Chameleón s prelietavými presvedčeniami. Kto je nová britská premiérka Elizabeth Trussová?

ta3/Alžbeta Múcsková
9.9.2022 05:00

Elizabeth Trussová zaujala nové miesto na poste premiérky Veľkej Británie. Politička na čele Konzervatívnej strany prevzala pozíciu po Borisovi Johnsonovi. Jej minulosť odhaľuje prerod z ľavicovej liberálnej agendy ku konzervatívnym názorom a presvedčeniam.

Elizabeth Trussová sa stala novou premiérkou Veľkej Británie po tom, čo ju zvolili spomedzi Konzervatívnej strany. V utorok ju do premiérskej funkcie vymenovala kráľovná Alžbeta II., ktorá vo štvrtok vo veku 96 zomrela

Trussová vo svojom príhovore vypichla tri hlavné body, na ktoré sa bude počas svojho pôsobenia zameriavať. Patrí medzi ne zníženie daní pre pracujúcich občanov, boj proti energetickej kríze zapríčinenej vypuknutím vojny na Ukrajine a podpora zdravotníctva. „Ako vaša premiérka som presvedčená, že spoločne prečkáme búrku, obnovíme našu ekonomiku a staneme sa modernou brilantnou Britániou, ktorou viem, že sa stať môžeme. Každý deň sa o to budem snažiť,“ uviedla na svojom Twitterovom profile

Nová premiérka však nezačínala ako predstaviteľka konzervatívcov. V roku 1975 sa narodila do ľavicovo orientovanej rodiny zdravotnej sestre a učiteľke Priscille a jej manželovi Johnovi, ktorý bol profesorom matematiky. Elizabeth Trussová je druhou najstaršou spomedzi piatich detí, ktoré manželia majú.

Detstvo plné sťahovania

Počas detstva sa často presúvala a sťahovala. Po tom, ako jej otec dokončil výskum na Oxfordskej univerzite, sa presunul s rodinou do mesta Kidderminster, kde pár rokov zotrvali. Netrvalo ale dlho, kým sa opäť kvôli Johnovmu zamestnaniu presťahovali do Paisley v okrese Renfrewshire. V tom čase mala Trussová iba štyri roky.

Práve tu sa prvýkrát stretla s politikou. Spoločne so svojou mamou absolvovali viacero pochodov v kampani za jadrové odzbrojenie. Ani v tomto meste však rodina nepobudla dlho a v roku 1987 sa na rok presťahovali na západ Kanady do Britskej Kolumbie.

Rodina zostala najdlhší čas na predmestí Roundhay v Leeds, kam sa presťahovali po pobyte v Severnej Amerike. Trussovej brat Francis prezradil britskej stanici Radio 4, že sa doma venovali hodinám hudby, politickým debatám, čítaniu kníh a spoločenským hrám. Práve pobytu v Leeds pripisuje Trussová svoju náklonnosť ku konzervativizmu. „Som konzervatívec, pretože som videla sklamania detí v mojej škole v Leeds,“ povedala počas júlovej debaty s Rishim Sunakom, jej najväčším súperom o post premiéra.

Za toto vyjadrenie si vyslúžila kritiku miestnych občanov. Tí poukazujú na to, že sa odvtedy daná škola zlepšila. „Klame o našich miestnych školách. Klame o pomoci, ktorú dostávala. Opovrhujem ňou a je mi ľúto jej otca. Nie je to jeho vina,“ vyjadril sa bývalý sused rodiny Louise pre britský web The Times.

Život na vysokej škole

Vďaka spomenutej pomoci sa nakoniec dostala aj na vysokú školu Merton College v Oxforde, kde študovala filozofiu, politiku a ekonómiu. Na škole sa zapojila do spolku Liberálnych demokratov, ktorej prezidentkou sa stala počas jarného semestra v roku 1995. Verbálne prezentovala ľavicové názory zdedené po rodičoch. V príhovore na konferencii strany Liberálnych demokratov v roku 1994 dokonca žiadala o zrušenie monarchie. Ako prezidentka spolku sa snažila bojovať za legalizáciu drog a prostitúcie.

Odvtedy sa jej politické názory úplne obrátili. Roger Crouch, ktorý po nej prevzal predsedníctvo spolku, si však doteraz všíma isté podobnosti s jej vysokoškolskou politickou agendou. Liz bola vždy skôr libertariánka medzi Liberálnymi demokratmi... Nevidela sa mi ako niekto, kto zotrvá medzi Liberálnymi demokratmi do budúcnosti. Myslím si, že by sme jej prišli celkom otravní, povedal pre The Times.

Po vysokej škole sa Trussová presunula do Londýna, kde pracovala ako účtovníčka pre firmy Shell, Cable a Wireless. V ekonomike však dlho nezotrvala a opäť sa zamerala na politiku. V roku 1998 sa uchádzala o miesto v rade mestskej časti Greenwich. Získať ho sa jej však nepodarilo. Na začiatku 21. storočia sa usadila na juhu Londýna a zobrala si za muža účtovníka menom Hugh O’Leary. Spoločne majú dve dcéry – Frances a Liberty.

Politická kariéra

Jej politická kariéra sa časom rozbehla naplno. Začínala v parlamente vo Výbore pre spravodlivosť. Následne sa stala vicetajomníčkou parlamentu v odbore školstva. Dva roky pobudla na pozícii štátnej tajomníčky pre životné prostredie, potraviny a záležitosti vidieka. Neskôr sa stala kancelárkou a štátnou tajomníčkou pre spravodlivosť. V roku 2017 prevzala rolu hlavnej tajomníčky ministerstva financií a následne štátnej tajomníčky pre medzinárodný obchod a predsedníčky rady pre obchod. Pred troma rokmi získala pozíciu ministerky pre ženy a rovnosť. Jej poslednou pozíciou pred získaním postu premiérky bola ministerka zahraničia. Stojí aj na čele Konzervatívnej strany.

V jej politickej kariére vidno veľký vplyv výchovy aj rôznych prostredí, v ktorých vyrastala. Počas života prešla prerodom od ľavicovej liberálky na obraz svojich rodičov až ku konzervatívnym postojom. Najprv bojovala za pokračovanie členstva Veľkej Británie v Európskej únii, no neskôr zmenila svoj názor a začala podporovať brexit. Za svoju prelietavosť v názoroch si vyslúžila veľa kritiky zo strany spoločnosti, médií i politikov. Napriek tomu je však ambiciózna a presvedčená o svojich rozhodnutiach. Na poste premiérky nahradila Borisa Johnsona.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok