ONLINE: Ukrajina pripravuje mohutnú protiofenzívu. Okupanti zabíjali civilistov v Buči náhodne aj systematicky

TA3 TASR ČTK
22.4.2022 06:33

Turecko chce dohodnúť stretnutie Zelenského a Putina s cieľom ukončiť vojnu. Ukrajina vyhlásila potopený ruský krížnik za súčasť svojho kultúrneho dedičstva. Zabíjanie civilistov je súčasťou Putinovej stratégie, hovorí ukrajinská generálna prokurátorka. Pseudoreferendum v Chersone by ukončilo mierové rokovania. Udalosti s vami sledovali online.

23:55 ONLINE sme ukončili. Aktuálne udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

23:49 Existuje možnosť, že v sobotu dôjde k evakuácii z Mariupolu. Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková uviedla, že "existuje možnosť“, že by v sobotu mohla byť otvorená evakuačná trasa".

23:40 Ukrajina pripravuje mohutnú protiofenzívu. Poradca Zelenského Mychajlo Podoljak zdôraznil, že taktikou a stratégiou Ukrajiny je získať viac delostrelectva, ťažké obrnené techniky a potom začať veľmi vážne protiútoky proti nepriateľským zoskupeniam.

23:27 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov ocenil vojakov v oslobodenej dedine Moščun v Kyjevskej oblasti.

23:15 Podľa nového odporúčania, ktoré v piatok vydala Európska komisia, môžu európske spoločnosti nakupovať ruský plyn v rubľoch bez toho, aby porušili sankcie Európskej únie voči Moskve. Uvádza sa v ňom, ako by proces zahŕňajúci ruskú centrálnu banku bol porušením sankcií a ako by bolo možné pokračovať v platbe v eurách/dolároch. Komisia však upozorňuje, že tento postup zatiaľ nie je jasný.

23:00 Kanada poskytla ukrajinským bezpečnostným silám ťažké delá a potrebnú muníciu, oznámilo ministerstvo obrany. Pripravuje dodávky obrnených vozidiel.

22:57 Michail Chodorkovskij, ktorý bol kedysi najbohatším mužom Ruska a teraz je najvýznamnejším kritikom Vladimira Putina v exile, povedal BBC, že západné embargo na ropu a plyn by prezidentovi zasadilo "veľmi vážnu ranu".

22:33 Britské ministerstvo obrany zverejnilo najnovšie spravodajské informácie o situácii na Ukrajine. Podľa neho je oznámenie ruského ministra obrany Sergeja Šojgua, že Moskva zavedie nové metódy vedenia vojny, "tichým priznaním, že ruský postup neprebieha podľa plánu".

22:05 Ruské jednotky zabíjali civilistov v Buči ako náhodne, tak systematicky. Vyhľadávali niektorých ľudí, napríklad miestnych úradníkov, aktivistov alebo mužov vo vojenskom veku. Iných zabíjali na ulici z rôznych dôvodov a niekedy aj bezdôvodne, píše The Kyiv Independent.

21:57 Aktuálna mapa ruských akcií na Ukrajine od britského ministerstva obrany.

21:45 Generálny štáb varuje pred možnou ofenzívou Ruska v Chersonskej oblasti. Ruská armáda v súčasnosti vykonáva v regióne letecký prieskum. Podobná aktivita bola odhalená aj v Charkovskej oblasti pri meste Izjum, uvádza web The Kyiv Independent.

21:43 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že minulotýždňové potopenie krížnika Moskva si vyžiadalo jednu obeť, zatiaľ čo 27 ľudí zostáva nezvestných.

21:36 Na Sliači aktuálne pôsobí 144 nemeckých a 126 holandských vojakov, ktorí zabezpečujú systém Patriot v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti NATO na Slovensku. V piatok ich navštívil minister obrany Jaroslav Naď.

21:26 Česká republika chce nahradiť vylúčené Rusko v Rade OSN pre ľudské práva. Ministerstvo zahraničných vecí ČR v piatok oznámilo, že už bola podaná príslušná kandidatúra.

21:08 Grécke úrady prepustili ropný tanker plaviaci sa pod ruskou vlajkou, ktorý bol tento týždeň zadržaný na základe sankcií EÚ súvisiacich s vojnou na Ukrajine. Uviedla to hovorkyňa pobrežnej stráže.

20:55 Ruský súd uvalil väzbu na opozičníka Kara-Murzu, obvineného zo šírenia klamstiev o ruskej armáde. Úrady za cudzích agentov označili známych novinárov.

20:38 Známka s legendárnym odkazom ruskej vojnovej lode sa vydražila v charitatívnej aukcii. Zobrazuje obscénnu reakciu vojaka na ruskú čiernomorskú vlajkovú loď Moskva. Ten navyše vyhlásil legendárnu vetu: "Ruská vojnová loď, choď do p***.“ Vybrané peniaze, 165-tisíc dolárov, budú venované ukrajinským ozbrojeným silám, uvádza web The Kyiv Independent.

20:32 Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová vyjadrila presvedčenie, že mučenie, znásilňovanie a zabíjanie civilného obyvateľstva je súčasťou stratégie, ktorú na Ukrajine uplatňuje ruská armáda na pokyn Putina. Ruskí vojaci chcú podľa nej týmto spôsobom zastrašiť Ukrajincov, aby zlomili ich odpor.

20:15 Japonské železnice stoja za Ukrajinou. Vlaky pretreli žltou a modrou farbou.

19:55 Ukrajina a Rusko diskutovali. 21. a 22. apríla virtuálne. S odvolaním sa na neznámeho predstaviteľa web Ukrajinska pravda uviedol, že Kyjev dal Rusku ultimátum, že ak "usporiada zinscenované referendum, aby legitimizovalo svoju okupáciu v Chersonskej oblasti", ukončí rokovania.

19:27 V ruskom vedeckom centre pre rakety a kozmické lode v Koroljove horí. Ide o hlavné analytické centrum Ruskej kozmickej agentúry (ruskej NASA) Roskosmos, uvádza web Visegrád 24. Nie je jasné, prečo k požiaru došlo. Špekuluje sa, že by mohlo ísť o ukrajinský útok.

19:24 Moldavsko si kvôli výrokom ruského generála o ovládnutí juhu Ukrajiny a spojení s Podnesterskom predvolalo ruského veľvyslanca. Píše o tom AFP.

19:17 Exilová líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská vyzvala v piatok na sprísnenie sankcií voči prezidentovi Bieloruska Alexandrovi Lukašenkovi, ktorý podľa nej musí naplno niesť následky za svoj podiel na ruskej agresii na Ukrajine. "Lukašenko sa stal komplicom Putina v tejto vojne," povedala.

19:08 V Buči stále nachádzajú ruské nastražené či nevybuchnuté míny a granáty.

18:55 Ukrajinskí vojaci sa v Británii cvičia v zaobchádzaní s modernými obrnenými vozidlami, ktoré Londýn sľúbil dodať na Ukrajinu. Pri návšteve Indie to povedal premiér Boris Johnson. Podľa neho sú to desiatky príslušníkov ukrajinskej armády, do vlasti by sa mali vrátiť spoločne so zásielkou celkom 120 obrnených vozidiel Wolfhound a Mastiff. Ďalších Ukrajincov učia Briti v Poľsku používať nimi dodané protiletecké strely.

18:48 Ruské jednotky vstúpili do dvoch nových územných celkov v Chersonskej oblasti. Miestne úrady obcí Velykolepetyska a Hornostaivska informovali obyvateľov, že okupanti môžu kontrolovať doklady civilistov a prezerať domácnosti, píše The Kyiv Independent.

18:30 Putin prijme generálneho tajomníka OSN v utorok 26. apríla v Moskve, oznámil hovorca Kremľa. António Guterres bude rokovať aj s ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

18:06 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zneli v Kyjeve sirény 309-krát. Zvuk sirén obyvatelia Kyjeva počúvali počas 56 dní vojny celých 500 hodín, čo činí 37 % všetkého času, uvádza ukrajinská ambasáda v Česku.

18:04 Holandsko plánuje do konca roka prestať používať ruské fosílne palivá. Vláda plánuje vynaložiť 623 miliónov eur na prilákanie firiem, ktoré by naplnili plynový zásobník v Bergermeeri, jeden z najväčších v Európe.

17:52 Rokovania medzi Moskvou a Kyjevom sa zastavili. Povedal to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po rozhovoroch so svojím kazašským rezortným kolegom Muchtarom Tileuberdim.

17:35 Európska únia a Spojené štáty varovali Čínu, že ak akokoľvek podporí Rusko v jeho vojenskom ťažení na Ukrajine alebo pri obchádzaní sankcií, poškodí si tým vzťahy so Západom.

17:30 Španielsko v piatok opäť otvorilo svoje veľvyslanectvo v Kyjeve, odkiaľ sa jeho zamestnanci 25. februára evakuovali do Poľska. K ich stiahnutiu došlo deň po tom, ako Rusko začalo vojnu na Ukrajine.

17:15 Ruskí okupanti vztýčili vlajky v Novej Kachovke v Chersonskej oblasti.

17:00 Ukrajina vyhlásila vrak potopeného ruského krížnika Moskva za súčasť svojho "národného podmorského kultúrneho dedičstva".

16:56 Vývoz zemného plynu do Európy zo strany ruského koncernu Gazprom môže tento rok klesnúť približne o tretinu. Dôvodom je vojna na Ukrajine, plány Ruska prejsť pri dodávkach suroviny na platby v rubľoch a zvyšovanie dopytu po skvapalnenom plyne.

16:51 Predseda poslaneckého klubu ukrajinskej vládnej strany Davyd Arachamija, ktorý je súčasne vedúcim ukrajinskej delegácie pri rokovaniach s Ruskom, obvinil gruzínsku vládu, že pomáha Rusku obchádzať medzinárodné sankcie.

16:42 Francúzsko dodá Ukrajine ťažké delostrelectvo. Oznámil to francúzsky prezident Emmanuel Macron. "A to zbrane od protitankových riadených striel typu Milan po samohybné húfnice typu Caesar," vyhlásil. "Myslím si, že touto cestou musíme pokračovať. Vždy však tak, aby sme sa nestali stranami konfliktu," zdôraznil.

16:34 V oblasti Azovstalu v Mariupole pokračujú boje.

16:26 Pribúda indícií o páchaní vojnových zločinov na Ukrajine, uviedol Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva.

16:16 Ruskí okupanti maria snahy o evakuáciu v Luhanskej oblasti. Gubernátor Serhij Hajdaj uviedol, že z mesta Popasna sa 22. apríla podarilo evakuovať iba 25 civilistov, ktorí sa dostali do cieľového mesta Rubižne. Jeden z autobusov musel byť zastavený kvôli ruskému ostreľovaniu.

16:13 V okupovanom Chersone začali vysielať ruské propagandistické kanály. NEXTA uvádza, že ide konkrétne o Prvý kanál, Rusko 1, Rusko 24 či NTV.

16:00 Putin v rozhovore s predsedom Európskej rady Charlom Michelom obvinil Kyjev, že odmieta povoliť ukrajinským jednotkám v obliehanom prístavnom meste Mariupol, aby sa vzdali.

15:56 Asi 1000 civilistov uväznených v závode Azovstal v Mariupole zahŕňa dojčatá, deti, starších ľudí a ženy. Ukrajinská ombudsmanka Ľudmila Denisová uviedla, že v kryte je asi 500 zranených vojakov, ktorým dochádza pitná voda a málo jedla, píše The Kyiv Independent.

15:42 Bratislavské Staré Mesto dostalo od Taiwanu dar vo výške 250 000 dolárov (229 631 eur) určený na pomoc Ukrajine. Vyše polovica daru od Taipejskej reprezentačnej kancelárie poputuje spriateleným ukrajinským mestám, ktoré samosprávu požiadali o pomoc, zvyšok pôjde na pomoc Ukrajincom v Starom Meste.

15:30 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan plánuje v nasledujúcich hodinách telefonovať so šéfom Kremľa Putinom a svojím ukrajinským náprotivkom Zelenským v nádeji, že rozhovory budú viesť k stretnutiu týchto lídrov v Turecku s cieľom ukončiť rusko-ukrajinskú vojnu.

15:13 Ruský politik, novinár a kritik Kremľa Vladimir Kara-Murza je trestne stíhaný v súvislosti so šírením údajne nepravdivých informácií o ruskej armáde. 11. apríla ho neďaleko jeho domu v Moskve zadržala polícia a previezla ho na policajnú stanicu v štvrti Chamovniki. O deň neskôr bol v správnom konaní odsúdený na 15 dní väzenia za neuposlúchnutie policajných príkazov.

15:08 Putin povedal predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi, že jeho stretnutie so Zelenským závisí od výsledkov rozhovorov medzi Moskvou a Kyjevom, napísala TASS s odvolaním sa na Kremeľ.

14:58 Britský premiér Boris Johnson v piatok pripustil, že vojna na Ukrajine by mohla trvať až do konca roku 2023. Uviedol tiež, že Spojené kráľovstvo zvažuje poskytnutie tankov Poľsku, aby Varšava mohla poskytnúť svoje tanky ukrajinským silám bojujúcim proti ruskej agresii. Informovala agentúra AFP.

14:51 Putin povedal Michelovi, že jeho stretnutie so Zelenským závisí od výsledkov rozhovorov medzi Moskvou a Kyjevom, napísal TASS s odvolaním sa na Kremeľ.

14:48 V Kyjevskej oblasti našli už telá 1084 mŕtvych. Oznámil to šéf krajskej polície Andrey Nebytov. Príčinou smrti sú podľa neho asi v 75 percentách prípadov strelné poranenia. 300 mŕtvych sa zatiaľ nepodarilo identifikovať. Napísala NEXTA na Twitter.

14:46 Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že je pripravené na prímerie v oceliarňach Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol – poslednej pevnosti ukrajinských jednotiek v tomto strategickom prístave – v prípade, že sa bojovníci Kyjeva vzdajú. Informovala agentúra AFP. 

14:21 Predseda Európskej rady Charles Michel v piatok uviedol, že telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a vyzval ho, aby umožnil prísun humanitárnej pomoci do obliehaného ukrajinského mesta Mariupol počas pravoslávnej Veľkej noci. Informovali agentúra AFP a denník Financial Times. 

14:21 Úspech vojenskej operácie Ruska na Ukrajine závisí od schopnosti Moskvy dobyť strategické prístavné mesto Mariupol, ktoré už niekoľko týždňov obliehajú ruské jednotky. Pre AFP to v piatok povedal gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. 

14:20 Satelitné údaje naznačujú, že od začiatku ruskej invázie bolo v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol vážne poškodených až 45 percent celkovej zastavanej plochy. Vyše 90 percent zo zničených alebo poškodených budov bolo pritom obytných. V piatok o tom informoval britský týždenník The Economist, ktorý analyzoval škody v meste pomocou satelitnej technológie. 

14:07 Vývoz ruskej štátnej plynárenskej spoločnosti Gazprom do Európy by tento rok kvôli vojne na Ukrajine mohol podľa analytikov klesnúť zhruba o tretinu.

13:59 Metropolita kyjevský a celej Ukrajiny Onufrij vyzval v piatok na veľkonočnú procesiu k oceliarňam Azovstaľ v obliehanom prístavnom meste Mariupol, kde sú stovky vojakov a civilistov obkľúčené ruskými jednotkami. Informovala o tom agentúra AFP. 

13:55 Británia budúci týždeň opäť otvorí svoje veľvyslanectvo v Kyjeve. Podľa agentúry Reuters to v piatok pri návšteve Indie oznámil britský premiér Boris Johnson.

13:47 Slovenský premiér Heger sa vyslovil za stupňovanie sankcií voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu. Povedal to po rokovaní členov slovenskej a poľskej vlády.

13:18 Postoj Indie k Rusku sa nezmení, povedal britský premiér po rokovaní s indickým náprotivkom. India Rusko za inváziu priamo nekritizovala, iba volá po mieri.

13:17 Rusku ide na Ukrajine iba o okupáciu územia, uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany. V piatok oznámené plány ruskej armády označilo za imperializmus.

13:16 Európska komisia v piatok navrhla posilniť rozpočet na rok 2022 o 99,8 milióna eur v záväzkoch a o 176 miliónov eur v podobe platieb. Nové finančné prostriedky pomôžu najmä najpostihnutejším členským štátom Európskej únie pokryť prvé náklady na prijatie a registráciu ľudí utekajúcich pred vojnou z Ukrajiny.

13:00 Organizácia Spojených národov obvinila v piatok Rusko, že na Ukrajine podniká kroky, "ktoré môžu predstavovať vojnové zločiny". Patrí k nim aj bezohľadné bombardovanie, ktoré pripravilo o život civilistov a viedlo k zničeniu škôl i nemocníc. Informovala agentúra AFP.

12:36 Jedna osoba zomrela a ďalšie dve utrpeli zranenia pri piatkovej havárii dvojmotorového turbovrtuľového transportného lietadla typu Antonov An-26 v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Aktualizovanú bilanciu priniesla agentúra AFP. 

12:15 Pokiaľ vojna na Ukrajine vyústi v embargo na dovoz plynu, klesne tento rok nemecká ekonomika takmer o dve percentá, uviedla centrálna banka.

12:04 Nemecká armáda z veľkej časti vyčerpala možnosti dodávať ďalšie zbrane na Ukrajinu, tvrdí Scholz. Chce zabrániť konfliktu NATO s Ruskom.

11:53 Austrálska vláda zaviedla sankcie a zákaz cestovania do krajiny voči dvom dospelým dcéram ruského prezidenta Vladimira Putina a tiež voči dcére ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. V piatkovom vyhlásení to uviedol austrálsky vládny kabinet, informuje agentúra Reuters. 

11:49 Britská polícia v piatok oznámila, že zhromažďuje dôkazy po tom, čo dostala približne 50 hlásení o údajných vojnových zločinoch po ruskej invázii na Ukrajinu. Informuje agentúra Reuters. 

11:23 Päťdesiat civilistov bolo protizákonne zabitých v ukrajinskom meste Buča, pričom sa vyskytli aj "hromadné popravy", oznámila v piatok Organizácia Spojených národov. Uviedla agentúra AFP.

11:21 Plány na zorganizovanie stretnutia pápeža Františka s najvyšším predstaviteľom ruskej pravoslávnej cirkvi patriarchom Kirillom, ktoré sa malo uskutočniť v júni v Jeruzaleme, boli pozastavené. Uviedol to sám František v rozhovore pre argentínske noviny La Nación. Informovala agentúra Reuters. 

11:05 Ovládnutie juhu Ukrajiny dá Rusku ďalšie spojenie s Podnesterskom, kde sú prenasledovaní rusky hovoriaci obyvatelia, vyhlásil ruský armádny činiteľ.

10:45 Dvojmotorové turbovrtuľové transportné lietadlo typu Antonov An-26 sa v piatok počas "technického letu" zrútilo v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny.

10:36 V súčasnej fáze vojenskej operácie chce ruská armáda prevziať plnú kontrolu nad Donbasom a južnou Ukrajinou, povedal podľa TASS ruský armádny predstaviteľ.

10:07 Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že v noci nadnes zasiahlo ďalších 58 vojenských cieľov na Ukrajine vrátane miest, kde boli sústredení ukrajinskí vojaci, sklady paliva a vojenské vybavenie. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť. 

9:55 V Doneckej oblasti bola ostreľovaná regionálna traumatologická nemocnica v meste Lyman.

9:38 Prokremeľský zdroj Readovka informoval o smrti 13 414 ruských vojakov, pričom okolo 7-tisíc je nezvestných. Tieto čísla boli oznámené na uzavretom brífingu ruského ministerstva obrany. Príspevok od Readovky je už zmazaný. Readovka vyhlásila, že jej účet bol napadnutý Ukrajincami. Píše NEXTA. 

9:36 Ukrajina podľa prezidenta Zelenského potrebuje sedem miliárd dolárov mesačne, aby mohla fungovať. Vyhlásil to na konferencii Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu. Medzinárodné spoločenstvo vyzval, aby prerušilo akékoľvek vzťahy s Ruskom a vylúčilo ho zo svojich finančných inštitúcií. Takýto krok už urobila Organizácia amerických štátov, ktorá Moskve zrušila status stáleho pozorovateľa. 

9:18 V piatok sa na Ukrajine neotvoria žiadne humanitárne koridory pre civilistov, ktorí sa snažia utiecť pred vojnou do bezpečia. Na sociálnej sieti Telegram to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

9:10 Starosta Mariupolu vydal novú výzvu na „úplnú evakuáciu“ juhoukrajinského mesta. V Mariupole zostáva asi 100-tisíc ľudí, uviedol starosta Vadym Boichenko v národnej televízii podľa agentúry Reuters.

9:02 EÚ môže v najbližších týždňoch uvaliť embargo na dovoz ropy z Ruska. Oznámil to šéf francúzskeho ministerstva hospodárstva a financií Bruno Le Maire.

8:49 Slovensko-ukrajinskými hraničnými priechodmi prešlo 682 mužov, 1 849 žien a 669 detí. O dočasné útočisko požiadalo 431 osôb. Celkový počet utečencov od 24. 2. 2022 je 353 957. Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. 3. 2022 je na čísle 70 073. 

8:46 Počas okupácie mesta Krapivnia zriadili ruské ozbrojené sily na území miestnej školy vojenské veliteľstvo. Okrem iného bola na stene nakreslená svastika, uvádza NEXTA.

8:34 Boje vo viacerých oblastiach na východe Ukrajiny sa zintenzívnili, uviedol v piatok vo vyhlásení generálny štáb ukrajinskej armády. Informovala o tom agentúra DPA. 

8:30 Pozemný útok ruských jednotiek na mariupolské oceliarne Azovstaľ by si pravdepodobne vyžiadal značné ruské straty, čo by ešte viac znížilo ich celkovú bojovú účinnosť. V najnovšej hodnotiacej správe to vo štvrtok uviedlo britské ministerstvo obrany. Informovala o tom agentúra Reuters. 

7:59 Zničené ukrajinské mesto Mariupol napriek vyhláseniam Ruska o jeho obsadení "naďalej odoláva", vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala agentúra AFP.

7:48 Rusko plánuje „sfalšovať“ referendum o nezávislosti v Chersone. Zelenskyj obvinil Rusko z plánovania „falšovania“ referenda o nezávislosti, v čiastočne okupovaných južných regiónoch Cherson a Záporožie. Ďalej vyzval obyvateľov oblastí pod ruskou okupáciou, aby neposkytovali ruským silám žiadne osobné informácie, ako napríklad čísla pasov.

7:46 Bieloruská tenisová federácia vo štvrtok varovala pred právnymi krokmi v súvislosti so zákazom štartu jej hráčov na Wimbledone. Organizátori grandslamového turnaja v stredu potvrdili zákaz účasti bieloruských a ruských tenistov na tomto podujatí. Urobili tak v reakcii na vojenský konflikt na území Ukrajiny.

7:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyhlásil, že Rusko odmietlo návrh na prímerie počas nadchádzajúcich pravoslávnych veľkonočných sviatkov. Informovala agentúra DPA.

7:11 Ruské sily vo štvrtok dobyli 42 obcí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedla to poradkyňa šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Olena Symonenková. Informovala agentúra Reuters.

6:34 Americký minister obrany Lloyd Austin pozval ministrov obrany viacerých krajín, aby sa 26. apríla stretli na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku. Diskusia bude zameraná na Ukrajinu. V noci na piatok to oznámil hovorca Pentagónu John Kirby, informovala agentúra DPA. 

6:33 Britský architekt Norman Foster, ktorý sa podieľal na obnove budovy bývalého Ríšskeho snemu v Berlíne či navrhol londýnsky most Millennium Bridge, ponúkol svoju pomoc pri obnove vojnou zničeného ukrajinského mesta Charkov. Vo štvrtok to oznámila Fosterova nadácia, informuje agentúra AFP. 

6:32 Medzinárodná agentúra pre energetiku a Európska komisia navrhli vo štvrtok niekoľko odporúčaní pre občanov EÚ zameraných na úsporu energetických zdrojov, ktoré majú znížiť závislosť od ruských palív a pomôcť tak Ukrajine. Medzi takýmito opatreniami figuruje napríklad práca z domu, cestovanie verejnou dopravou, stlmenie kúrenia či obmedzenie využívania klimatizácie. 

6:30 Aktuálnu situáciu na Ukrajine sme s vami sledovali aj vo štvrtok. V článku nižšie nájdete najdôležitejšie informácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok