Biden oznámil doteraz najväčšiu vojenskú pomoc Ukrajine. USA ohlásenie načasovali na Deň nezávislosti

TA3 ČTK
24.8.2022 15:27

Americký prezident Joe Biden oznámil ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine vo výške takmer troch miliárd dolárov. Ako uviedol denník The Washington Post, ide o najvyššiu sumu americkej pomoci Kyjevu od začiatku vojny. Biely dom ohlásenie načasoval na dnešný Deň nezávislosti Ukrajiny.

db
TASR/AP

Doteraz Washington bojujúcej Ukrajine poskytol pomoc za viac ako desať miliárd dolárov. "Spojené štáty sú odhodlané podporovať Ukrajincov, ktorí ďalej bránia svoju suverenitu. V rámci tohto záväzku mám tú česť oznámiť náš doteraz najväčší diel bezpečnostnej pomoci - zbrane a vybavenie za takmer 2,98 miliardy dolárov, ktoré budú poskytnuté prostredníctvom iniciatívy bezpečnostnej pomoci Ukrajine," uviedol Biden vo vyhlásení.

Podľa prezidenta táto suma Ukrajine umožní získať letecké obranné systémy, delostreleckú techniku a muníciu, bezpilotné letecké systémy a radary, čo umožní Ukrajine aj naďalej sa brániť v konflikte s Ruskom.

"Viem, že tento deň nezávislosti má pre mnohých Ukrajincov horkosladkú príchuť, pretože tisíce ľudí zahynuli alebo sú zranené, milióny sú mimo domova a ďalší sa stali obeťami ruských krutostí a útokov. Ale šesť mesiacov neochabujúcich útokov iba posilnilo v Ukrajincoch hrdosť, vieru v ich krajinu a 31 rokov nezávislosti," uvádza Bidenovo vyhlásenie.

USA doposiaľ posielali na Ukrajinu zbrane a muníciu, ktoré mala armáda k dispozícii a ktoré preto mohli byť distribuované prakticky ihneď. Teraz ide skôr o vybavenie armády na ďalšie roky a dodávky, ktoré sa na Ukrajinu dostanú najskôr až za rok alebo za dva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok