Vojna na Ukrajine, vlny horúčav a požiarov. Skončil blahobyt a bezstarostnosť, varoval Macron

TA3 ČTK
24.8.2022 18:34

Skončilo obdobie blahobytu a bezstarostnosti, povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron členom svojej vlády. Svet podľa neho zažíva zásadné zvraty ako vojnu na Ukrajine alebo vlnu horúčav a požiarov. Macronov prejav k ministrom, ktorých vyzval k jednote, bol prenášaný výnimočne naživo.

Vojna na Ukrajine, vlny horúčav a požiarov. Skončil blahobyt a bezstarostnosť, varoval Macron
TASR/AP

"To, čo zažívame, je skôr veľký otras a veľký prevrat," uviedol Macron. "Už niekoľko rokov zažívame koniec niečoho, čo by sa mohlo zdať ako hojnosť. Koniec hojnosti produktov a technológií, o ktorých sme sa domnievali, že ich budeme mať kedykoľvek k dispozícii," dodal prezident. Spomenul tiež nedostatok materiálov a vody a nutnosť začať konať. V súvislosti s nedávnymi lesnými požiarmi poďakoval hasičom.

Macron sa tiež prvýkrát vyjadril ku kauze, ktorá od piatku zamestnáva ministra spravodlivosti Érika Duponda-Morettiho. V júli sa vo väznici vo Fresnes konala súťaž inšpirovaná televíznym programom, zúčastnili sa jej väzni a dozorcovia a mládež z tohto parížskeho predmestia. 

Na verejnosť sa teraz dostávajú stále ďalšie podrobnosti o zábavnom charitatívnom popoludní, ktoré organizovala jedna nezisková organizácia. Francúzov mohli zverejnené zábery šokovať, povedal Macron a zdôraznil, že "trest má svoj zmysel," cituje prezidenta BFM TV.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok