Moldavsko si predvolalo ruského veľvyslanca. Nepáči sa mu, aké má Moskva plány s Podnesterskom

TA3 TASR
22.4.2022 20:30

Moldavsko si v piatok predvolalo ruského veľvyslanca, aby mu tlmočilo svoj protest v súvislosti s výrokmi vysoko postaveného ruského veliteľa o plánoch Moskvy týkajúcich sa Podnesterska. Informuje o tom agentúra AFP.

Moldavsko si predvolalo ruského veľvyslanca. Nepáčia sa mu plány Moskvy v súvislosti s Podnesterskom
TASR/Igor Cvečka

Zástupca veliteľa ruského Centrálneho vojenského okruhu Rustam Minnekajev v piatok vyhlásil, že Moskva plánuje nielen získať kontrolu nad celým územím Donbasu, ale úplne ovládnuť aj juh Ukrajiny, aby sa vytvoril pozemný koridor na Krym a do Podnesterska, kde sa údajne tiež porušujú práva po rusky hovoriaceho obyvateľstva.

"Moldavské ministerstvo zahraničných vecí považuje tieto vyhlásenia za nepodložené a v rozpore s postojom Ruska, ktoré podporuje suverenitu a územnú celistvosť našej krajiny v rámci medzinárodne uznaných hraníc," uviedlo moldavské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení.

Podnestersko je malý odštiepenecký región v bývalej sovietskej republike Moldavsko, kde Moskva podporuje a vyzbrojuje tamojších proruských separatistov.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová nedávno vyhlásila, že jej krajina vždy požadovala stiahnutie ruských vojsk z územia Podnesterska a bude sa o to usilovať aj v budúcnosti.

Keď Parlamentné zhromaždenie Rady Európy prijalo 15. marca uznesenie o vylúčení Ruska z Rady Európy, označilo Rusko za hrozbu pre bezpečnosť v Európe. V rezolúcii PZ RE sa okrem iného spomína "vojenská agresia proti Moldavsku a následná okupácia jeho podnesterského regiónu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok