Rusko tvrdí, že je pripravené zaviesť režim pokoja v mariupolských oceliarňach, ak sa ukrajinskí obrancovia vzdajú

TA3 TASR
22.4.2022 14:45

Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že je pripravené na prímerie v oceliarňach Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol – poslednej pevnosti ukrajinských jednotiek v tomto strategickom prístave – v prípade, že sa bojovníci Kyjeva vzdajú. Informovala agentúra AFP.

Oceliarne Azovstal sú podľa miestneho veliteľa úplne zničené
Twitter/Reuters

Moskva vo štvrtok vyhlásila, že okrem rozsiahleho areálu oceliarní Azovstaľ už toto strategické mesto na východe Ukrajiny plne ovládla. Ruský prezident Vladimir Putin nariadil blokádu oceliarní, kde sa spolu s ukrajinskými vojakmi údajne nachádzajú tisícky civilistov.

"Ešte raz vyhlasujeme, že Rusko je pripravené v každej chvíli zaviesť režim pokoja a vyhlásiť humanitárnu prestávku na evakuovanie civilistov," uviedol ruský rezort obrany. Vo vyhlásení zároveň dodal, že prímerie by sa začalo "vztýčením bielych vlajok" zo strany ukrajinských síl "pozdĺž celého obvodu alebo v určitých oblastiach Azovstaľa".

"Ak takéto náznaky prídu z akejkoľvek časti oceliarní Azovstaľ, ozbrojené sily Ruska... okamžite zastavia všetky nepriateľské akcie a zaistia bezpečný odchod," dodalo ministerstvo.

Podľa vyhlásenia budú civilisti eskortovaní buď na územie ovládané Ukrajinou, alebo do Ruska – v závislosti od ich rozhodnutia. Ukrajinským vojakom, ktorí sa vzdajú, bude "zaručený" život, cituje AFP. "Toto vyhlásenie bude priebežne oznamované ukrajinským formáciám v Azovstali na všetkých rozhlasových staniciach každých 30 minút," uviedlo ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok