ONLINE: Ukrajinci odrazili viacero ofenzív okupantov, F1 sa do Ruska tak skoro nevráti

TA3 TASR ČTK ČT24
23.8.2022 06:55

Ukrajinský generálny štáb uviedol, že Ukrajina odrazila ruskú ofenzívu smerom na Bachmut v Doneckej oblasti. Ukrajinské jednotky odrazili aj ruský tlak blízko obcí Zajceve, Soledar, Kodema, Kurdjumivka, Krasnohorivka, Permovajske a Nevelske. Majstrovstvá sveta F1 sa v najbližších rokoch do Ruska nevrátia. Uviedol to šéf seriálu Stefano Domenicali pre Sport Bild. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Ukrajinci odrazili viacero ofenzív okupantov, F1 sa do Ruska tak skoro nevráti
TASR/AP

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

22:51 Ukrajinský minister športu Vadym Gutzeit uviedol, že vo vojne zahynulo 133 športovcov a trénerov. Boli zabití v boji alebo padli pri ruskom ostreľovaní.

22:50 Ukrajinský generálny štáb uviedol, že Ukrajina odrazila ruskú ofenzívu smerom na Bachmut v Doneckej oblasti. Ukrajinské jednotky odrazili aj ruský tlak blízko obcí Zajceve, Soledar, Kodema, Kurdjumivka, Krasnohorivka, Permovajske a Nevelske, všetky aj v Doneckej oblasti. Informoval o tom web The Kyiv Independent.

22:45 V Rige demontovali pamätník "Osloboditeľom sovietskeho Lotyšska“. Obrovské postavy vojakov boli odstránené, zostala len základňa a niekoľko sôch.

22:38 Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja v utorok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN obvinil českú ministerku obrany Janu Černochovú z podpory terorizmu. Zámienkou mu boli vyjadrenia Černochovej po sobotňajšom atentáte, pri ktorom zomrela dcéra Darja Duginová, dcéra ruského nacionalistického. Černochová na Twitteri na udalosť reagovala slovami, že jej nie je ľúto dcéry, ani smútiaceho otca, ale naopak tisícov ľudí „zavraždených v dôsledku ich propagandy a odpornej ideológie“. Černochová na vyjadrenie ruského veľvyslanca pri OSN uviedla, že je rozdiel medzi podporou terorizmu a vyjadrením neľútosti nad úmrtím fašistickej propagandistky.

22:15 Európska únia je najbližším priateľom Ukrajiny a verným obhajcom medzinárodného práva a nikdy neuzná nezákonnú anexiu Krymu a Sevastopola Ruskou federáciou. Uviedla to v utorok vo svojom vystúpení na on-line summite Krymskej platformy predsedaníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

21:53 Jednotu členských štátov Európskej únie voči Rusku treba potvrdzovať deň čo deň. Uviedol to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v rozhovore, ktorý v utorok zverejnila agentúra AFP. Podľa Borrella netreba zabúdať, že Únia je združuje štáty, ktoré majú rozdielny prístup k Rusku.

21:06 Ukrajinskí predstavitelia v utorok obvinili Moskvu z organizovania protizákonných hromadných adopcií detí, ktoré odvážajú z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska.

20:51 Majstrovstvá sveta F1 sa v najbližších rokoch do Ruska nevrátia. Uviedol to šéf seriálu Stefano Domenicali pre Sport Bild. Ruská strana na to reagovala výzvou na vrátenie peňazí za tohtoročné zrušené preteky.

20:36 Ukrajina už na vojnu s Ruskom, ktorá začala pred pol rokom, vynaložila viac ako 420 miliárd hrivien. Celkové výdavky rozpočtu pritom podľa Šmyhala predstavovali viac ako bilión hrivien, vojenské výdavky tak presiahli dve pätiny celkových výdavkov ukrajinského rozpočtu. Takmer 70 percent tejto sumy pritom predstavujú platy vojakov, zostávajúcu časť na nákup a opravy zbraní, uviedol šéf vlády.

20:32 Gubernátor Sevastopoľa na Ruskom anektovanom Kryme uviedol, že protivzdušná obrana bojuje s drony, píše ruská agentúra TASS. Krym sa stal terčom niekoľkých útokov.

20:25 Svetoví lídri na samite, ktorý zorganizoval Zelenskyj, spolu s ďalšími svetovými lídrami vyzvali Rusko, aby bezodkladne ukončilo okupáciu Krymu a mesta Sevastopoľ.

20:23 Spojené štáty plánujú poskytnúť Ukrajine ďalšie vybavenie, výcvik a zbrane pre armádu. V dlhodobom horizonte Kyjevu sľúbili pomoc za tri miliardy dolárov, uviedli agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na nemenovaných vládnych činiteľov. Oficiálne chcú USA o novom balíku pomoci informovať v stredu, kedy uplynie pol roka od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

20:15 Ruskom anektovaný Krymský polostrov by sa mal podľa medzinárodného práva vrátiť Ukrajine, uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. "Medzinárodné právo vyžaduje, aby sa Krymský polostrov vrátil Ukrajine. Je to zásadné pre celý región a pre globálnu bezpečnosť, pre stabilitu, podporu územnej integrity, zvrchovanosti a politickej jednoty Ukrajiny," citovala Erdogana agentúra Ukrinform.

19:20 Proruskí separatisti z medzinárodne neuznávanej Doneckej ľudovej republiky tvrdia, že odvrátili teroristický útok, ktorý mal podľa nich v čase konania pripravovaného referenda o pripojení DNR k Rusku spáchať Ukrajinec vycvičený v Českej republike.

18:46 Rezidenciu predsedu vlády Veľkej Británie Borisa Johnsona na Downing Street vyzdobili na Deň nezávislosti Ukrajiny.

18:23 Vlak s 1200 tonami kukurice z Ukrajiny dorazil v utorok dopoludnia do severonemeckého prístavného mesta Rostock. Ide o prvú takúto dodávku, odkedy ruské sily spustili na Ukrajine vojenskú ofenzívu.

18:13  Severoatlantická aliancia a jej členské krajiny sú naďalej odhodlané poskytovať silnú podporu Ukrajine v boji proti ruskej agresii. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na summite tzv. Krymskej platformy.

18:08 Ruské sily sa neúspešne pokúsili odpojiť okupovanú Záporožskú jadrovú elektráreň od ukrajinskej siete, uviedol podľa agentúry Reuters ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

17:54 Ruský prezident Vladimir Putin zaútočil na Ukrajinu pravdepodobne v dôsledku kapitulácie vojsk NATO v Afganistane. Povedal to v utorok český prezident Miloš Zeman na stretnutí s českými diplomatmi.

17:40 Nemecký kancelár Olaf Scholz ubezpečil, že Nemecko a ďalšie západné krajiny budú dlhodobo podporovať Ukrajinu v boji proti ruskej vojenskej agresii.

17:09 Ukrajina by mohla na jeseň dostať zo Západu systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany. Bez ďalších podrobností to v rozhovore pre RBK Ukrajina povedal zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Andrij Sybiha.

17:08 Nemecko poskytne Ukrajine zbrane za ďalších 500 miliónov eur, uviedol zdroj Reuters. Dodávka zahŕňa systémy protivzdušnej obrany IRIS-T či 20 raketometov.

17:01 Británia nikdy neuzná anexiu Krymského polostrova, ani žiadnej inej časti ukrajinského územia Ruskom. Na utorkovom summite tzv. Krymskej platformy to vyhlásil britský premiér Boris Johnson, informuje denník The Guardian.

16:05 Na Ukrajine začala napriek pokračujúcej invázii ruských vojsk futbalová liga. V úvodnom zápase v Kyjeve remizoval Šachťor Doneck 0:0 s Metalistom Charkovom. Najvyššia ukrajinská súťaž sa naposledy hrala 12. decembra.

15:56 Predstavitelia Európskej únie i ministerstvo zahraničných vecí USA v utorok vyjadrili obdiv a podporu Ukrajine, ktorá čelí Ruskej invázii. Táto krajina si v stredu pripomína 31. výročie nezávislosti.

15:55 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok prisľúbil, že Európska únia bude dlhodobo podporovať Ukrajinu v boji proti ruskej agresii.

15:28 Ukrajinci môžu počítať s poľskou podporou až do "posledného dňa boja", vyhlásil v Kyjeve poľský prezident Andrzej Duda po rokovaní so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Duda dal podľa serveru Rzeczpospolita najavo presvedčenie, že Ukrajina zvíťazí a získa späť všetky svoje územia, ktoré okupuje Rusko. Zelenskyj po schôdzke Poliakom poďakoval a zároveň pohrozil Moskve "mocnou odpoveďou", pokiaľ svoje útoky proti Ukrajine zintenzívnia.

15:11 Zelenskyj v utorok v príhovore na summite tzv. krymskej platformy tiež prisľúbil, že prinesie "slobodu Ukrajine aj občanom na Kryme". V online príhovore, ktorým otvoril utorkový virtuálny summit, prisľúbil, že Kyjev jedného dňa obnoví ukrajinskú vládu nad Krymským polostrovom, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko.

"V záujme toho..., aby sa vrátila predvídateľnosť a bezpečnosť do nášho regiónu, do Európy a do celého sveta, musíme zvíťaziť - zvíťaziť v boji proti ruskej agresii. Preto musíme oslobodiť Krym od okupácie. Začalo to Kryme, skončí to na Kryme," vyhlásil

15:02 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok prisľúbil, že bude chrániť národné farby ukrajinskej vlajky, pričom jeho krajina "nikdy neuzná" cudzích útočníkov. Informujeme na základe správy televízie Sky News. 

14:27 Sekretár Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Olexij Danilov očakáva, že ruské tajné služby sa chystajú vykonať sériu teroristických útokov vo vlastnej krajine s množstvom civilných obetí. Dôvodom je podľa neho pokles verejnej podpory vojny na Ukrajine medzi Rusmi. 

14:26 Zelenskyj: Ukrajina na našej zemi nikdy neuzná cudzie (vlajkové) farby. Zelenskyj vo svojom blahoprajnom prejave ku Dňu národnej vlajky povedal, že Ukrajina sa nikdy nevzdá svojej vlajky za žiadnu inú. "Vždy sme pripravení brániť našu modro-žltú vlajku".

13:17 Polícia na Cypre zadržala Ukrajinku podozrivú z toho, že nožom ohrozovala skupinu Rusov, ktorá oslavovala Deň štátnej vlajky. Informuje agentúra Reuters, ktorá o tom informovala v utorok s odvolaním sa na miestnu políciu a médiá.

12:21 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v utorok vyjadril úctu Ukrajine za jej boj za slobodu proti Rusku. Uviedol to v liste pri príležitosti Dňa nezávislosti Ukrajiny. Informuje agentúra DPA. 

12:13 Český minister školstva Vladimír Balaš odcestoval na Ukrajinu. V Kyjeve by mal rokovať o pomoci, ktorú ukrajinským žiakom a študentom v oblasti vzdelávania  poskytuje Česko. Informujeme na základe utorkovej tlačovej správy Ministerstva školstva, mládeže a telovýchovy ČR. 

11:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon, na základe ktorého budú v každej novopostavenej budove povinné protibombové kryty. Informuje webová stránka stanice BBC.

10:37 "Pred ruskou inváziou bol Charkov považovaný za študentské mesto a centrum informačných technológií na Ukrajine. Mesto bolo živé, plné študentov. Dnes sú ľudia napätí, žijú v neustálom ohrození. Veľa ich odišlo," popísala pre ČTK situáciu bezpečnostná analytička Marija Avdějevová.

9:58 Poľská chemická spoločnosť Grupa Azoty kvôli výraznému nárastu cien zemného plynu dočasne zastavuje výrobu vo svojich závodoch na dusíkaté hnojivá, kaprolaktám a nylon 6. „Súčasná situácia na trhu so zemným plynom, ktorá určuje rentabilitu výroby, je výnimočná. Firma ju nemôže ovplyvniť a nemožno ju predvídať," uviedla firma v pondelkovom oznámení.

9:41 Vývoz dôležitých ukrajinských poľnohospodárskych produktov sa od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu znížil takmer o polovicu v porovnaní s rovnakým obdobím z vlaňajška. Vyplýva to údajov ukrajinského ministerstva poľnohospodárstva zverejnených v pondelok, informovala v utorok agentúra Reuters. 

9:29 Poľský prezident Andrzej Duda v utorok ráno pricestoval do Kyjeva na pozvanie ukrajinskej hlavy štátu Volodymyra Zelenského. Oznámila to na sociálnej sieti Twitter kancelária poľského prezidenta.

8:59 Odvaha a mobilizácia ukrajinskej spoločnosti jej umožnia vojnu proti Rusku vyhrať, hovorí ukrajinský básnik a spisovateľ Serhij Žadan. Je presvedčený, že sa práve rodí transformovaná krajina. Spisovateľ, ktorý práve oslávil 48. narodeniny, je nepominuteľná postava ukrajinskej kultúry. Má prenikavé modré oči, blond vlasy sčesané dozadu a vyholené po stranách a držia sa svojej image punkového básnika. 

8:15 Srbský minister vnútra Aleksandar Vulin navštívil v pondelok Moskvu i napriek diplomatickej izolácii Ruska. Informujú agentúry AP a HINA. 

7:56 Proruské úrady v Záporožskej oblasti vydávajú ukrajinských občanov vstupujúcich do okupovaného regiónu za dočasných žiadateľov o azyl a tým nepriamo vyhlásili nezávislosť regiónu na Ukrajine. Vo svojej pravidelnej správe o vojne na Ukrajine to napísal americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

7:25 Americké ministerstvo obrany plánuje tento rok v septembri uzavrieť kontrakt na výrobu desiatich dronov Switchblade 600 pre Ukrajinu. S odkazom na vyhlásenie Pentagonu o tom informoval ukrajinský server Ukrinform. Presun bezpilotných lietadiel Switchblade na Ukrajinu schválili USA už na jar, ale vtedy išlo o drony Switchblade 300, určené na ničenie malých cieľov.

6:49 Americké ministerstvo zahraničných vecí vydalo v pondelok bezpečnostné varovanie, že Rusko stupňuje prípravy na spustenie nových útokov proti civilnej infraštruktúre a vládnym zariadeniam na Ukrajine už v najbližších dňoch. Veľvyslanectvo USA v Kyjeve zároveň vyzvalo amerických občanov na Ukrajine, aby jej územie okamžite opustili. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

6:43 Spojené štáty majú spravodajské informácie, že Rusko plánuje čoskoro spustiť nové útoky na civilnú infraštruktúru Ukrajiny a jej vládne zariadenia. V pondelok to povedal nemenovaný americký predstaviteľ, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra Reuters. 

6:36 Spojené štáty v pondelok odmietli požiadavku Ukrajiny zaviesť plošný zákaz vydávania víz pre Rusov. Washington vysvetlil, že nechce zatvoriť únikové cesty pre odporcov režimu v Rusku a pre ďalších ľudí, ktorým tam hrozí porušovanie ich ľudských práv. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

6:30 Ukrajina a niekoľko členských štátov Európskej únie založili takzvanú Kyjevskú iniciatívu na posilnenie svojej regionálnej spolupráce, oznámil v pondelok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Citovala ho tlačová agentúra DPA. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok