Ruská raketa zasiahla ukrajinskú železničnú stanicu, útok si vyžiadal najmenej 25 obetí

TA3 ČTK
24.8.2022 20:46

Najmenej 25 mŕtvych si vyžiadal stredajší ruský útok na stanicu v obci Čaplyne v Dnepropetrovskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny, uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj. Agentúra Unian predtým napísala, že ruská raketa na stanici zasiahla vlak a zapálila štyri osobné vagóny. Predchádzajúce informácie tiež spomínali 50 zranených.

"V tejto chvíli je 22 mŕtvych, päť z nich uhorelo v aute, zomrel aj maloletý chlapec, ktorý mal 11 rokov. Ruská raketa zničila jeho dom," napísal Zelenskyj k útoku na Čaplyne s tým, že vyslobodzovacie práce pokračujú. Pri predchádzajúcom vyjadrení o útoku na stanicu Zelenskyj varoval, že bilancia obetí môže ešte vzrásť.

Ukrajinský prezident už informoval Bezpečnostnú radu OSN o najnovšom ruskom útoku, ktorého bilancia podľa hlavy štátu spočiatku predstavovala dvoch mŕtvych a päť zranených. "Takto žijeme každý deň. Tak sa Rusko pripravilo na toto zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN," povedal Zelenskyj.

Zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko predtým uviedol, že ruské sily v stredu ostreľovali Čaplyne niekoľkokrát. Po zásahu obytného domu najprv zomrelo 11-ročné dieťa, ďalšie rakety potom dopadli na samotnú stanicu a do jej okolia.

Počet obetí stredajšieho ostreľovania železničnej stanice a obytného sektora v Chapline stúpol na 25 ľudí. Medzi mŕtvymi sú aj dve deti vo veku 6 a 11 rokov.

Kritickú infraštruktúru v Chmelnyckej oblasti v stredu zasiahli dve rakety, uviedol oblastný šéf Serhij Hamalij. Požiar sa podľa neho podarilo hasičom dostať pod kontrolu, informácie o možných obetiach sa podľa neho zisťujú. Terčom ostreľovania bola podľa ukrajinských úradov aj Žytomyrská oblasť na severozápade krajiny.

Ukrajina v stredu oslavuje výročie svojej nezávislosti. V predvečer sviatku sa objavili varovania pred nebezpečenstvom ruských raketových útokov, úrady preto zakázali hromadné akcie. Práve v stredu tiež uplynulo pol roka od vpádu ruských vojsk z 24. februára, ktorým sa začala vojna Ruska proti Ukrajine. Tento najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny tiež vyvolal najväčšiu migračnú krízu na kontinente od konca druhej svetovej vojny.

Zelenskyj zdôraznil, že jedine ukrajinské víťazstvo vo vojne s Ruskom ochráni zvyšok sveta od ruských vojnových zločincov. "Ak nezastavíme Rusko víťazstvom Ukrajiny, potom sa ruskí zabijaci objavia aj v ďalších krajinách, v Európe, Ázii, Afrike, Latinskej Amerike," varoval ukrajinský prezident podľa agentúry Ukrinform. "Nie je vojnových zločinov, ktorých by sa Rusko na Ukrajine nedopustilo," povedal. Zdôraznil, že práve teraz sa na Ukrajine rozhoduje o budúcnosti sveta – a o tom, či bude vôbec nejaká budúcnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok