Pozornosť celého sveta sa upiera na bývalého princa Charlesa. Prvýkrát prehovorí k verejnosti ako kráľ

TA3 ČTK
9.9.2022 07:23

Nový britský kráľ Karol III. sa v piatok vráti do Londýna zo Škótska, kde bol spolu s ďalšími členmi rodiny pri lôžku umierajúcej kráľovnej Alžbety II. Po jej smrti sa Alžbetin najstarší syn a dlhoročný korunný princ stal novým panovníkom a v piatok večer prvýkrát prehovorí k verejnosti v tejto úlohe. Očakáva sa, že zloží hold svojej matke a sľúbi, že bude slúžiť ľudu. Presný čas prejavu, ktorý budú vysielať televízne stanice, zatiaľ nebol upresnený.

Nového kráľa v piatok čakajú tiež rokovania o detailoch pohrebu. Štátny smútok v Británii bude trvať zhruba desať dní a pohreb by sa mal konať do 18. septembra, uviedla televízia Sky News.

V nadchádzajúcich dňoch Karol III. podľa tradície podnikne cestu do všetkých štyroch častí Británie, teda Anglicka, Škótska, Walesu a Severného Írska.

Kráľovská rodina v noci na piatok nechala aktualizovať svoje internetové stránky a Charles na nich už figuruje ako panovník. Na stránkach je zriadená online kondolenčná kniha, do ktorej môže verejnosť písať odkazy. Časť z nich bude odovzdaná kráľovskej rodine, uviedla stanica BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok