Cichanovská vyzvala na prísnejšie sankcie voči Lukašenkovi. Stal sa Putinovým komplicom, vyhlásila

TA3 TASR
22.4.2022 19:17

Exilová líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská vyzvala v piatok na sprísnenie sankcií voči prezidentovi Bieloruska Alexandrovi Lukašenkovi, ktorý podľa nej musí naplno niesť následky za svoj podiel na ruskej agresii na Ukrajine. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

Cichanovská vystúpila v českom Senáte
TASR/AP

Rusko vyslalo 24. februára na Ukrajinu desaťtisíce vojakov z vlastného i bieloruského územia. Cieľom "špeciálnej vojenskej operácie", ako Moskva túto vojnu nazýva, je demilitarizovať a denacifikovať Ukrajinu.

"Lukašenko sa stal komplicom (ruského prezidenta Vladimira) Putina v tejto vojne," povedala Cichanovská pre Reuters v Haagu, kde sa stretla s holandskými politikmi a prevzala si ocenenie za svoju prácu.

Sankcie proti Lukašenkovi by podľa nej mali byť rovnako prísne ako tie voči Rusku, avšak inej povahy, keďže v Bielorusku nie je toľko oligarchov a všetka ekonomická sila je v rukách štátu.

Samotný prezident Bieloruska odmieta obvinenia, že jeho krajina je vo vojne komplicom Ruska. Zdôrazňuje, že bieloruské sily sa na tomto konflikte nezúčastňujú a ani sa doňho nezapoja v budúcnosti.

Európska únia, Spojené štáty a ďalšie krajiny prijali v súvislosti s inváziou na Ukrajinu sankcie nielen voči Rusku, ale aj Bielorusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok