OSN obvinila Rusko. Jeho kroky na Ukrajine môžu predstavovať vojnové zločiny

TA3 TASR
22.4.2022 12:57

Organizácia Spojených národov obvinila v piatok Rusko, že na Ukrajine podniká kroky, "ktoré môžu predstavovať vojnové zločiny". Patrí k nim aj bezohľadné bombardovanie, ktoré pripravilo o život civilistov a viedlo k zničeniu škôl i nemocníc. Zo správou prišla agentúra AFP.

OSN vyšetrí možné vojnové zločiny zo strany Rusov na Ukrajine. Zriadila nezávislú komisiu
TASR/AP

"Ruské ozbrojené sily bez rozdielu ostreľujú a bombardujú obývané oblasti; sú pri tom zabíjaní civilisti a ničené nemocnice, školy i ďalšia civilná infraštruktúra. To všetko sú kroky, ktoré môžu predstavovať vojnové zločiny," uviedla hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Ravina Shamdasaniová.

V meste Buča neďaleko Kyjeva misia UNHCR zdokumentovala zabitie 50 civilistov vrátane hromadnej popravy, uviedla ďalej Shamdasaniová. Misia OSN "zdokumentovala aj zdanlivé použitie zbraní s nerozlišujúcim účinkom, ktoré spôsobujú civilné obete a škody na civilných objektoch, ukrajinskými ozbrojenými silami na východe krajiny," dodala.

Šéfka Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Michelle Bacheletová zároveň podotkla, že "počas týchto deviatich týždňov bolo medzinárodné humanitárne právo nielen ignorované, ale podľa všetkého aj zavrhnuté".

OSN zároveň potvrdila, že v čase od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára do polnoci 20. apríla zdokumentovala a overila 2345 zabitých civilistov a ďalších 2919, ktorí utrpeli zranenia, píše AFP. "Vieme, že skutočné čísla budú oveľa vyššie, keď vyjdú najavo hrôzy, ku ktorým došlo v oblastiach intenzívnych bojov, ako je Mariupol," povedala Bacheletová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok