ONLINE: Od februára Rusi zatkli vyše 16-tisíc odporcov vojny. Ruská ofenzíva sa spomalila v dôsledku vyčerpania

TA3 TASR ČTK ČT24
24.8.2022 06:49

Ruská vojenská ofenzíva na Ukrajine sa výrazne spomalila v dôsledku vyčerpania zdrojov a morálnej i fyzickej únavy z už šesť mesiacov trvajúcich bojov. Od februárového vpádu ruskej armády na Ukrajinu zatkli v Rusku viac než 16.000 ľudí, ktorí protestovali proti vojne. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Od februára Rusi zatkli vyše 16-tisíc odporcov vojny. Ruská ofenzíva sa spomalila v dôsledku vyčerpania
TASR/AP

23:59 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

22:57 Ruská vojenská ofenzíva na Ukrajine sa výrazne spomalila v dôsledku vyčerpania zdrojov a morálnej i fyzickej únavy z už šesť mesiacov trvajúcich bojov. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov, ktorého citovala agentúra Reuters. 

22:17 Od februárového vpádu ruskej armády na Ukrajinu zatkli v Rusku viac než 16.000 ľudí, ktorí protestovali proti vojne. Informovala o tom popredná ruská ľudskoprávna organizácia OVD-Info, uviedla televízia BBC. 

20:55 Pápež František sa na kongrese predstaviteľov viacerých náboženstiev v kazašskom Nur-Sultane v polovici septembra nestretne s moskovským pravoslávnym patriarchom Kirillom. 

20:52 Pätnásť ľudí zahynulo a 50 utrpelo zranenia počas stredajšieho ruského útoku na železničnú stanicu v ukrajinskej obci Čaplyne, nachádzajúcej sa v Dnepropetrovskej oblasti. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, na ktorého sa odvolávajú agentúry AFP a DPA.

20:30 Ruský prezident Vladimir Putin už vojnu prehral, ale Ukrajina ju ešte nevyhrala, uviedol bývalý ukrajinský prezident Viktor Juščenko v rozhovore zverejnenom na webe denníka Ukrajinska pravda.

19:23 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vyplatenie jednorazového finančného príspevku vo výške 10.000 rubľov (170 eur) pre rodičov detí vo veku šesť až 18 rokov žijúcich v Moskvou okupovaných častiach Doneckej, Luhanskej a Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, ako aj v Záporožskej a Chersonskej oblasti na juhu. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie Kremľa o tom informuje agentúra DPA. 

19:20 Pozrite si výber výrokov k šiestim mesiacom od začatia ruskej invázie na Ukrajinu a zároveň k 31. výročiu vyhlásenia ukrajinskej nezávislosti, ktoré tiež pripadá na stredu:

18:43 Skončilo obdobie blahobytu a bezstarostnosti, povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron členom svojej vlády. Svet podľa neho zažíva zásadné zvraty ako vojnu na Ukrajine alebo vlnu horúčav a požiarov. Macronov prejav k ministrom, ktorých vyzval k jednote, bol prenášaný výnimočne naživo.

18:22 Pri pobreží Talianska sa potopila jachta za 50 miliónov dolárov, ktorú údajne vlastnil ruský oligarcha Ayvazyan.

17:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vystúpil prostredníctvom videohovoru na rokovaní Bezpečnostnej rady OSN. Na úvod informoval o najnovšom raketovom útoku Ruska na železničnú stanicu v Dnepropetrovskej oblasti. Následne vyzval Rusko, aby prestalo s jadrovým vydieraním a stiahlo sa zo Záporožskej jadrovej elektrárne.

17:26 Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský v stredu rozhodol o predvolaní ruského veľvyslanca v ČR Alexandra Zmejevského v súvislosti s vyjadreniami ruského veľvyslanca pri OSN Vasilija Nebenziu. Ten na utorkovom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN obvinil českú ministerku obrany Janu Černochovú z podpory a oslavy teroristického útoku, pri ktorom zahynula ruská novinárka Daria Duginová. Informuje o tom TASR za základe Lipavského príspevku na sociálnej sieti Twitter. 

17:26 Európska únia by mala zaviesť cenový strop na plyn dovážaný z Ruska, čo by pomohlo zmierniť tlak na podniky a domácnosti spôsobený rastúcimi cenami energií. Povedal to v stredu taliansky premiér Mario Draghi. Informovala o tom agentúra Reuters. 

17:11 Britský premiér Boris Johnson pricestoval v stredu neohlásene na Ukrajinu, ktorá si pripomína Deň nezávislosti a šesť mesiacov od začiatku ruskej vojenskej agresie.

17:00 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v stredu vyzval Nemecko, aby schválilo dodávku tankov Leopard vo vlastníctve iných krajín na Ukrajinu. Reznikov tiež žiada od Berlína viac "skutočných zbraní, ako napríklad raketometov MARS II". TASR správu prevzala z agentúry DPA. 

16:27 Ruský prezident Vladimir Putin zahodil pred šiestimi mesiacmi mier v Európe a vybral si vojnu. Uviedol to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) pri príležitosti Dňa nezávislosti Ukrajiny.

16:03 Ukrajinský veľvyslanec vo Vatikáne Andrij Juraš kritizoval v stredu pápeža Františka za jeho označenie Darie Duginovej, zabitej dcéry ruského ultranacionalistu Alexandra Dugina, ako nevinnej obeti vojny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. 

15:42 Ruská národná garda zadržala dvoch zamestnancov okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne kvôli podozreniu, že odovzdávali ukrajinským silám informácie, kde sa v areáli elektrárne nachádzajú ruskí vojaci a vojenská technika. Uviedla to agentúra TASS.

15:41 Ruskí predstavitelia ďalej kritizujú českú ministerku obrany Janu Černochovú za jej vyjadrenie k sobotňajšiemu atentátu na prokremeľskú publicistku Darju Duginovú. Ruským novinárom tajomník tamojšej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev povedal, že žiadna civilizovaná krajina by nemala ignorovať verejnú podporu terorizmu svojimi politikmi.

15:27 Americký prezident Joe Biden oznámil ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine vo výške takmer troch miliárd dolárov. Ako uviedol denník The Washington Post, ide o najvyššiu čiastku americkej pomoci Kyjevu od začiatku vojny. Biely dom ohlásenie načasoval na dnešný Deň nezávislosti Ukrajiny.

15:15 Portugalský minister zahraničných vecí Joao Gomes Cravinho pricestoval v stredu do Kyjeva, keď si Ukrajina pripomína Deň nezávislosti od Sovietskeho zväzu, v ktorom dominovalo Rusko. Informoval o tom portál americkej televízie CNN. 

14:18 Ruský prezident Vladimir Putin nazval v stredu "zložitou" situáciu s lesnými požiarmi na západe Ruska. Dym z nich sa dostal až do Moskvy. Informuje agentúra AFP. 

13:44 Nemecká vláda v stredu schválila súbor záväzných opatrení na úsporu energie a rozhodla, že v záujme energetickej bezpečnosti budú mať nákladné vlaky s uhlím na vyťažených koridoroch prednosť pred osobnými súpravami. Dnes to po rokovaní vlády oznámili ministri hospodárstva a dopravy Robert Habeck a Kurt Wissing.

13:12 Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu 24. februára bolo zabitých alebo zranených najmenej 972 detí, oznámil v stredu Detský fond OSN (UNICEF). Správu priniesol portál americkej televízie CNN.

12:35 Spolkový kancelár Olaf Scholz v stredu Kyjev ubezpečil o nemeckej podpore a Ukrajinu podporil aj turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. Informujú agentúry DPA a z Čavušoglovho oznámenia na sociálnej sieti. 

12:22 Podľa prieskumu verejnej mienky agentúry Reuters/Ipsos, ktorý bol zverejnený v stredu, sa po polroku vojny na Ukrajine tesná väčšina Američanov zhoduje na tom, že by Spojené štáty mali aj naďalej podporovať Kyjev, kým Rusko nestiahne všetky svoje sily.

11:53 V noci z 23. na 24. februára sa Ukrajinci prebudili do krutej reality. Ruský prezident Vladimir Putin zahájil útok na Ukrajinu z Ruska, Bieloruska, aj z Krymu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj následne vyhlásil mobilizáciu. Rusom sa však nepodaril bleskový a hladký útok, ukrajinský odpor ich zaskočil. V stredu, 24. augusta, je to presne pol roka od začiatku vojenského konfliktu na území susednej krajiny. Odvtedy Ukrajinu opustilo viac ako 10 miliónov obyvateľov. Prečítajte si najdôležitejšie udalosti doterajšieho priebehu konfliktu. 

11:05 Spojené kráľovstvo ubezpečilo Ukrajinu pri príležitosti stredajšieho sviatku Dňa nezávislosti o svojej podpore vo vojne proti Rusku. Informuje agentúra DPA. 

10:26 Ukrajina smeruje k tomu, že tento mesiac dodá takmer toľko obilnín, ako dodávala pred inváziou Ruska. Je to víťazstvo medzinárodných snáh zmierniť nedostatok potravín vo svete, povedal v utorok nemenovaný predstaviteľ USA pre tlačovú agentúru AFP. 

10:10 Ukrajina bola znovuzrodená, keď do nej 24. februára vtrhli ruskí vojaci, a dobyje späť anektovaný Krymský polostrov a okupované územia na východe krajiny. Vyhlásil to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v príhovore pri príležitosti Dňa nezávislosti. Informujú agentúry AFP a Reuters. 

9:48 Ukrajinci počas posledných šiestich mesiacov zmenili dejiny, svet i seba a dali ľudstvu nádej na spravodlivosť. Vo svojom prejave k národu pri príležitosti Dňa nezávislosti Ukrajiny to podľa agentúry Ukrinform uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa agentúry Reuters tiež vyhlásil, že jeho krajina sa znovu zrodila, keď ju pred polrokom vojensky napadlo Rusko.

9:10 Ukrajinské ozbrojené sily odrazili ruské útoky v okolí miest Bachmut a Avdijivka v Doneckej oblasti. Vo svojom pravidelnom rannom odkaze to dnes uviedol ukrajinský generálny štáb. Invázna armáda podľa neho naďalej sústredí svoje úsilie na získanie plnej kontroly nad Doneckou oblasťou a udržanie okupovaných častí regiónov, ako je Chersonská, Charkovská alebo Záporožská oblasť, a tiež na obnovenie bojaschopnosti svojich jednotiek. 

8:59 Ekonomický vplyv ruskej invázie na Ukrajinu na Nemecko potrvá roky, povedal agentúre Reuters vplyvný ekonóm Marcel Fratzscher z Nemeckého inštitútu pre ekonomický výskum (DIW). Pripojil, že by to najväčšiu európsku ekonomiku tento rok mohlo stáť tri percentuálne body hospodárskeho rastu. 

8:49 Podľa správy britských spravodajských služieb ruská ofenzíva na Donbase postupuje len minimálne a jej sily trpia nedostatkom munície, vozidiel a personálu. Rusko pritom očakáva veľký ukrajinský protiútok.

7:57 Ukrajine, ktorá sa už pol roka bráni ruskej invázii, Nórsko a Británia spoločne dodajú malé drony v hodnote až 90 miliónov nórskych korún. Bezpilotné lietadlá Black Hornet sa využívajú na prieskum a identifikáciu cieľov. S odvolaním sa na nórske ministerstvo obrany o tom informovala agentúra Reuters. 

7:53 Ruské úrady zadržali opozičného politika Jevgenija Rojzmana, bývalého primátora Jekaterinburgu, ktorý je známym kritikom Kremľa a v ostatnom čase konkrétne aj ruskej invázie na Ukrajinu. Informuje o tom v stredu agentúra Reuters odvolávajúca sa na správy ruských štátnych médií.

7:19 Ukrajina si dnes pripomína výročie svojej nezávislosti, úrady však v obave zo zosilnenia ruských útokov a náletov zakázali hromadné akcie. Namiesto tradičnej vojenskej prehliadky sa v centre Kyjeva koná výstava zničenej ruskej vojenskej techniky. 

6:49 V noci na stredu zničili ukrajinskí obrancovia ruský muničný sklad v dočasne okupovanom meste Tokmak v Záporožskej oblasti. Video požiaru zverejnil na Telegrame hovorca Odesskej oblastnej vojenskej správy Serhij Bratčuk, informovala agentúra Ukrinform.

6:46 Musíme byť pripravení na možnosť, že to bude trvať dlho, hovorí ukrajinský armádny lekár, ktorý pôsobí na frontovej línii na juhu Ukrajiny pod pseudonymom Doc. Vojna vstupuje do siedmeho mesiaca a takmer nič nenasvedčuje pokroku, napísala agentúra AFP. 

6:44 V Rusku zadržali opozičného politika Jevgenija Rojzmana, ktorý čelí vyšetrovaniu kvôli svojej kritike ruského vojenského vpádu na Ukrajinu. Informovala o tom dnes agentúra TASS. Bývalého starostu Jekaterinburgu zrejme čaká stíhanie za údajnú diskreditáciu ruských ozbrojených síl, čo je často označenie prečinu, ktorý spočíva v šírení inej ako oficiálnej verzie udalostí na Ukrajine. 

6:37 Obyvateľov ruskej dediny Timonovo ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou v utorok evakuovali po tom, ako neďaleko ich dediny začala horieť uskladnená munícia.  Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov uviedol, že za požiar môžu vysoké teploty. Išlo už o druhý takýto incident v priebehu necelého týždňa, informuje agentúra Reuters. 

6:30 Rusko a Ukrajina sa na utorňajšom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN vzájomne obviňovali z útokov na Ruskom okupovanú Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny. Námestníčka generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Rosemary DiCarlová v úvode zasadnutia povedala, že pre bezpečnosť oblasti je potrebné, aby sa obe strany dohodli na demilitarizácii elektrárne a jej okolia, informuje agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok