Mariupol naďalej odoláva Rusku napriek všetkému, čo okupanti tvrdia, uviedol ukrajinský prezident

TA3 TASR
22.4.2022 08:05

Zničené ukrajinské mesto Mariupol napriek vyhláseniam Ruska o jeho obsadení "naďalej odoláva", vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala agentúra AFP.

mariupol
Twitter/Danylo Mokryk

Zelenskyj v piatok zároveň privítal novú pomoc zo strany Spojených štátov, zameranú na boj proti ofenzíve Moskvy na východe Ukrajiny. Rusko predtým uviedlo, že obliehaný Mariupol "oslobodilo". V areáli oceliarní Azovstaľ v tomto prístavnom meste sa pritom stále nachádzalo niekoľko tisíc ukrajinských vojakov a tisíce civilistov. "Oslobodenie" Mariupola vo štvrtok privítal aj ruský prezident Vladimir Putin.

Zelenskyj však podľa AFP uviedol, že boje o Mariupol pokračujú. "Na juhu a východe našej krajiny robia okupanti všetko preto, aby mali dôvod hovoriť aspoň o nejakých víťazstvách," uviedol vo videoposolstve. "Môžu však len oddialiť nezvratné – čas, keď votrelci budú musieť opustiť naše územie, najmä Mariupol, mesto, ktoré naďalej odoláva Rusku i napriek všetkému, čo okupanti tvrdia," dodal.

Ukrajinskí predstavitelia vyzvali na okamžitý humanitárny koridor, ktorý by civilistom a zraneným vojakom umožnil opustiť areál oceliarní, pripomína AFP. "Nemajú takmer nijaké potraviny, vodu, nevyhnutné lieky," uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. Zelenskyj tiež obvinil Rusko, že pripravuje pôdu na referendum na upevnenie svojej nadvlády v oblastiach na východe Ukrajiny a vyzval miestnych obyvateľov, aby jednotkám Moskvy neposkytovali svoje osobné údaje. 

"Cieľom tohto je falšovať tzv. referendum vo vašej krajine v prípade, že z Moskvy príde nariadenie zorganizovať takúto šou," upozornil ukrajinský prezident. V okolí ukrajinského hlavného mesta Kyjev medzitým pokračovali v exhumácii tiel, ktoré v oblasti našli po odchode ruských jednotiek, približuje AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok