Viac ako milión ľudí je bez vody. Situáciu zhoršila eskalácia napätia na Ukrajine

TA3 TASR
20.2.2022 08:30

Eskalácia napätia a ostreľovanie na východe Ukrajiny narušili dodávky vody pre viac ako milión ľudí v regióne. Podľa britského denníka The Guardian na to upozornil Medzinárodný výbor Červeného kríža.

Viac ako milión ľudí je bez vody. Situáciu zhoršila eskalácia napätia na Ukrajine
TASR/AP

MVČK vyzval všetky strany konfliktu, aby ušetrili infraštruktúru, ktorá je nevyhnutná pre život civilistov komunít. Dodal, že v dôsledku ostreľovania boli za posledné dva dni z prevádzky vyradené prinajmenšom dve veľké čerpacie stanice v Doneckej oblasti, ktoré slúžia viac ako miliónu ľudí na oboch stranách línie kontaktu.

Civilná infraštruktúra poskytujúca životne dôležité služby je chránená podľa medzinárodného humanitárneho práva, upozornila Florence Gilletteová, vedúca delegácie MVČK na Ukrajine. EÚ v sobotu informovala, že koordinuje dodávky pomoci Ukrajine. Pomoc poskytovaná členskými štátmi má "podporiť úsilie Ukrajiny pripraviť sa na všetky možné scenáre," uvádza sa vo vyhlásení Európskej komisie.

Pomoc zo Slovinska, Írska, Rumunska a Rakúska zahŕňa jednorazové lekárske rúška, sterilné rukavice, generátory, antibiotiká, dezinfekčné prostriedky. Francúzsko dodalo aj stovky stanov, prikrývok, diek a spacích vakov, ako aj 3000 kusov špeciálnych rukavíc a zdravotnícku stanicu schopnú ošetriť 500 zranených.

"Okamžitá pomoc v oblasti civilnej ochrany je na ceste. Slovinsko, Rumunsko, Francúzsko, Írsko a Rakúsko už predložili prvé ponuky a v najbližších dňoch očakávam ďalšiu pomoc od ostatných členských štátov EÚ," povedal eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok