Ukrajina oslavuje výročie svojej nezávislosti. Pripomína si aj začiatok vojny, ktorá už trvá pol roka

TA3 ČTK
24.8.2022 07:11

Ukrajina si dnes pripomína výročie svojej nezávislosti, úrady však v obave zo zosilnenia ruských útokov a náletov zakázali hromadné akcie. Namiesto tradičnej vojenskej prehliadky sa v centre Kyjeva koná výstava zničenej ruskej vojenskej techniky.

Okrem Dňa nezávislosti pripadá na dnešok ešte jedno výročie - práve pred pol rokom, 24. februára, začali ruské vojská na rozkaz prezidenta Vladimíra Putina inváziu na Ukrajinu, ktorá si podľa odhadov vyžiadala desiatky tisíc životov a milióny ľudí vyhnala z domovov.

Najväčšie nebezpečenstvo tkvie v ostreľovaní ukrajinských miest niekoľkými raketami či strelami s plochou dráhou letu počas sviatočného dňa v podvečerných hodinách, keď sa ľudia vyskytujú vo väčšom množstve na jednom mieste, varoval podľa agentúry Unian v televízii plukovník Oleh Ždanov. Na úder v podobe odpálenia desiatok rakiet na jediný cieľ Rusku už sotva stačí munícia, ale môže odpáliť na jednotlivé mestá dve a viac striel, odhadol vojenský expert. Mychajlo Podoljak z prezidentskej kancelárie uviedol, že v ohrození je predovšetkým Kyjev.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred pár dňami odhadol, že ruské jednotky počas pol roka vojny odpálili proti Ukrajine približne 3500 striel - a prípady ostreľovania ruskými delami a raketometmi sú tak početné, že ich jednoducho nie je ani možné spočítať.

Pred hrozbou masívnych útokov na štátne inštitúcie na Ukrajine varovalo aj americké veľvyslanectvo, ktoré znovu vyzvalo všetkých amerických občanov, aby bezodkladne opustili krajinu. Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina je na útoky pripravená a je schopná na ne Rusku odpovedať silným úderom.

"Budú do nás biť - a dostanú odpoveď, silnú odpoveď. Každým dňom táto odpoveď bude silnieť. Bude stále silnejšia a silnejšia," povedal Zelenskyj počas utorkovej tlačovej konferencie so svojím poľským náprotivkom Andrzejom Dudom. Prezident podľa médií uviedol, že ho ukrajinská rozviedka a zahraniční partneri informovali ohľadom ruských plánov a že počas sviatočného dňa hrozí zvýšený počet ostreľovania a náletov. Toto nebezpečenstvo ale podľa Zelenského hrozí každý deň vojny Ruska proti Ukrajine.

"Pre mňa ako prezidenta - a som presvedčený, že aj pre každého Ukrajinca - je rovnaké, či je ohrozený Kyjev, Černihiv či Donbas. Všade tam žijú Ukrajinci. Aj v Charkove, v Záporoží. Odpoveď bude a bude aj z týchto miest," dodal Zelenskyj podľa denníka Ukrajinska pravda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok