Top udalosti týždňa: Hokejisti si z Pekingu odnášajú bronz, uvoľňovanie opatrení, Ukrajina

TA3 TASR
20.2.2022 19:09

Slovenskí hokejisti získali historicky prvú medailu na zimných olympijských hrách. Slafkovský sa stal najproduktívnejším hráčom a zároveň najlepším strelcom olympijského turnaja v Pekingu. Zimná olympiáda sa v nedeľu oficiálne skončila. Na Slovensku sa od 28. februára začnú uvoľňovať pandemické opatrenia. Napätie na Ukrajine sa naďalej stupňuje. Na Slovensko prišli americkí vojaci. Štrajk autodopravcov i farmárov. Hlasovanie o súdnej mape v parlamente.

Top udalosti týždňa: Hokejisti si z Pekingu odnášajú bronz, uvoľňovanie opatrení, Ukrajina
TASR / Martin Baumann

Historický úspech slovenských hokejistov

Slovenskí hokejisti získali historicky prvú medailu na ZOH. V sobotnom dueli o tretie miesto na olympijskom turnaji v Pekingu zvíťazili nad Švédskom 4:0 a vybojovali bronzové kovy. Dosiaľ bola slovenským maximom v ére samostatnosti štvrtá priečka na ZOH 2010 vo Vancouveri. Je to druhá slovenská medaila na ZOH 2022 po zlate Petry Vlhovej v slalome.

Na bronz reagovali aj slovenskí športovci a politici

Zuzana Čaputová, prezidentka SR: "Slovensko má bronz! Obrovská gratulácia našim hokejistom do Pekingu. Vďaka, že ste to nevzdali, že ste počas celého olympijského turnaja nestratili odhodlanie. Vaša húževnatosť a vytrvalosť priniesli radosť z hokeja takmer do každej slovenskej domácnosti. Svojou hrou nám všetkým pripomínate, že ak sa dokážeme zomknúť, môžeme byť úspešní. Zisk bronzovej medaily na zimných olympijských hrách je fantastickým športovým úspechom pre celé Slovensko. Sme na vás hrdí." 

Boris Kollár, predseda Národnej rady SR: "Chlapci, ďakujeme vám za úžasnú bronzovú medailu a skvelú reprezentáciu nášho Slovenska. Podaril sa vám obrovský historický úspech! Zaslúžili ste si ho svojimi bojovnými výkonmi, ktorými ste nám robili obrovskú radosť." 

Eduard Heger, predseda vlády SR: "Úžasné, vyhrali sme bronz. Ďakujeme chlapci, celé Slovensko sa raduje a oslavuje vďaka vám. Vybojovali ste pre nás bronzovú olympijskú medailu. Ste naši obrovskí hrdinovia. Gratulujem! Počas celej olympiády sme vám verili a fandili v každom zápase. Predvádzali ste skvelé výkony. Tešíme sa na vás doma na Slovensku!"

Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského a športového výboru: "Sú to nádherné emócie. Mám zimomriavky, slzy šťastia, neviem ako to ešte nazvať. Každopádne som našim hokejistom veľmi fandil a som nesmierne rád, že sa im podarilo získať bronz. Veril som, že aj po úvodných dvoch prehrách dokážu zdvihnúť hlavy, pretože na ich hru sa dobre pozeralo. Je mi ľúto, že neprešli v semifinále cez Fínsko, pretože určite neboli horší, ale tešíme sa aj z bronzového úspechu. Dosiahnuť úspech v kolektívnom športe je ťažšie ako v individuálnom. Ukázalo sa, že cesta, ktorou sa vydali Miro Šatan a Craig Ramsay, je správna." 

Šatan bol po zápase so Švédskom (4:0) šťastný, ale v hlave sa mu vírili aj pragmatické myšlienky. "Myslím si, že minimálne sa stane to, že tento úspech prinesie nových malých hráčov do športu, ktorý dokáže zjednotiť Slovensko. Verím, že si ľudia užijú a vychutnajú túto chvíľu. A verím, že aj politici, ktorí sa v minulosti po úspechoch ukazovali, že chcú pomôcť, ale veľa vecí sa im nevydarilo, tak teraz hádam túto príležitosť už nepremeškajú," povedal Šatan.

Ako reagovali zahraničné médiá?

Ohlasy zahraničných médií po sobotňajšom zápase o 3. miesto na ZOH 2022 v Pekingu, v ktorom slovenskí hokejisti zvíťazili nad Švédskom 4:0. 
iDnes.cz (ČR): "Švédsko - Slovensko 0:4. Ramsayho mladý tím slávi historický bronz. Výber okolo kapitána Mareka Hrivíka prekvapil v zápase o bronz matných Švédov a uštedril im prehru 0:4. Sedem gólov v Pekingu zaznamenal iba 17-ročný Juraj Slafkovský, ktorý dvoma presnými zásahmi pomohol mladému tímu aj k víťazstvu v záverečnom zápase."

Aftonbladet (Švéd.): "Slováci vygumovali Švédov, v stretnutí o bronz ich zdolali 4:0 a získali historický bronz. Favorit pôsobil unaveným dojmom." 


expressen.se (Švéd.): "Tre Kronor idú domov bez bronzovej medaily. Slovensko počas celej olympiády pútalo pozornosť priamočiarym štýlom hry a v zápase o 3. miesto zdolalo Švédsko 4:0. Dva góly strelil supertalent Juraj Slafkovský."

svt.se (Švéd.): "Po slabom výkone v zápase o bronz sa vraciame domov z Pekingu bez medaily. Hráči Tre kronor mali v nohách ťažký semifinálový zápas s tímom Ruského olympijského výboru, na oddych mali necelých 24 hodín a na ľade to bolo vidieť. Mali problém dostať sa do hry, útočná hra bola fádna. Po bezgólovej úvodnej 20-minútovke sa Slováci dostali na koňa v druhej tretine."

iihf.com: "Slovensko získalo prvú olympijskú medailu v hokeji. Dva góly v druhej tretine a pevná defenzíva v záverečných 20 minútach zariadili triumf 4:0 nad Švédskom v zápase o bronz na ZOH v Pekingu. Vo Vancouveri 2010 boli Slováci tiež blízko k zisku bronzu, nad Fínskom viedli v tretej časti 3:1, ale náskok premrhali a prehrali 3:5. Podobný kolaps sa im dnes neprihodil."

17-ročný Slafkovský jednoznačne najlepší

Slovenský hokejista Juraj Slafkovský sa stal najproduktívnejším hráčom a zároveň najlepším strelcom olympijského turnaja v Pekingu. Sedemnásťročný útočník dokázal v siedmich zápasoch nastrieľať sedem gólov a výrazne prispel k zisku bronzových medailí. Vydarené ZOH 2022 zavŕšil účasťou v All Star tíme a ziskom ocenenia pre najužitočnejšieho hráča.

Najmladší hráč pekinského turnaja nazbieral sedem kanadských bodov (7+0), rovnako ako Fíni Sakari Manninen (4+3), Teemu Hartikainen (2+5) a Kanaďan Adam Tambellini (3+4), titul kráľa produktivity mu vyniesol vyšší počet strelených gólov. Tabuľku strelcov ovládol Slafkovský s dvojgólovým náskokom pred švédskym útočníkom Lucasom Wallmarkom (5), Manninen a Anton Lander skórovali štyrikrát. 

Na čele individuálnych štatistík sa umiestnil aj Patrik Rybár, ktorý bol s 96,58-percentnou úspešnosťou zásahov najlepší brankár turnaja. Spomedzi všetkých brankárov na ZOH mal aj najlepší gólový priemer - 0,86. Ako jediný dokázal vychytať dve čisté kontá. Rybárove výkony ho katapultovali do olympijského All Star tímu, kde tak malo Slovensko dvojnásobné zastúpenie.

Zimná olympiáda sa v nedeľu oficiálne skončila

Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach oficiálne ukončil XXIV. zimné olympijské hry v Pekingu. Usporiadateľskú štafetu na nedeľnom záverečnom ceremoniáli prevzali talianske strediská Miláno a Cortina d'Ampezzo.

Peking oslávil, že sa stal prvým mestom, ktorý úspešne zorganizoval letnú i zimnú edíciu hier. Rozlúčku na Olympijskom štadióne poznačili pandemické opatrenia, "Vtáčie hniezdo" sa rovnako ako na otváracom ceremoniáli nemohlo zaplniť naplno divákmi ani športovcami. Napriek tomu na ploche nechýbalo mnoho olympijských medailistov, vrátane bronzového hokejového tímu. Pocty niesť slovenskú vlajku sa dostalo útočníkovi Petrovi Cehlárikovi.

Prezident MOV pri záverečnom príhovore poďakoval športovcom za ich férové súťaženie a politickým predstaviteľom celého sveta vyslal posolstvo mieru. "Všetci ste sa navzájom podporovali, gratulovali si a objímali sa, aj keď vaše krajiny rozdeľujú konflikty. Prekonali ste rozdiely a ukázali ste, že v olympijskom spoločenstve sme si všetci rovní. Bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzame, akí sme a v čo veríme. Táto zjednocujúca sila je mocnejšia, než tie, ktoré nás chcú rozdeliť. Vy ste tí, ktorí dávajú mieru šancu. Kiežby sa politickí vodcovia na celom svete inšpirovali vaším príkladom solidarity a mieru," povedal Bach športovcom.

Uvoľnovanie covid opatrení

Na Slovensku sa od 28. februára začne uvoľňovanie pandemických opatrení. Zrušia sa režimy OTP, OP aj OP+, ostane len režim základ. Zvýšia sa aj kapacity pri nízko a stredne rizikových podujatiach. Pred rokovaním vlády o tom informoval premiér Eduard Heger. "Od 28. februára to bude vlastne bez režimov, ostane len ´základ´. Takisto zrušíme povinnosť karantény žiakov, ktorí boli v v škole v kontakte s pozitívnym, prevádzkové hodiny služieb sa predĺžia do 24.00. K navýšeniu kapacity príde aj pri vysoko rizikových podujatiach," upozornil premiér. Avizoval, že uvoľnenie sa má dotknúť aj oblastí športu, wellnessu či gastra. 

Od 28. marca by sa podľa jeho slov mal život vrátiť do stavu pred pandémiou. "Zrušia sa kapacitné obmedzenia, obmedzenia prevádzkových hodín a upravíme aj povinnosť nosenia rúšok," uviedol. Ako dodal, COVID-19 tu stále bude, no "nebude diktovať pravidlá, ako máme žiť". Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) dodal, že vo štvrtok 17. februára sa uskutoční okrúhly stôl, kde sa s premiérom chcú stretnúť so zástupcami jednotlivých sektorov.  

Napätie na Ukrajine sa naďalej stupňuje

Napätie na separatistickom východe Ukrajiny sa stále stupňuje. Mestom Luhansk otriasli dva silné výbuchy. Horieť začal aj plynovod. Žiadne obete hlásené neboli. 

Proruskí separatisti tvrdia, že za výbuchmi a ostreľovaním z posledných dní stojí Ukrajina, ktorá na okupovanom území pripravuje ofenzívu. Kyjev to však rázne odmieta. Podľa Ukrajiny ide o dezinformácie a pokus Ruska o vyvolanie provokácie. "Situáciu eskaluje Ruská federácia a jej prívrženci na území Doneckej a Luhanskej oblasti. Ide o pokus vyprovokovať naše ozbrojené sily, našu armádu, aby na provokácie odpovedali a reagovali," povedal Oleksij Danilov, tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady.

Proruskí povstalci na východe Ukrajiny začali aj evakuáciu civilistov z Donecka a Luhanska do Ruska. Týkať by sa mala až 700-tisíc ľudí. Prvých 80 z nich do tábora dorazilo už v piatok večer. "Po dohode s ruskou federáciou sú v Rostovskej oblasti pripravené miesta pre prijatie a ubytovanie našich občanov," povedal Denis Pušilin, líder neuznanej Doneckej ľudovej republiky.

Viac ako milión ľudí bez vody

Eskalácia napätia a ostreľovanie na východe Ukrajiny narušili dodávky vody pre viac ako milión ľudí v regióne. Podľa britského denníka The Guardian na to upozornil Medzinárodný výbor Červeného kríža.

MVČK vyzval všetky strany konfliktu, aby ušetrili infraštruktúru, ktorá je nevyhnutná pre život civilistov komunít. Dodal, že v dôsledku ostreľovania boli za posledné dva dni z prevádzky vyradené prinajmenšom dve veľké čerpacie stanice v Doneckej oblasti, ktoré slúžia viac ako miliónu ľudí na oboch stranách línie kontaktu. Civilná infraštruktúra poskytujúca životne dôležité služby je chránená podľa medzinárodného humanitárneho práva, upozornila Florence Gilletteová, vedúca delegácie MVČK na Ukrajine. EÚ v sobotu informovala, že koordinuje dodávky pomoci Ukrajine. Pomoc poskytovaná členskými štátmi má "podporiť úsilie Ukrajiny pripraviť sa na všetky možné scenáre," uvádza sa vo vyhlásení Európskej komisie.

Pomoc zo Slovinska, Írska, Rumunska a Rakúska zahŕňa jednorazové lekárske rúška, sterilné rukavice, generátory, antibiotiká, dezinfekčné prostriedky. Francúzsko dodalo aj stovky stanov, prikrývok, diek a spacích vakov, ako aj 3000 kusov špeciálnych rukavíc a zdravotnícku stanicu schopnú ošetriť 500 zranených. "Okamžitá pomoc v oblasti civilnej ochrany je na ceste. Slovinsko, Rumunsko, Francúzsko, Írsko a Rakúsko už predložili prvé ponuky a v najbližších dňoch očakávam ďalšiu pomoc od ostatných členských štátov EÚ," povedal eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

Zelenskyj vyzýva na okamžité prímerie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Donbase a na obnovenie rozhovorov s Ruskom pod záštitou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Zelenskyj svoju výzvu zverejnil po telefonáte s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý predtým telefonicky hovoril aj so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

"Sme za zintenzívnenie mierového procesu. Podporujeme okamžité zvolanie Trilaterálnej kontaktnej skupiny," uviedol Zelenskyj s odkazom na formát, ktorý zahŕňa zástupcov Ukrajiny, Ruska a OBSE.

V posledných dňoch došlo na frontovej línii v Donbase k eskalácii bojov a ozbrojených incidentov, z ktorej sa navzájom obviňujú ukrajinské vládne sily aj proruskí separatisti. Samozvané separatistické jednotky vyhlásili všeobecnú mobilizáciu s odôvodnením, že ukrajinský prezident pripravuje útok na nimi ovládané územia. Kyjev takýto úmysel popiera a tvrdí, že ide len o zámienku pre hroziacu ruskú inváziu na Ukrajinu, v blízkosti ktorej Moskva sústredila už asi 150-tisíc vojakov.  

Biden sa chce stretnúť s Putinom

Americký prezident Joe Biden je pripravený stretnúť sa so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom v záujme zmiernenia súčasného napätia okolo Ukrajiny, a to "kedykoľvek" a v akomkoľvek formáte.  Uviedol to v nedeľu minister zahraničných vecí USA Antony Blinken, ktorý však súčasne varoval, že hrozba ruskej invázie na Ukrajinu je "smrteľne vážna" a bezprostredná. "Ale pokiaľ sa ešte nevalia (ruské) tanky a nevzlietli lietadlá, využijeme každú možnosť a každú minútu, ktorú máme k dispozícii, aby sme sa pokúsili odradiť prezidenta Putina" od invázie, povedal Blinken v televízii CNN.

Minister sa k ukrajinskej kríze vyjadroval aj v relácii televízie CBS, kde okrem iného vyhlásil: "Je úplne jasné, že (prezident Biden) je pripravený stretnúť sa s prezidentom Putinom kedykoľvek, v akomkoľvek formáte, ak by to pomohlo zabrániť vojne". 

Biden s Putinom spolu podľa Bieleho domu naposledy telefonovali 12. februára. Podľa Blinkena už Rusko sústredilo pri hraniciach s Ukrajinou viac než 150-tisíc vojakov. V posledných dňoch došlo na frontovej línii v Donbase k eskalácii bojov a ozbrojených incidentov, z ktorej sa navzájom obviňujú ukrajinské vládne sily aj proruskí separatisti.Samozvané separatistické republiky vyhlásili všeobecnú mobilizáciu s odôvodnením, že ukrajinský prezident pripravuje útok na nimi ovládané územia. Kyjev takýto úmysel popiera a tvrdí, že ide len o zámienku pre hroziacu ruskú inváziu na Ukrajinu.

Americkí vojaci na Slovensku

Americkí vojaci sú už na Slovensku. Kolóna s vojenskou technikou po prekročení hraníc našla útočisko na Záhorí. Na leteckej základni v Kuchyni načerpali sily. Situáciu sme sledovali nielen na hraniciach, ale aj v Kuchyni. Americký konvoj sa na Slovensko dostal cez hraničný priechod Kúty - Brodské v stredu večer. Ich prvou zastávkou na Slovensku je letecká základňa Kuchyňa. Tu sa ale dlho nezdržia. S technikou sa presunú ďalej.

Američania sa spolu s 1300 slovenskými vojakmi chystajú na spoločné cvičenie Saber Strike 2022. Podľa slovenskej a americkej strany toto cvičenie nesúvisí so situáciou na rusko-ukrajinskej hranici. Cieľom je preverenie obranyschopnosti spojeneckých jednotiek. Námetom cvičenia je precvičiť presuny na dlhé vzdialenosti v zimných podmienkach. Zároveň precvičiť komplexnú logistickú podporu. To znamená od strategicko – logistickej podpory až po takticko - logistickú podporu. V neposlednom rade pre manévrové jednotky, vykonávanie defenzívnych alebo obranných operácií.

Vojenské cvičenie, ktoré bolo plánované dva roky, sa uskutoční na troch miestach. Vo výcvikovom stredisku Lešť, v Leviciach a na letisku Sliač od 1. do 14. marca. Následne americké vojská opustia naše územie. Všetci naši vojaci sa vrátia naspäť do Nemecka najneskôr 25. marca. V najbližších dňoch majú na Slovensko prísť ešte štyri vojenské americké konvoje.

Protest autodopravcov a blokovanie hraníc

Slovenskí autodopravcovia pohrozili úplnou blokádou hraničných priechodov, pokiaľ vláda nesplní ich požiadavky ohľadom napríklad úľav na spotrebnej dani z pohonných hmôt, na cestnej dani a na mýtnom. Sú ale pripravení aj na kompromisnú dohodu s ministrami a v záujme obnovenia rokovaní vo štvrtok večer protesty na hraniciach prerušili.

Novinárom to v piatok povedali zástupcovia nespokojných dopravcov. Slovenskí ministri dopravy aj financií skôr návrhy dopravcov odmietli. "Vidíme aroganciu moci. Potrebujeme konsolidovať sily. Ak s nami nebudú chcieť rokovať, uzavrieme (prechody) natvrdo," povedal šéf Únie autodopravcov Slovenska Stanislav Skala. 


Dodal, že v takom prípade by dopravcovia neblokovali všetky prechody, ale napríklad vybraný prechod, a to s niekoľkými desiatkami vozidiel. "Každý cent je v doprave dôležitý. Tak vysoké náklady v doprave, aké má Slovensko, nikde v Európe nie sú," povedal Skala. Dopravcovia od pondelka protestovali okrem iného na diaľničnom hraničnom priechode s Českou republikou Brodské/Břeclav. Protest ovplyvnil najmä prevádzku kamiónov cez hranicu, demonštranti umožňovali prejazd osobnej dopravy aj vojenských konvojov s americkými vojakmi, ktorí sa presúvali na cvičenie na Slovensko.

Požadujú zlacnenie pohonných hmôt

Podobne ako v minulosti sa do protestov na rozdiel od UNAS nezapojilo počtom členov väčšie združenie dopravcov Česmad Slovakia, ktoré sa zameriava hlavne na medzinárodnú prepravu. Hlavnou požiadavkou nespokojných dopravcov je zlacnenie pohonných hmôt. "Chceme, aby sa znížila spotrebná daň z palív a aby sme sa dostali na úroveň Poľska a Maďarska," doplnil šéf Asociácie Žltý Anjel asistance 24 Marián Ürge. Asociácia pôsobí v sektore asistenčných a odťahových služieb.

Opatrenia maďarských a poľských úradov v oblasti cien a daní viedli k tomu, že benzín či nafta sú v týchto krajinách lacnejšie ako na Slovensku. Veľa vodičov zo Slovenska preto podľa médií jazdí tankovať do Poľska či do Maďarska. 

Napríklad v Poľsku je cena litra benzínu v prepočte asi o 30 eurocentov nižšia ako na Slovensku. Slovenský minister dopravy Andrej Doležal aj minister financií Igor Matovič sa predtým postavili k požiadavkám dopravcov skôr odmietavo a pripomenuli, že štát zaviedol zľavy na mýtnom či znížil sadzbu cestnej dane po ich podobných protestoch pred dvoma rokmi.

Protestovali aj farmári

Poľnohospodári zablokovali dopravu na horskom priechode Dargov. Protesty nechcú ukončiť, kým neodstúpi minister pôdohospodárstva. Minister Vlčan hovorí o protizákonných požiadavkách. Predstavitelia iniciatívy poľnohospodárov nechcú, aby agrorezort viedol Samuel Vlčan. Podmienky pre hospodárenie malých a veľkých roľníkov sú podľa nich mimoriadne zlé a nepomôže ani ministrom avizovaných 110 miliónov eur.

Minister uviedol, že niektoré s požiadaviek poľnohospodárov ho zaskočili a majú byť v rozpore so zákonom. „Aby boli členmi porady vedenia a ďalšie požiadavky, ktoré sú nezlučiteľné s platný právom na Slovensku. To čo žiadajú oni je v rozpore povedzme s tým čo žiadajú iné združenia,“ hovorí Vlčan. Podľa Cenknera bude protest na Dargove v prípade nesplnenia ich požiadavky aj ďalšie dni pokračovať a čas blokovania priechodu sa bude predlžovať, "keďže všetci títo poľnohospodári už toho majú dosť".

Hlasovanie o súdnej mape

Do druhého čítania ide zo štyroch návrhov v rámci súdnej mapy len jeden z nich týkajúci sa nových sídel a obvodov okresných súdov. Zvyšné tri nenašli vo štvrtkovom hlasovaní medzi poslancami národnej rady dostatočnú podporu. 

V druhom čítaní tak majú poslanci rokovať o vládnom návrhu zákona v súvislosti s novými sídlami a obvodmi okresných súdov. Hovorí o tom, že v praxi má prísť ku geografickému zväčšeniu obvodov okresných súdov. Z niektorých sídelných súdov by sa mali stať pracoviská. Návrh predpokladá aj zrušenie okresných súdov v Partizánskom, Skalici, Bánovciach nad Bebravou a Kežmarku. Agenda obchodného registra by sa mala koncentrovať na žilinský okresný súd. 

Ešte dopoludnia neprešiel o jeden hlas návrh zákona v súvislosti s novými sídlami a obvodmi krajských súdov. Zmeny na týchto súdoch by sa nateraz nemali diať. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková navrhovala, aby ich sídlom bola po novom Trnava pre západoslovenský obvod, Žilina pre stredoslovenský obvod a Prešov pre východoslovenský obvod. Zo zvyšných piatich krajských súdov mali zostať pracoviská. Do druhého čítania neprešiel v podvečernom hlasovaní návrh o zriadení Mestského súdu Bratislava ani návrh o zriadení Mestského súdu Košice. Ministerka odôvodňovala potrebu reformy dosiahnutím špecializácie sudcov, zväčšenie obvodov má podľa nej zabezpečiť väčší priestor na realizáciu kritéria náhodného výberu sudcu.

"Nové súdne obvody sú navyše navrhované aj na základe prirodzených spádových a kultúrnych regiónov a identít. Od novej súdnej mapy možno očakávať nielen zrýchlenie súdneho konania a funkčný mechanizmus náhodného výberu sudcov, ale aj zlepšenie kvality súdnych rozhodnutí," uviedol rezort spravodlivosti v dôvodovej správe návrhu.

Do druhého čítania prešiel iba jeden návrh

Návrhy podporili v hlasovaní poslanci za SaS a OĽANO s výnimkou Györgya Gyimesiho, ktorý sa pri troch zdržal a podporil len návrh o okresných súdoch. Pri troch neschválených návrhoch boli proti poslanci za Sme rodina. Viacerí z nich podporili len návrh o okresných súdoch. Pri všetkých návrhoch boli proti opoziční poslanci. Poslankyne zo Za ľudí Miriam Šuteková a Alexandra Pivková sa zdržali pri všetkých návrhoch. Ich kolegovia Juraj Šeliga a Jana Žitňanská podporili návrhy o krajských a okresných súdoch, no pri zriadení mestských súdov sa zdržali.

Strana SaS kritizovala koalíciu

Hnutie Sme rodina je v koalícii zbytočné asi ako nejaký "nádor na krku". Vyhlásil to vicepremiér a predseda SaS Richard Sulík. Reagoval tak na to, že Sme rodina nepodporuje reformy tejto vlády. Poslanci za Sme rodina boli vo štvrtkovom hlasovaní proti väčšine návrhov súdnej mapy. Hlasovanie o reforme podľa Sulíka zároveň ukázalo "malosť" šéfky Za ľudí Veroniky Remišovej.

"Opätovne si verejne kladiem otázku, na čo je Sme rodina v koalícii, lebo je tu prakticky úplne zbytočná," vyhlásil na tlačovej konferencii Sulík. Kollár mal podľa neho "pračudesné" dôvody nepodporiť reformu. Jeho argumenty boli podľa Sulíka "prakticky nijaké". Zároveň uviedol, že SaS z koalície neodíde. "Bohužiaľ, musím konštatovať, že dnes koalícia stratila zmysel v tejto veci na šesť mesiacov. Mária Kolíková po dlhých mesiacoch vyjednávania predložila do národnej rady súdnu mapu a tá z veľkej časti neprešla. Koalícia je o tom, že plníme náš spoločný program, ktorý sa volá programové vyhlásenie vlády, ale na toto akoby naši koaliční partneri zabudli," vyhlásil Sulík.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok