Americkí vojaci prekročili hranice Slovenska. Ich prvou zastávkou bola letecká základňa v Kuchyni

TA3
17.2.2022 18:56

Americkí vojaci sú už na Slovensku. Kolóna s vojenskou technikou po prekročení hraníc našla útočisko na Záhorí. Na leteckej základni v Kuchyni načerpali sily. Situáciu sme sledovali nielen na hraniciach, ale aj v Kuchyni.

Americký konvoj sa na Slovensko dostal cez hraničný priechod Kúty - Brodské v stredu večer. Ich prvou zastávkou na Slovensku je letecká základňa Kuchyňa. Tu sa ale dlho nezdržia. S technikou sa presunú ďalej.

Američania sa spolu s 1300 slovenskými vojakmi chystajú na spoločné cvičenie Saber Strike 2022. Podľa slovenskej a americkej strany toto cvičenie nesúvisí so situáciou na rusko-ukrajinskej hranici. Cieľom je preverenie obranyschopnosti spojeneckých jednotiek.

Námetom cvičenia je precvičiť presuny na dlhé vzdialenosti v zimných podmienkach. Zároveň precvičiť komplexnú logistickú podporu. To znamená od strategicko – logistickej podpory až po takticko - logistickú podporu. V neposlednom rade pre manévrové jednotky, vykonávanie defenzívnych alebo obranných operácií.

Vojenské cvičenie, ktoré bolo plánované dva roky, sa uskutoční na troch miestach. Vo výcvikovom stredisku Lešť, v Leviciach a na letisku Sliač od 1. do 14. marca. Následne americké vojská opustia naše územie. Všetci naši vojaci sa vrátia naspäť do Nemecka najneskôr 25. marca. V najbližších dňoch majú na Slovensko prísť ešte štyri vojenské americké konvoje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok