ONLINE: Rusi podľa Ukrajincov pokračujú v útokoch na Azovstaľ. Mariupoľ vraj nedobyli celý

TA3 TASR ČTK
21.4.2022 06:47

Rusi podľa Šojgua dobyli Mariupoľ, Zelenskyj však vyhlásil, že v niektorých častiach mesta Ukrajinci kladú odpor. Putin nariadil zrušiť útok na Azovstal, okupanti pripravujú v Chersone referendum. Krajiny si vymenili vojnových zajatcov. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 ONLINE sme ukončili. Aktuálne udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

23:47 Rusko odmietlo návrh na prímerie počas pravoslávnych veľkonočných sviatkov, oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informoval o tom denník Ukrajinska pravda.

22:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtkovom video príhovore k poslancom portugalského parlamentu prirovnal súčasné ničenie jeho krajiny ruskými silami k druhej svetovej vojne. "Škody, ktoré sú teraz páchané na Ukrajine, sú podobné tým, ku ktorým došlo počas druhej svetovej vojny," uviedol Zelenskyj, ktorého 15-minútový prejav odvysielala televízna stanica RTP. "Nebojujeme len za našu nezávislosť, ale aj za naše prežitie," zdôraznil.

22:42 Požiar v budove vojenského výskumného ústavu v meste Tver na severozápade Ruska si vo štvrtok vyžiadal najmenej šesť obetí a 27 ranených. O aktualizovanej bilancii informovala agentúra DPA s odvolaním sa na ruské štátne médiá.

22:10 Podľa ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch existujú dôkazy, že ruské jednotky sa v ukrajinskom meste Buča dopustili vojnových zločinov.

21:47 Talianska energetická spoločnosť Eni podpísala s Kongom kontrakt, ktorý umožní zvýšenie produkcie plynu v africkej krajine a následne aj jeho vývoz do Talianska. Uviedla to vo štvrtok spoločnosť. Dohoda je ďalšou v krátkom období s cieľom znížiť závislosť Talianska od dovozu energií z Ruska.

21:15 Ukrajinské ozbrojené sily tvrdia, že ruské jednotky vo štvrtok pokračovali v pokusoch o dobytie komplexu oceliarní Azovstaľ v prístavom meste Mariupol. Informovala o tom britská spravodajská stanica Sky News. Súčasne pripomenula, že ruský prezident Vladimir Putin predtým svojej armáde nariadil, aby odvolala plány na útok na Azovstaľ, kde uviazli poslední ukrajinskí vojaci kladúci odpor.

21:12 Obyvatelia ukrajinského Mariupola, ktorí prišli pri obliehaní mesta o život, sú pochovaní v masových hroboch v blízkej obci Manhuš. Vo štvrtok to na sociálnej sieti Telegram uviedol poradca starostu Mariupola Petro Andrjuščenko. "Po dlhom pátraní a snahe identifikovať hroby obyvateľov Mariupola sme ich lokalizovali v obci Manhuš nachádzajúcej sa približne 19 kilometrov od Mariupola," informoval Andrjuščenko.

21:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v súčasnej situácii vylúčil návštevu Moskvy na priame rokovania s ruskými predstaviteľmi. "V mene svojej krajiny by som bol pripravený navštíviť akékoľvek miesto na tejto planéte. Ale určite nie teraz a určite nie Moskvu. To jednoducho neprichádza do úvahy," povedal Zelenskyj. "Napriek tomu za iných okolností a s iným vedením v Moskve by bolo možné čokoľvek," dodal.

20:15 Ukrajina nezačína od nuly, aby získala štatút krajiny kandidujúcej na členstvo v EÚ. V rozhovore pre TASR na to upozornila zástupkyňa generálneho riaditeľa Európskej komisie pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení (DG NEAR) a od marca 2020 aj výkonná riaditeľka Podpornej skupiny pre Ukrajinu Katarína Mathernová.

19:43 Slovenský diplomatický tím, kriminalisti a znalci vo štvrtok večer dorazili do Kyjeva. Majú tam vyhodnocovať bezpečnostnú situáciu a pomáhať pri vyšetrovaní vojnových zločinov. Hneď, ako to bude bezpečné, Slovensko plánuje obnoviť činnosť svojho veľvyslanectva v Kyjeve.

19:31 Česko, Slovensko a ďalších sedem štátov strednej a východnej Európy požiada Európsku komisiu o finančný príspevok na zvládanie ukrajinskej utečeneckej krízy. Vo štvrtok o tom informoval český minister pre regionálny rozvoj Ivan Bartoš.

19:00 Spojené štáty uzavrú svoje prístavy pre ruské lode. Znamená to, že nijaká loď plaviaca sa pod ruskou vlajkou alebo sledujúca ruské záujmy nesmie zakotviť v USA. Uviedol to vo štvrtok vo Washingtone americký prezident Joe Biden.

18:46 Španielsko poslalo Ukrajine 200 ton vojenského vybavenia vrátane ťažkých transportných vozidiel a munície. Oznámil to vo štvrtok počas návštevy Kyjeva španielsky premiér Pedro Sánchez.

18:32 Americký prezident Joe Biden vo štvrtok vyhlásil, že zatiaľ nie je jasné, či má Rusko pod kontrolou celé ukrajinské mesto Mariupol. Reagoval tak na vyhlásenie svojho ruského náprotivka Vladimira Putina o "oslobodení" Mariupola.

18:25 Tri autobusy s ľuďmi evakuovanými z bojmi zničeného ukrajinského prístavného mesta Mariupol dorazili vo štvrtok do Záporožia, kam sa dostali cez územie, ktoré ovládajú ruské sily. Mariupolský primátor Vadym Bojčenko vo štvrtok na brífingu spresnil, že na evakuáciu v meste naďalej čaká asi 200 ľudí, avšak autobusy, ktoré ich majú odviezť do bezpečia, neprichádzajú. Dodal, že v stredu sa z mesta evakuovalo najmenej 80 jeho obyvateľov.

18:04 Naďalej je potrebné stáť pevne za ukrajinským ľudom a poskytovať mu pomoc. Na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády Eduard Heger s tým, že len tak sa vrahovia zastavia. Podľa slov Hegera Vladimir Putin vrátil do Európy násilie a vojnu. "Zverstvá, ktoré ruská armáda pácha v ukrajinskom meste Mariupol, patria do výbavy krvilačnej hordy," povedal premiér.

17:48 Rusko pri poslednej výmene zajatcov odovzdalo Ukrajine desať vojakov a deväť civilistov. Vo štvrtok to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v príspevku na sociálnej sieti.

17:34 Mariupol sa stal jedným zo symbolov ruskej invázie. Ruský minister obrany Sergej Šojgu 21. apríla oznámil, že je pod kontrolou ozbrojených síl Ruska, Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Prístavné mesto okupantom odolávalo od 2. marca. Po Chersone sa stalo najväčším ukrajinským mestom, ktoré sa od začiatku vojny Rusku podarilo dobyť.

Prinášame vám súhrn najdôležitejších udalostí o jeho histórii a súčasnej situácii:

17:22 Britská vláda ohlásila vo štvrtok nové sankcie voči viacerým generálom a vojenským veliteľom ruskej armády zodpovedným za "páchanie zverstiev na frontovej línii".

16:40 Najmenej dvaja ľudia zahynuli a desiatky ďalších utrpeli zranenia pri požiari, ktorý vo štvrtok zachvátil budovu vojenského výskumného ústavu v meste Tver na severozápade Ruska. S odvolaním sa na ruské štátne médiá o tom informovala agentúra AFP.

16:35 Americký prezident Joe Biden oznámil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 800 miliónov dolárov. Má obsahovať delostrelecké zbrane, húfnice, muníciu a taktické drony.

16:34 Zelenskyj prirovnal ruské obliehanie prístavného mesta Mariupoľ, v ktorom sa stále nachádzajú tisícky civilistov, k "teroristickej operácii". "Armáda Ruskej federácie nám neumožňuje prejsť cez obsadených 120 kilometrov, aby sme dnes dokázali vojensky odblokovať Mariupol. Rokujeme o otváraní humanitárnych koridory a niektorí ľudia odchádzajú. Tisícky osôb tam však sú zablokované a Rusko im zatiaľ neumožnilo dostať sa von," oznámil.

15:50 Rusi majú pod kontrolou väčšinu Mariupoľa, v niektorých častiach mesta však aj naďalej ruským jednotkám kladú odpor ukrajinské sily, vyhlásil prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa agentúry Reuters tak reagoval na oznámenie Moskvy, že kľúčové mesto padlo do ich rúk.

15:34 Moskva čaká na odpoveď Kyjeva k písomnému návrhu dohody na ukončenie vojny na Ukrajine a pýta sa, prečo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že o dokumente nevie. Vo štvrtok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Opakujem to, čo som povedal včera – našim oponentom, teda ukrajinskej vyjednávacej delegácii, sme odovzdali najnovšiu verziu našich formulácií," povedal Peskov.

15:28 Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč tvrdí, že pokyn ruského prezidenta Vladimira Putina neútočiť na poslednú baštu odporu ukrajinských ozbrojencov v obliehanom prístavnom meste Mariupol znamená, že ruská armáda nie je schopná tento oceliarsky komplex dobyť.

15:18 Dánska premiérka Mette Frederiksenová vo štvrtok prisľúbila, že jej krajina pošle Ukrajine viac zbraní. K tomuto kroku sa Frederiksenová zaviazala počas návštevy Kyjeva, kde sa spolu so svojim španielskym náprotivkom Pedrom Sánchezom stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

15:02 Pápež František opätovne vyzval na prímerie na Ukrajine počas nadchádzajúcej pravoslávnej Veľkej noci.

15:01 Ukrajinci zničili ďalší ruský tank neďaleko Izjumu.

14:55 Najmenej dvoch mŕtvych si vyžiadal požiar v ústave ruského ministerstva obrany, ktorý pracoval aj na vývoji rakiet Iskander, nasadených proti Ukrajine.

14:44 Medzi Ukrajinou a Ruskom prebehla ďalšia výmena zajatcov. "Zo zajatia sa k nám vrátilo devätnásť ľudí. Z toho desať vojakov a deväť civilistov,“ uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Nezmienila však, aký počet zajatcov Kyjev poskytol na oplátku.

14:42 Hovorca Kremľa Peskov vyhlásil, že vojenská operácia Ruska na Ukrajine "pokračuje podľa plánu", hoci Putin nariadil svojim silám nepodniknúť útok na oceliarne Azovstal, teda na poslednú baštu ukrajinských síl v prístavnom meste Mariupol.

14:40 Ruský minister obrany Šojgu nehovoril prezidentovi Putinovi pravdu o ovládnutí Mariupolu ruskými silami, píše ukrajinský server Ukrajinska pravda.

14:34 Dánsky parlament schválil návrh vlády poslať ďalších 1000 vojakov do Lotyšska. Návrh podporilo 99 poslancov parlamentu, ôsmi hlasovali proti.

14:23 Británia rozšírila protiruské sankcie o ďalších 26 mien. Na sankčnom zozname sú najmä vysokí predstavitelia ruskej armády, vrátane veliteľa jednotiek, ktoré sú podľa dostupných informácií zodpovedné za masakre civilistov v ukrajinskom meste Buča.

14:12 Parlamenty Estónska a Lotyšska prijali uznesenia, ktoré odsudzujú "genocídu ukrajinského ľudu a vojnové zločiny spáchané ruskými jednotkami počas invázie na Ukrajinu“.

14:00 Rusko sa rozhodlo pre blokádu Azovstalu, pretože ho nemôže dobyť silou, povedal poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč podľa agentúry Reuters. "Utrpeli tam veľké straty. Naši obrancovia ho naďalej držia," dodal.

13:42 Odborníci z Nemecka a Ukrajiny prvýkrát po viac ako 30 rokoch zmapovali úroveň rádioaktivity v ochrannej zóne v okolí zvyškov jadrovej elektrárne v Černobyli na Ukrajine, momentálne okupovanej Ruskom. Nová mapa radiácie v Černobyli môže pomôcť pri odstraňovaní vojnových následkov. Nové údaje potvrdzujú predchádzajúce zistenia, že rádioaktívne látky z černobyľského reaktora sa šíria najmä na sever a západ od elektrárne.

13:39 Spoločnosť Marvel prestane predávať a obnovovať licencie pre svoje komiksy v Rusku.

13:37 Ukrajinským jednotkám v Charkovskej oblasti podarilo zničiť niekoľko ruských nepriateľských vozidiel. Podarilo sa im to okrem iného pomocou salvových raketometov BM-21, informuje generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

13:27 Grécko prepustí ruský tanker, ktorý zadržalo tento týždeň so zdôvodnením, že sa na plavidlo vzťahujú sankcie EÚ zavedené kvôli ruskej invázii na Ukrajinu.

13:14 Telá vyše 1000 civilistov sú uložené v márniciach v Kyjevskej oblasti a našli ich po tom, čo sa ruskí vojaci stiahli z územia okolo ukrajinského hlavného mesta. "To sú len civilisti odnesení z budov a z ulíc," hovorí vicepremiérka pre európsku a euroatlantickú integráciu Ukrajiny Oľha Stefanišynová.

13:11 Ukrajina v rekordnom čase vyplnila dotazník, ktorý by sa mal stať východiskovým bodom pre rozhodovanie Európskej únie o členstve Kyjeva v eurobloku. V rozhovore to uviedla zástupkyňa generálneho riaditeľa Európskej komisie pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Katarína Mathernová.

13:07 V porovnaní s obdobím po anexii Krymu v roku 2014 narástol podiel ľudí presvedčených, že Slovensko by malo stáť na strane Západu, teda Európskej únie a NATO, vyplýva z prieskumu. Viac sa dozviete v článku nižšie.

12:58 Vojensky odblokovať Mariupol je pre ukrajinské ozbrojené sily teraz nemožné, povedal Zelenskyj vo francúzskej televízii BFM TV.

12:57 Rusko nariadilo uzavretie konzulátov Litvy, Lotyšska a Estónska v reakcii na uzavretie ruských konzulárnych úradov v týchto troch pobaltských krajinách. Na svojom webe to oznámilo ruské ministerstvo zahraničia.

12:55 Šéf ruského ropného gigantu Lukoil Vagit Alekperov odstúpil. Spoločnosť začiatkom marca vyzvala na ukončenie ruskej ofenzívy na Ukrajine.

12:41 Nemecká vláda chce umožniť dodávky ťažkých zbraní na Ukrajinu zo Slovinska. Slovinsko pošle tanky T-72 a za ne dostane od Nemecka obrnené vozidlá, píše DPA.

12:25 Slovensko obnoví činnosť svojho veľvyslanectva v Kyjeve, len čo bude bezpečnostná situácia udržateľná. Posúdiť ju má slovenský diplomatický tím, ktorý by mal do ukrajinskej metropoly doraziť vo štvrtok večer. Uviedol to minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

12:16 Krížnik Moskva, ktorý leží na dne mora, môže byť zlým znamením pre americké námorníctvo. Viac sa dozviete v článku nižšie.

12:10 Ukrajina má v úmysle zaútočiť na Krymský most, ktorý Rusko používa ako hlavnú logistickú cestu pre vojenské dodávky. "Ak na to bude príležitosť, určite to urobíme,“ povedal podľa NEXTY tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov.

11:42 Kryptomenová burza Binance obmedzí služby ruským zákazníkoms aktívami v objeme viac než 10-tisíc eur.

11:40 Súd v Rusku vymeral Googlu v dvoch prípadoch pokutu celkom 11 miliónov rubľov (asi 126 230 eur). Firma podľa neho zverejňovala videá ukrajinských pravicových radikálov.

11:42 Kryptomenová burza Binance obmedzí služby ruským zákazníkoms aktívami v objeme viac než 10-tisíc eur.

11:40 Súd v Rusku vymeral Googlu v dvoch prípadoch pokutu celkom 11 miliónov rubľov (asi 126 230 eur). Firma podľa neho zverejňovala videá ukrajinských pravicových radikálov.

11:34 Manželka ukrajinského prezidenta Zelenská žiada svet, aby zatvoril nebo nad ukrajinskými deťmi. Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva oznámil, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zahynulo vyše dvetisíc civilistov. Medzi obeťami je najmenej 207 detí.

11:27 Vojna na Ukrajine zdraží potraviny až o 37 percent, očakáva šéf Svetovej banky. Chudoba a podvýživa podľa neho spôsobí ľudskú katastrofu.

11:24 Niektoré členské krajiny NATO majú záujem na tom, aby pokračovala vojna na Ukrajine, vyhlásil podľa agentúry AFP turecký minister zahraničia Mevlüt Cavusoglu. Týmto štátom ide podľa ministra o oslabenie Ruska.

11:09 Príspevky spochybňujúce zločiny spáchané ruskou armádou v ukrajinskom meste Buča sa na facebooku zdieľali častejšie, než pravdivé a overené informácie. Vo svojej analýze k tomu dospeli odborníci z londýnskeho Inštitútu pre strategický dialóg.

10:55 Rusko vymeralo Googlu pokutu štyri milióny rubľov (asi 50-tisíc dolárov). Neodstránil podľa neho chybné informácie o zvláštnej vojenskej operácii na Ukrajine. Roskomnadzor žiadal ich vymazanie, píše Guardian.

10:46 Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková požiadala Rusko, aby súrne umožnilo evakuáciu civilistov a ranených vojakov z obkľúčených oceliarní Azovstaľ v Mariupole cez humanitárny koridor.

10:35 Ruské vojenské jednotky v súčasnosti kontrolujú zhruba 80 percent Luhanskej oblasti. Uviedol to vo štvrtok tamojší gubernátor Serhij Hajdaj.

10:26 Rakúsko prestalo dovážať a rafinovať ropu z Ruska, tvrdí ropná a plynárenská spoločnosť OMV podľa NEXTY.

10:17 Ozbrojené sily Ukrajiny zverejnili odhad ruských strát na Ukrajine k 21. aprílu.

10:16 Mariupol je pod kontrolou ozbrojených síl Ruska a Doneckej ľudovej republiky, povedal ruský minister obrany Sergej Šojgu Putinovi podľa agentúry TASS. Zostávajúci ukrajinskí obrancovia sú zablokovaní v miestnych železiarňach a oceliarňach Azovstal, tvrdí.

10:14 USA uvalili protiruské sankcie na desiatky ďalších jednotlivcov a firiem. Ich cieľom je sťažiť Moskve, aby sa vyhýbala doteraz prijatým postihom za ruskú agresiu na Ukrajine.

10:10 Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov oznámil, že od začiatku ruskej invázie opustilo Ukrajinu už viac než päť miliónov ľudí.

10:07 Srbský tenista Novak Djokovič reagoval na zákaz štartu Rusov a Bielorusov na Wimbledone. "Vždy budem odsudzovať vojnu a nikdy ju nebudem podporovať. Sám som dieťaťom vojny. Viem, akú veľkú emocionálnu traumu to zanecháva. Nemôžem však podporiť rozhodnutie Wimbledonu, myslím si, že je šialené," uviedol.

9:49 Štyri evakuačné autobusy s ľuďmi odišli v stredu z obkľúčeného a zničeného prístavného mesta Mariupol, kde ukrajinské sily stále bojovali a snažili sa ho opäť zmocniť. Vo štvrtok to oznámila kyjevská vláda.

9:31 Operácia Azovstal potrebuje "tri až štyri dni“, hovorí ruský minister obrany Šojgu. Čečenský vodca Kadyrov však predtým vyhlásil, že oceliarne budú pod kontrolou Ruska vo štvrtok, píše NEXTA.

9:28 Putin podľa TASS nariadil zrušiť útok na oceliarne Azovstal v Mariupole, ruské sily majú komplex naďalej obliehať.

9:21 Ruský minister obrany Sergej Šojgu podľa štátnej agentúry TASS vyhlásil, že pod kontrolou ruských inváznych vojsk je celý Mariupol.

9:13 Ukrajinské ozbrojené sily za uplynulý deň odrazili deväť ruských útokov na území Luhanskej a Doneckej oblasti, uviedol vo štvrtok ráno generálny štáb ukrajinskej armády. Velenie ukrajinskej armády zároveň nehlási žiadne významné zmeny v prvej frontovej línii.

9:09 Španielsky premiér Pedro Sánchez pricestoval do Kyjeva na návštevu prezidenta Zelenského. Načasovanie cesty bolo z bezpečnostných dôvodov utajené. Na Ukrajinu mieri aj dánska premiérka Mette Frederiksenová, informuje agentúra Reuters.

9:06 Čínsky prezident Si Ťin-pching znova vyjadril nesúhlas Pekingu so sankciami, aké západné krajiny uvalili na Rusko. V prejave na regionálnom ekonomickom fóre vyhlásil, že Čína je proti týmto krokom a že taktika extrémneho nátlaku a prerušenia dodávok nebude fungovať.

9:04 Trnava poslala do Charkova na Ukrajine, ktorý je jedným z partnerským miest Trnavy, kamión s humanitárnou pomocou. Zásielka v hodnote takmer 25 000 eur úspešne dorazila do cieľa.

9:02 Do Poľska bolo prevezených už takmer 900 detských onkologických pacientov z Ukrajiny. Väčšina z nich sa už lieči na špecializovaných klinikách vo viacerých štátoch. Ich presun zabezpečovala americká organizácia St. Jude Global, ktorá sa aj pred ruskou inváziou venovala dostupnosti onkologickej liečby v krajinách východnej Európy.

8:50 Spojené štáty oznámia nové kolo "urýchlenej" bezpečnostnej pomoci pre Ukrajinu, uviedla v stredu večer hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

8:46 Zelenskyj uviedol, že Európska únia plánuje už v poradí šiesty balík sankcií voči Rusku. "Pracujeme na tom, aby to bolo naozaj bolestivé pre ruskú vojenskú mašinériu a pre ruský štát ako celok," uviedol vo svojom pravidelnom večernom príhovore.

8:41 Hraničnými priechodmi vo štvrtok prešlo 767 mužov, 1 982 žien a 707 detí. O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo 572 osôb. Slovenské hranice od začiatku vojny prekročilo 352 249 utečencov.

8:32 Rusi na okupovaných územiach vešajú pred 9. májom sovietske vlajky. V meste Heničesk v Chersonskej oblasti premiestnili sochu Lenina pred budovou regionálnej rady, informuje web televízie CNN.

8:23 Guvernér Luhanskej oblasti Serhiy Haidai uviedol, že v Severodonecku nezostali žiadne sklady potravín a že obyvatelia môžu prijímať potraviny len prostredníctvom humanitárnej pomoci. Rusi ich všetky zničili, píše The Kyiv Independent.

8:10 "Ukrajinská armáda sa pripravuje na bitku na východe Ukrajiny. V posledných dňoch prší, pláne sú plné blata. Rusko si na začatie novej ofenzívy vybralo nevhodnú chvíľu. Ich tanky budú opäť čeliť obrovským problémom,“ informuje Visegrád 24. Video nájdete nižšie.

7:58 Rusko podľa britskej rozviedky bude chcieť ukázať nejaké úspechy pred Dňom víťazstva 9. mája. "To by mohlo ovplyvniť to, ako rýchlo a agresívne sa budú pokúšať vykonávať operácie pred týmto dátumom,“ uviedlo britské ministerstvo obrany.

7:39 Polícia v Kyjevskej oblasti našla ďalšie dva hroby s telami ďalších deviatich miestnych obyvateľov, ktorí boli zabití počas okupácie mesta. V hrobe majú byť telá dvoch 35-ročných mužov a 15-ročného dievčaťa a tiež telá štyroch mužov a dvoch žien, informuje NEXTA.

7:34 Litva odovzdala Ukrajine sériu ťažkých mínometov v hodnote desiatok miliónov eur, píše agentúra NEXTA.

7:27 Ruské sily postupujú z oblastí v Donbase smerom ku Kramatorsku, na ktorý naďalej dopadajú ruské rakety, uviedlo podľa agentúry Reuters britské ministerstvo obrany.

7:24 Západ varuje pred možnými veľkými ruskými kybernetickými útokmi. Spravodajské informácie naznačujú, že Moskva by do útokov na vlády, inštitúcie a podniky mohla zapojiť aj skupiny zaoberajúce sa počítačovou kriminalitou, píše The Guardian.

7:21 Na Ukrajine je teraz asi 90-tisíc ruských vojakov, tvrdia Ukrajinci.

7:13 Britský premiér Boris Johnson naznačil, že diskusie s Ruskom o ukončení vojny na Ukrajine pravdepodobne zlyhajú. Rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom označil ako vyjednávanie s "krokodílom, keď má tvoju nohu v čeľusti".

7:04 Očakávaná ruská ofenzíva na Ukrajine sa ešte nezačala, vyhlásil tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov. Útoky sa podľa neho začali pozdĺž celej frontovej línie v Doneckej, Luhanskej a Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny v utorok ráno, ale pravdepodobne to boli len "skúšobné útoky".

7:00 Ukrajinská armáda podľa ruskojazyčnej verzie BBC uviedla, že Rusi sa chystajú 27. apríla usporiadať referendum o vzniku takzvanej Chersonskej ľudovej republiky. 

6:57 Zelenskyj chce, aby bolo Rusko označené za štát podporujúci terorizmus a ruská armáda za teroristickú organizáciu. Povedal to v prejave zverejnenom v stredu neskoro večer na sociálnych sieťach.

6:55 Na Ukrajine pomáha s odmínovaním malý Jack Russell. Volajú ho Patron.

6:50 Ukrajina sa snaží presvedčiť západných spojencov, aby presunuli dodávky ruského zemného plynu z plynovodu Nord Stream 1 na ukrajinský plynovod, čím by sa zvýšil vplyv Kyjeva v konflikte s Ruskom, uviedli predstavitelia energetického sektora pre agentúru Reuters.

6:48 Ruské jednotky podľa americkej televíznej stanice CNN ovládli mesto Rubižne v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Už niekoľko dní majú pod kontrolou aj susednú Kreminnu.

6:42 Ukrajina je pripravená uskutočniť "špeciálne kolo rokovaní" s Ruskom v Mariupole "bez akýchkoľvek podmienok", oznámil poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

6:39 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba požiadal Bulharsko, aby sa pridalo k iným západným krajinám a poslalo Ukrajine vojenskú pomoc. Bulharsko, ktoré má dlhodobo blízke vzťahy s Ruskom, jej však takúto pomoc zatiaľ poskytnúť odmieta.

6:35 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov vyhlásil, že metalurgický komplex Azovstal v obliehanom Mariupole na východe Ukrajiny bude v priebehu štvrtka pod kontrolou Ruska.

6:30 Aktuálnu situáciu na Ukrajine sme s vami sledovali aj v stredu. V článku nižšie nájdete najdôležitejšie informácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok