oceňujú, akou bola inšpiratívnou, dôstojnou a výnimočnou líderkou. Mnohé z 56 členských krajín tohto bloku získali nezávislosť práve počas Alžbetinho vládnutia - keď sa v Afrike a Ázii presadili dekolonizačné hnutia.

"Nikdy nezabudnem na jej srdečnosť a láskavosť," vyjadril sa o zosnulej Alžbete II. Na Twitteri indický premiér Naréndra Módí. Dodal, že Alžbeta bola svojej krajine a ľudu "inšpiratívnou vodkyňou".

Prezident susedného Pakistanu Árif Alví vo svojej reakcii označil Alžbetu II. za "výnimočnú a dobrotivú vládkyňu" a jej odchod zanecháva obrovské prázdno. Alžbeta II. však bude "zlatými písmenami zapísaná v análoch svetových dejín".

Maldivský prezident Ibráhím Muhammad Sulih uviedol, že kráľovná bola "žiarivým príkladom služby verejnosti, húževnatosti a oddanosti vlastnej krajine".

Austrálsky premiér Anthony Albanese, ktorý napriek tomu, že je zaprisahaným republikánom, vzdal hold Alžbete II. a povedal, že jej smrť znamená "koniec jednej éry". "Skončila sa historická vláda a dlhý život zasvätený povinnostiam, rodine, viere a službe," povedal.

Jeho novozélandská kolegyňa Jacinda Ardernová uviedla, že v posledných dňoch s obavami sledovala správy o kráľovninom zdravotnom stave a v súvislosti s jej skonom vyjadrila hlboký smútok. "Pre nás bola obdivovanou a rešpektovanou panovníčkou. Pre nich bola matkou a babičkou," uviedla.

Líder afrického štátu Malawi Lazarus Chakwera uviedol, že Alžbeta II. sa "ako priateľ Malawi navždy vryje do našich sŕdc a nezmazateľne sa zapíše do našej histórie, ktorú pozitívne formovala viac spôsobmi, než sa dá vyjadriť slovami".

K politikom prejavujúcim sústrasť britskej kráľovskej rodine, britskej vláde a národom Británie i Spoločenstva národov sa pridal aj prezident Zimbabwe Emmerson Mnangagwa, hoci jeho krajina má po svojom vystúpení zo Spoločenstva národov s Londýnom chladné vzťahy.

"Kráľovná Alžbeta II. bola veľkou priateľkou Afriky a Afrika jej to oplácala náklonnosťou," vyhlásil vo štvrtok gabonský prezident Ali Bongo.

Írski a severoírski politici

Írski a severoírski politici od premiéra Michéala Martina po nacionalistov vrelo spomenuli na odkaz kráľovnej Alžbety II. a na úlohu, ktorú zohrala pri náprave vzťahov medzi Britániou a Írskom. Kráľovná sa v roku 2011 stala prvou britskou panovníčkou, ktorá Írsko navštívila od získania nezávislosti na Londýne takmer o storočie skôr. Martin uviedol, že tento krok bol zásadný pre normalizáciu vzájomných vzťahov.

"Počas tých niekoľkých pamätných dní sa kráľovná nestranila tieňov minulosti," uviedol vo vyhlásení írsky prezident Michael Higgins. "Jej dojemné slová a vyjadrenia úcty Íri veľmi ocenili a obdivovali, nastolili nimi nový, na budúcnosť orientovaný vzťah medzi našimi krajinami," dodal.

Brazílsky prezident Bolsonaro

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro vyhlásil trojdňový štátny smútok v krajine v súvislosti s úmrtím britskej kráľovnej Alžbety II. Pravicovo orientovaný brazílsky prezident, ktorý sa na budúci mesiac bude uchádzať o opätovné zvolenie do funkcie, vo vyjadrení v oficiálnom vestníku uviedol, že štátny smútok je "sústrastným posolstvom k smrti Jej Veličenstva kráľovnej".

Španielsky kráľ Filip VI.

Alžbeta II. bola podľa španielskeho monarchu Filipa VI. panovníčkou, ktorá "napísala a formovala mnohé z najdôležitejších kapitol v histórii nášho sveta". V telegrame adresovanom novému britskému kráľovi Karolovi III. ocenil Alžbetin "zmysel pre povinnosť" s tým, že celý svoj život venovala službe pre krajinu.

Belgický kráľ Filip

"(Alžbeta II.) bola výnimočnou osobnosťou," uviedol vo vyhlásení belgický kráľovský palác. "Spojené kráľovstvo stratilo výnimočného monarchu, ktorý zanechal hlbokú stopu v dejinách," uviedol belgický kráľ Filip.

Švédsky kráľ Karol XVI.

"Kráľovná slúžila svojim krajinám a Spoločenstvu národov s mimoriadnou oddanosťou a zmyslom pre povinnosť. Bola neustále prítomná, a to nielen v britskej spoločnosti, ale aj na medzinárodnej scéne," uviedol švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv vo vyhlásení.

Ruský prezident Putin 

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť novému britskému kráľovi Karolovi III. s úmrtím kráľovnej Alžbety II., ktorá vo štvrtok zomrela vo veku 96 rokov, oznámili ruské agentúry s odvolaním sa na Kremeľ. Putin podľa agentúry TASS ocenil autoritu, akej sa kráľovná tešila na medzinárodnej scéne, a pripomenul lásku a úctu jej poddaných. Novému panovníkovi zaželal odvahu tvárou tvár tejto nenahraditeľnej strate.

Český premiér Fiala

Český premiér reaguje: "Som hlboko zarmútený smrťou Jej Veličenstva kráľovnej Alžbety II. Srdečnú a úprimnú sústrasť kráľovskej rodine a britskému ľudu a ľudu Spoločenstva národov," napísal český premiér Peter Fiala. Alžbeta II. bola pre väčšinu ľudí na svete symbolom britskej monarchie, povedal neskôr Fiala novinárom pred návratom z Holandska. "Keď si len uvedomíme tú dobu, viac ako 70 rokov, ktorou bola na tróne, akými obdobiami Británia prechádzala, s čím všetkým sa Alžbeta II. musela vyrovnávať. Vyrovnávala sa s tým s veľkou vznešenosťou, s mimoriadnou oddanosťou svojej službe, britskému ľudu, britskej monarchii a myslím, že pre mnoho ľudí sa stala práve symbolom oddanosti, plnenia povinnosti, vznešenosti a toho, s akou gráciou sa dá zvládať takto vysoká funkcia,“ dodal

Pápež František 

Pápeža Františka hlboko zarmútila smrť britskej kráľovnej Alžbety II. V kondolenčnom odkaze novému kráľovi Karolovi III. vyzdvihol "veľkorysú službu (britskému) národu a Spoločenstva, príkladnú oddanosť úlohám, pevné svedectvo viery v Ježiša Krista" zosnulej panovníčky. Za panovania kráľovnej Alžbety II., ktorá bola oficiálnou hlavou anglikánov, sa zblížili pozície medzi touto cirkvou a katolíkmi. Za svojej vlády sa Alžbeta II. osobne stretla so štyrmi pápežmi. V roku 2014 ju pápež František prijal vo Vatikáne.

Bývalý britský premiér Johnson

Bývalý britský premiér Boris Johnson označil deň úmrtia kráľovnej Alžbety II. za najsmutnejší deň Británie, keďže zosnulá panovníčka mala podľa neho "jedinečnú moc robiť ľudí šťastnými". Johnson to vo štvrtok uviedol na svojom účte na Twitteri.

"(Kráľovná) bola taká nadčasová a úžasná, až sa obávam, že sme ako deti verili tomu, že bude pokračovať stále ďalej a ďalej," napísal Johnson. Dodal, že Alžbeta II. bola v mnohých ohľadoch najlepšou panovníčkou v britských dejinách. "Nielen že zmodernizovala konštitučnú monarchiu, ale dala krajine následníka trónu, ktorý ponesie jej dedičstvo a ktorého zmysel pre povinnosť je v súlade s (hodnotami) jeho matky a vlasti," dodal bývalý premiér.

Ukrajinský prezident Zelenskyj 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prijal správu o smrti kráľovnej Alžbety II. s hlbokým smútkom a jej skon označil za nenapraviteľnú stratu. Svoju sústrasť britskej kráľovskej rodine, ako aj národom Británie a Spoločenstva národov vyjadril Zelenskyj prostredníctvom sociálnych sietí.

Český prezident Zeman 

Hlboký zármutok nad smrťou britskej panovníčky Alžbety II. vyjadril vo štvrtok český prezident Miloš Zeman. "Jej oddaná služba monarchii, nesmierna pokora a vznešenosť zostane navždy v našich srdciach," odkázal český prezident prostredníctvom hovorcu.

Prezident USA Biden

Britská kráľovná Alžbeta II. bola viac ako panovníčka, definovala éru, uviedol vo vyhlásení americký prezident Joe Biden. Britskú kráľovnú, ktorá vo štvrtok zomrela na zámku Balmoral v Škótsku, označil Biden za štátnika s neprekonateľnou dôstojnosťou a poznamenal, že prispela k pevnosti britsko-amerických vzťahov. "Vo svete neustálych zmien bola pre generácie Britov stálou oporou a zdrojom útechy a hrdosti," uviedol Biden a poukázal na skutočnosť, že väčšina Britov iného panovníka vo svojom živote nezažila.

Šéf NATO 

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg vyjadril vo štvrtok úprimnú sústrasť v súvislosti s úmrtím britskej kráľovnej Alžbety II., pričom ocenil jej vládnutie počas siedmich desaťročí. Informovala o tom agentúra AFP.

"Som hlboko zarmútený úmrtím Jej Veličenstva kráľovnej Alžbety II. Počas viac než 70 rokov bola príkladom nezištného vládnutia a služby verejnosti," napísal Stoltenberg na sociálnej sieti Twitter. "Moja úprimná sústrasť kráľovskej rodine, našim spojencom v NATO Spojenému kráľovstvu a Kanade a ľudu Spoločenstva národov," dodal.

Kanadský premiér 

Kráľovná Alžbeta II. bude navždy dôležitou súčasťou kanadskej histórie, uviedol Justin Trudeau. Správu o smrti 96-ročnej britskej panovníčky prijal s ťažkým srdcom.

"S najťažším srdcom sme sa dozvedeli o smrti najdlhšie vládnucej kanadskej panovníčky, jej veličenstva kráľovnej Alžbety II. Bola neustále prítomná v našich životoch - a jej služba Kanaďanom zostane navždy dôležitou súčasťou histórie našej krajiny," uviedol Trudeau. "Pri ohliadnutí na jej život a vládu, ktorá trvala niekoľko desaťročí, si Kanaďania budú vždy pamätať a vážiť si múdrosť, súcit a vrelosť jej veličenstva," doplnil kanadský premiér, pričom poznamenal, že Kanaďania sú v tejto najťažšej chvíli v myšlienkach s členmi kráľovskej rodiny.

Šéf OSN 

"Ako najdlhšie žijúca a najdlhšie panujúca hlava štátu v Spojenom kráľovstve bola kráľovná Alžbeta II. na celom svete obdivovaná pre svoj pôvab, dôstojnosť a oddanosť. Bola upokojujúcou prítomnosťou počas desaťročí rozsiahlych zmien," uviedol Guterres vo vyhlásení. 

Britská premiérka 

Kráľovná Alžbeta II. bola skalou, na ktorej bola vystavaná moderná Británia, správami o jej smrti sme zdrvení, uviedla britská premiérka Liz Trussová. Dnešok je podľa nej dňom veľkej straty, ale kráľovná, milovaná v Británii aj po celom svete, po sebe zanechala veľký odkaz. "Bože ochraňuj kráľa," zakončila príhovor pred tradičným londýnskym sídlom premiérov v Downing Street premiérka Trussová.

Kráľ Charles smúti

Nový britský kráľ Charles III. v prvom vyhlásení po smrti kráľovnej Alžbety II. uviedol, že smúti kvôli odchodu váženej panovníčky a milovanej matky. "V období smútku a premien bude mňa aj moju rodinu utešovať vedomie toho, akému rešpektu a širokej obľube sa kráľovná tešila," napísal syn zosnulej panovníčky. Je si vedomý toho, že jej odchod ťažko pocítia ľudia v Británii aj po celom svete.

Nemecký prezident Steinmeier

Britská kráľovná Alžbeta II. žila a písala históriu. Tešila sa najvyššej úcte a rešpektu po celom svete, napísal podľa svojej hovorkyne v kondolencii nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Francúzsky prezident Macron

Kráľovná Alžbeta II. bola priateľkou Francúzska a kráľovnou sŕdc, ktorá stelesňovala kontinuitu a jednotu britského národa viac ako 70 rokov. V reakcii na úmrtie britskej panovníčky, to na twitteri napísal francúzsky prezident Emmanuel Macron.

"Jej Veličenstvo kráľovná Alžbeta II. stelesňovala britskú národnú kontinuitu a jednotu viac ako 70 rokov. Budem si ju pamätať ako priateľku Francúzska, kráľovnú sŕdc, ktorá zanechala výraznú stopu vo svojej krajine," uviedol Macron.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok