Nový britský kráľ bude známy ako Karol III. Princ William s manželkou sa stali vojvodom a vojvodkyňou z Cornwallu

TA3 ČTK TASR
8.9.2022 20:01

Novým britským kráľom sa stal najstarší syn Alžbety II., bývalý princ Charles. "Dnes zostane v škótskom zámku Balmoral a v piatok sa vráti do Londýna," informoval kráľovský palác. Nový britský monarcha bude oficiálne známy ako kráľ Karol III. Vo štvrtok to potvrdil Clarence House, sídlo doterajšieho princa Charlesa, informuje stanica Sky News.

"Kráľovná zomrela dnes popoludní pokojne na zámku Balmoral," uviedol Buckinghamský palác. Na pol žrde bola spustená aj vlajka na hrade Windsoru, verejnoprávna stanica BBC zahrala britskú hymnu. 

Nový kráľ, ktorý sa celým menom nazýva Charles Philip Arthur George, si mohol vybrať z viacerých mien, približuje Sky News. Nový britský panovník Karol III. vo štvrtkovom vyhlásení po úmrtí jeho matky, kráľovnej Alžbety II., uviedol, že dnešok je "okamihom obrovského smútku pre mňa a všetkých členov mojej rodiny".

Karol III. vystúpi s prejavom 

Nový britský kráľ Karol III. v piatok vystúpi s prejavom k národu, uviedol jeho hovorca. Bývalý princ Charles sa stal kráľom vo štvrtok, po smrti svojej matky Alžbety II.

Nový následník trónu

Nový následník britského trónu princ William s manželkou Catherine sa po úmrtí britskej kráľovnej Alžbety II. stali vojvodom a vojvodkyňou z Cornwallu. Tento titul predtým patril novému kráľovi Karolovi III. a kráľovnej manželke Camille, informuje stanica CNN. 

Život bývalého princa z Walesu

Sedemdesiattriročný Charles bol najstarším synom britskej kráľovnej Alžbety II., ktorá vo štvrtok zomrela vo veku 96 rokov, a jej manžela princa Philipa, ktorý zomrel vlani. Nový britský kráľ bol následníkom trónu od roku 1952, v apríli 2011 sa stal najdlhšie čakajúcim následníkom v britskej histórii. Mal tri roky, keď sa jeho matka Alžbeta stala kráľovnou, a štyri, keď ju slávnostne korunovali. 

Povahovo skôr tichý muž, ktorý dlhé roky nebýval ústrednou postavou pikantných príbehov kráľovskej rodiny, nakoniec zohral ústrednú úlohu v jednom z najsledovanejších okamihov v novodobej histórii britskej kráľovskej rodiny. V roku 1996 sa rozviedol so svojou manželkou, princeznou Dianou, a o deväť rokov neskôr si po dlhoročnej známosti vzal svoju celoživotnú lásku Camillu Parkerovú Bowlesovú.

Rozprávkovú svadbu Charlesa s Dianou Spencerovou v roku 1981 sledovali v priamom prenose milióny ľudí po celom svete, však páru šťastie nepriniesla. Manželstvo, z ktorého vzišli dvaja potomkovia, princovia William a Harry, sa začiatkom 90. rokov rozpadlo a v auguste 1996 bolo po rokoch strastiplných manželských problémov oficiálne rozvedené. Diana obviňovala Charlesa z toho, že odmietol ukončiť vzťah so svojou dlhoročnou milenkou Camillou. Charles uviedol, že si stále uchovával svoju vieru v manželstve, "kým sa nenávratne nerozpadlo".

Po smrti Diany neskrýval vzťah s Camillou

Po tragickej smrti princeznej Diany v roku 1997 Charles prestal pred verejnosťou skrývať svoj dlhoročný blízky vzťah s Camillou, ktorú si v apríli 2005 zobral. Pretože boli obaja rozvedení, čo pre cirkev znamenalo prekážku, konal sa najskôr občiansky obrad. Až potom sa novomanželom dostalo v kaplnke na hrade Windsor aj cirkevného požehnania. Nie všetci Briti boli ich sobášom nadšení. Mnohí prejavovali názor, že Camilla rozbila princovo manželstvo s jeho prvou manželkou Dianou.

Preslávená romanca následníka britského trónu s dcérou vojnového hrdinu začala údajne v roku 1970 v jednom kráľovskom parku. "Moja prababička bola milenkou vášho pradedka, čo vy na to?" spýtala sa vraj Camilla Charlesa pri hre póla. Ich vzťah však vtedy ukončili Charlesove vojenské povinnosti. Keď sa princ po polroku služby na mori vrátil, Camilla už bola vydatá za armádneho dôstojníka Andrewa Parkera Bowlesa. Naďalej však zostávala dôvernou Charlesovou priateľkou. On šiel za krstného otca jej synovi Thomasovi, ona mu údajne pomohla nájsť vhodnú manželku - lady Dianu Spencerovú.

Po ich svadbe v roku 1981 však blízkosť Charlesa a Camilly pôsobila vo zväzku veľké napätie. Na verejnosť prenikli ich intímne odkazy typu Charlesovho "chcel by som byť tvojím tampónom" či Dianinho televízneho vyhlásenia "boli sme v tom manželstve tri". Reakcia verejnosti bola silná a Camilla musela čeliť prejavom hnevu aj na ulici. V roku 1994 Charles oficiálne priznal cudzoložstvo v televíznom rozhovore a o dva roky neskôr sa s Dianou rozviedli. Camilla sa s prvým manželom rozviedla v roku 1995.

Charles Philip Arthur George sa narodil 14. novembra 1948 v Buckinghamskom paláci v centre Londýna. Základné vzdelanie získal na internátnej škole v Gordonstoune v severnom Škótsku a ďalej má titul bakalára histórie na Cambridgeskej univerzite. Potom slúžil pri letectve a námorníctve, má licenciu pilota vrtuľníka. 

Po odchode z armády zriadil v roku 1976 Nadáciu princa Charlesa, ktorý pomáha handicapovaným v Británii, je patrónom, prezidentom alebo členom viac ako 400 ďalších charitatívnych organizácií. Titul princa waleského mu bol udelený v roku 1958 (korunovaný bol ale až v júli 1969). Vlani po úmrtí jeho otca naňho prešiel aj titul vojvoda z Edinburghu.

Charles je vášnivým ekológom a podporuje biofarmárčenie. Často sa vyjadruje k zmenám klímy a vyzval napríklad hlavy štátov a vlád, aby spolupracovali s predstaviteľmi biznisu a súkromného sektora na spoločnom riešení klimatickej krízy, politikov obvinil z nečinnosti. "Oči a nádeje celého sveta sa upierajú na vás," povedal následník britského trónu vlani v novembri na klimatickej konferencii OSN v škótskom Glasgowe.

Rád tiež maľuje, vystavoval a predal mnoho diel a tiež publikoval knihy o maľovaní. Na jeho obrazoch sú väčšinou krajinky či hrady. Tiež zbiera modely áut a najviac sa vyžíva v britskej značke Aston Martin. Jeho záujem o architektúru ho niekoľkokrát zaviedol aj do SR. Naposledy v roku 2010 sa okrem Prahy pozrel aj do Brna a navštívil aj ekologickú dedinu Hostětín na Uherskohradišťsku. V roku 2000 si prezrel barokové záhrady pod Pražským hradom av Brne slávnostne otváral výstavbu Technologického parku.

V poslednej dobe Charles opäť porušil tradíciu, že britská kráľovská rodina sa vyjadruje len veľmi výnimočne k aktuálnemu politickému dianiu. Ruský februárový útok na Ukrajinu opísal ako "brutálnu agresiu a bezohľadný útok na demokratické hodnoty". Agentúra Reuters pripomenula, že práve princ Charles v roku 2014 počas návštevy Kanady spôsobil rozruch, keď sa na verejnosť dostala jeho súkromne prednesená poznámka, že Putin sa "chová ako Hitler". Komentár prenesený po ruskej anexii Krymu potom ostro odsúdilo ruské ministerstvo zahraničia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok