Rusi oznámili ďalší cieľ. Majú v pláne prevziať kontrolu nad juhom Ukrajiny a vytvoriť spojnicu s Podnesterskom

TA3 ČTK
22.4.2022 11:05

V druhej fáze vojenskej operácie na Ukrajine, ktorá už začala, má ruská armáda za cieľ získať úplnú kontrolu nad Donbasom na východe krajiny a nad južnou Ukrajinou. Podľa agentúry TASS to povedal zástupca veliteľa Centrálneho vojenského okruhu, generálmajor Rustam Minnekajev.

Ovládnutie juhu Ukrajiny poskytne Rusku ďalšie spojenie so separatistickou proruskou republikou Podnestersko, odkiaľ prichádzajú správy o prenasledovaní rusky hovoriacich obyvateľov, vyhlásil Minnekajev.

"Po začatí druhej fázy špeciálnej operácie, ktorá sa začala doslova pred dvoma dňami, je jednou z úloh ruskej armády nastoliť plnú kontrolu nad Donbasom a južnou Ukrajinou," povedal generálmajor.

"Kontrola nad juhom Ukrajiny predstavuje ďalšiu cestu do Podnesterska, kde sú zaznamenávané dôkazy o útlaku rusky hovoriaceho obyvateľstva," nechal sa podľa agentúry TASS počuť Minnekajev. Ovládnutie Donbasu potom podľa Minnekajeva Rusku umožní, aby získalo ďalšiu spojnicu s polostrovom Krym, ktorý v roku 2014 anektovalo.

Podnestersko, ktoré v roku 1990 vyhlásilo nezávislosť od Moldavskej SSR, susedí s juhozápadnou Ukrajinou. Kyjev sa obáva, že sa Rusko chystá používať jeho územie na vykonávanie ďalších útokov na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok