Zotavenie ukrajinskej ekonomiky bude drahé. Potrebujeme sedem miliárd mesačne, vyhlásil Zelenskyj

TA3
22.4.2022 09:26

Ukrajina podľa prezidenta Zelenského potrebuje sedem miliárd dolárov mesačne, aby mohla fungovať. Vyhlásil to na konferencii Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu. Medzinárodné spoločenstvo vyzval, aby prerušilo akékoľvek vzťahy s Ruskom a vylúčilo ho zo svojich finančných inštitúcií. Takýto krok už urobila Organizácia amerických štátov, ktorá Moskve zrušila status stáleho pozorovateľa.

„Vzhľadom na hospodársky pokles potrebujeme každý mesiac finančnú podporu vo výške sedem miliárd dolárov, aby sme vyrovnali ekonomické straty. Ďalšie stovky miliárd dolárov budeme potrebovať na to, aby sme znovu všetko vybudovali a zotavili sa z vojny," vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu pre BBC potvrdila, že organizácia je zatiaľ schopná zabezpečiť Kyjevu financie na prvé dva mesiace. Očakáva, že táto suma bude postupne klesať, keďže ekonomika v oslobodených častiach Ukrajiny sa postupne obnovuje. V budúcnosti by krajine mali pomôcť aj remitencie, teda prostriedky, ktoré Ukrajinci zo zahraničia pošlú späť do vlasti.

Ukrajinská vláda a štátne podniky čelia veľkému fiškálnemu deficitu a dlhovej záťaži. Môže za to vojnou sťažené podnikateľské prostredie. Vláda už začala pripravovať plán obnovy s názvom „Zjednotená 24-ka“ a zriadila aj rovnomenný fond. Cieľom je vytvoriť novú ekonomiku integrovanú do Európskej únie. Podľa Kyjeva ide o Marshallow plán pre Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok