Lídri Ukrajinu v Deň nezávislosti uistili o podpore. Pozrite si aj výroky predstaviteľov Západu

TA3 ČTK
24.8.2022 19:08

Výber výrokov k šiestim mesiacom od začatia ruskej invázie na Ukrajinu a zároveň k 31. výročiu vyhlásenia ukrajinskej nezávislosti, ktoré tiež pripadá na stredu:

Lídri Ukrajinu v Deň nezávislosti uistili o podpore. Pozrite si aj výroky predstaviteľov Západu
TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

"Nový národ sa objavil na svete 24. februára... Nenarodil sa, ale znovuzrodil. Národ, ktorý neplakal, nekričal ani sa nedesil. Ten, ktorý neutiekol. Nevzdával sa. A nezabudol."

"Nesadneme si k rokovaciemu stolu (s Ruskom) zo strachu, so zbraňou namierenou na hlavu. Pre nás nie sú najstrašnejším železom rakety, lietadlá a tanky, ale okovy. Nie zákopy, ale putá."

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba

"Ak nemáme nezávislosť, tak nemáme nič."

Americký prezident Joe Biden

"Dnešok nie je len oslavou minulosti, ale dôrazným potvrdením toho, že Ukrajina hrdo zostáva - a zostane - suverénnym a nezávislým národom."

"Spojené štáty americké sa zaviazali podporovať ľud Ukrajiny, ktorý pokračuje v boji za obranu svojej suverenity."

"Viem, že dnešný deň je pre mnoho Ukrajincov horkosladký... Ale šesť mesiacov neľútostných útokov len posilnilo hrdosť Ukrajincov na seba, na svoju krajinu a na ich 31 rokov trvajúcu nezávislosť."

Francúzsky prezident Emmanuel Macron

"Stojíme po vašom boku a tak to bude aj naďalej."

"Obrana suverenity a nezávislosti Ukrajiny je obranou stability nášho sveta."

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg

"Ruská vojna na Ukrajine je najväčšou krízou pre bezpečnosť Európy od druhej svetovej vojny. Ukrajinské ozbrojené sily a celý ukrajinský ľud preukazuje obrovskú odvahu a odhodlanie. A pod vedením prezidenta Zelenského ste inšpiráciou pre celý svet."

"Môžete aj naďalej počítať s podporou NATO."

Nemecký kancelár Olaf Scholz

"Naše hranice a naše srdcia zostávajú otvorené pre všetkých, ktorí sú nútení utiecť pred terorom, ktorý na nich uvalilo Rusko."

"Nemecko stojí pevne po boku Ukrajiny v tejto hodine nebezpečenstva - dnes a tak dlho, kým bude Ukrajina potrebovať našu podporu. Vaša žltomodrá vlajka a vlajka EÚ so žltými hviezdami na modrom pozadí sú ušité z rovnakej látky."

Britský premiér Boris Johnson

"Nech to bude trvať akokoľvek dlho, Spojené kráľovstvo bude stáť na strane Ukrajiny a poskytne jej všetku možnú vojenskú, ekonomickú a humanitárnu podporu."

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová

"Spoločne s vami znovu postavíme vaše mestá, tehlu po tehle, a znovu zasadíme vaše záhrady a polia, semeno po semienku. Vaše deti budú vyrastať na Ukrajine, ktorá je spravodlivá a slobodná. Je toho veľa, ale spoločne to zvládneme. Európa je s vami dnes aj dlhodobo."

Predseda Európskej rady Charles Michel

"Dnes nie je deň, kedy by sme vám priali šťastnú oslavu vašej nezávislosti. Pretože trpíte, bojujete. A bojujete, aby ste bránili svoju vlasť... tiež ale bojujete za obranu našich spoločných európskych hodnôt a princípov. A to je dôvod, prečo sú členovia vašej rodiny tiež členmi našej rodiny. Preto je vaša budúcnosť našou spoločnou budúcnosťou."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok