Ruská invázia Ukrajiny zabila alebo zranila takmer tisíc detí, skutočné číslo môže byť vyššie

TA3 TASR
24.8.2022 13:11

Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu 24. februára bolo zabitých alebo zranených najmenej 972 detí, oznámil v stredu Detský fond OSN (UNICEF). Správu priniesol portál americkej televízie CNN.

Etiópia spoločne so Saudskou Arábiou prešetria streľbu na migrantov. Organizácia ukazuje na zločiny proti ľudskosti
TASR (ilustračné)

"A to sú len údaje, ktoré mohla OSN overiť. Sme presvedčení, že skutočné číslo je oveľa vyššie," uviedla vo vyhlásení výkonná riaditeľka UNICEF Catherine Russellová. Poukázala aj na to, že mnoho detí zrejme po vojnových násilnostiach zažíva hlboký stres a strach. Situáciu im ešte zhoršuje ničivý vplyv vojny na školský systém v krajine.

"Začiatok školského roka už o týždeň je tvrdou pripomienkou, ako veľa toho deti na Ukrajine stratili. Ukrajinský školský systém ničí vyostrovanie nepriateľských akcií po celej krajine. Školy sú terčom útokov alebo ich využívajú strany konfliktu, čo vedie rodiny k pocitu, že nie je bezpečné poslať svoje deti do školy," uviedla ešte v pondelok Russellová. "Odhadujeme, že každá desiata škola bola poškodená alebo zničená," dodala.

Russellová vyzvala na prímerie, pretože deti podľa jej slov potrebujú bezpečie, rovnováhu, stabilitu a podporu. "Všetky deti potrebujú byť v škole a učiť sa, vrátane detí, ktoré uviazli v núdzových podmienkach," povedala šéfka UNICEF a dodala: "Viac než čokoľvek iné ukrajinské deti potrebujú mier."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok