Vplyv vojny na Nemecko je obrovský, ekonomika sa bude spamätávať roky, myslí si ekonóm

TA3 ČTK
24.8.2022 08:25

Ekonomický vplyv ruskej invázie na Ukrajinu na Nemecko potrvá roky, povedal agentúre Reuters vplyvný ekonóm Marcel Fratzscher z Nemeckého inštitútu pre ekonomický výskum (DIW). Pripojil, že by to najväčšiu európsku ekonomiku tento rok mohlo stáť tri percentuálne body hospodárskeho rastu.

V Nemecku vzrástol počet nahlásených prípadov sexuálneho násilia na deťoch
TASR - Milan Kapusta

Fratzscher, ktorého inštitút radí nemeckej vláde v oblasti makroekonomickej politiky, uviedol, že dopady by mohli pretrvávať až do roku 2025, kedy Nemecko očakáva, že sa odstrihne od závislosti od ruského plynu. Krajina, ktorá po desiatky rokov prosperovala vďaka spoľahlivým dodávkam lacného ruského plynu, sa po februárovom vypuknutí vojny na Ukrajine ponáhľa v tomto smere preorientovať.

"Vojna na Ukrajine spôsobila obrovské škody nemeckej ekonomike," povedal Fratzscher. Zo 4,5-percentného hospodárskeho rastu, ktorý očakával na začiatku roka, podľa neho zostane možno len 1,5 percenta. Vplyv na infláciu prostredníctvom vysokých cien energií by mal pretrvať, ekonóm ale odmietol myšlienku, že by existoval dôvod na zadržiavanie miezd.

Tohtoročný prognózovaný rast miezd vo výške 4,5 percenta je ďaleko za infláciou, ktorá činí v Nemecku zhruba osem percent. "Dokonca ani v nadchádzajúcich rokoch nevidím žiadne známky toho, že by sme upadli do mzdovej špirály," uzavrel Fratzscher, podľa ktorého odbory nie sú také silné ako v 70. rokoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok