Napätie sa stupňuje. Východom Ukrajiny otriasli výbuchy, separatisti evakuujú ľudí do Ruska

TA3
19.2.2022 08:12

Napätie na separatistickom východe Ukrajiny sa stále stupňuje. Mestom Luhansk otriasli dva silné výbuchy. Horieť začal aj plynovod. Žiadne obete hlásené neboli.

Proruskí separatisti tvrdia, že za výbuchmi a ostreľovaním z posledných dní stojí Ukrajina, ktorá na okupovanom území pripravuje ofenzívu. Kyjev to však rázne odmieta. Podľa Ukrajiny ide o dezinformácie a pokus Ruska o vyvolanie provokácie.

"Situáciu eskaluje Ruská federácia a jej prívrženci na území Doneckej a Luhanskej oblasti. Ide o pokus vyprovokovať naše ozbrojené sily, našu armádu, aby na provokácie odpovedali a reagovali," povedal Oleksij Danilov, tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady.

Proruskí povstalci na východe Ukrajiny začali aj evakuáciu civilistov z Donecka a Luhanska do Ruska. Týkať by sa mala až 700-tisíc ľudí. Prvých 80 z nich do tábora dorazilo už v piatok večer. "Po dohode s ruskou federáciou sú v Rostovskej oblasti pripravené miesta pre prijatie a ubytovanie našich občanov," povedal Denis Pušilin, líder neuznanej Doneckej ľudovej republiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok