Zomrela významná osobnosť svetových dejín. Britské médiá reagujú na smrť kráľovnej Alžbety

TA3 ČTK
9.9.2022 08:26

S jej odchodom končí jedna historická epocha a začína deň, aký Británia nezažila 70 rokov, píšu dnes britské médiá na úmrtie kráľovnej Alžbety II. Panovníčka, ktorá vo veku 96 rokov zomrela vo štvrtok popoludní na škótskom zámku Balmoral, bola podľa tlače stálicou, ktorej život bol určovaný jej zmyslom pre povinnosť. Zaslúžila sa o zachovanie britskej monarchie, ktorej už v modernom svete zvonila hrana.

"Toto je okamih, keď sa zastavila história," napísal kráľovský korešpondent stanice BBC. Podľa nekrológu BBC sa Alžbeta II. stala pre mnohých pevným bodom v rýchlo sa meniacom svete, v ktorom opadol vplyv Británie a spoločnosť sa zmenila na nepoznanie.

"Dlhá vláda kráľovnej Alžbety II. bola ovplyvnená jej zmyslom pre povinnosť a jej odhodlaním zasvätiť svoj život trónu a ľudu," píše BBC.

"Kráľovnina smrť hlboko otrasie touto krajinou - bola pevným bodom uprostred neustálych zmien. Jediný prvok v našom spoločnom živote, ktorý zostával spoľahlivo rovnaký, je preč. Teraz vstupujeme do novej budúcnosti," napísal denník The Guardian.

"Keď nastúpila na trón, v Sovietskom zväze ešte vládol Josif Stalin. Jej prvým premiérom bol Winston Churchill. (...) Je ťažké si predstaviť, aký dych dejín zažila," uviedol moderátor v špeciálnom vysielaní stanice Sky News. "Je to deň, aký Británia nezažila 70 rokov," dodal s tým, že Británia smúti, ale zároveň po desaťročiach privíta na tróne nového kráľa.

"Bola predovšetkým ženou, ktorá zachránila monarchiu," píše v nekrológu denník The Times. "Inštitúcia, ktorá sa niekedy zdala zastaraná a nezodpovedajúca hodnotám modernej spoločnosti, má vďaka nej dodnes svoj význam a obľúbenosť," uvádza denník.

Titulné stránky britských novín sú dnes zaplavené portréty kráľovnej z posledných rokov aj snímky zo začiatku jej vlády. Tlač okrem iného zaujala fotografie z korunovácie Alžbety II. v roku 1953, ktorú použili denníky The Times, The Guardian alebo Daily Star. Panovníčka na nej pôsobivo pózuje na tróne s korunou, žezlom a kráľovským jablkom.

"Zármutok je cena, ktorú platíme za lásku," cituje kráľovnú na titulnej strane denník The Daily Telegraph. Fotografiu kráľovnej ustúpilo aj inokedy ekonomicky zamerané spravodajstvo denníka The Financial Times.

"Máme zlomené srdcia," píše denník Daily Mail.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok