Zelenskyj vyzýva na okamžité prímerie v Donbase a obnovenie rozhovorov s Ruskom

TA3 TASR
20.2.2022 15:41

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Donbase a na obnovenie rozhovorov s Ruskom pod záštitou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Zelenskyj vyzýva na okamžité prímerie v Donbase a obnovenie rozhovorov s Ruskom
TASR/AP

Zelenskyj svoju výzvu zverejnil po telefonáte s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý predtým telefonicky hovoril aj so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

"Sme za zintenzívnenie mierového procesu. Podporujeme okamžité zvolanie Trilaterálnej kontaktnej skupiny," uviedol Zelenskyj s odkazom na formát, ktorý zahŕňa zástupcov Ukrajiny, Ruska a OBSE.

V posledných dňoch došlo na frontovej línii v Donbase k eskalácii bojov a ozbrojených incidentov, z ktorej sa navzájom obviňujú ukrajinské vládne sily aj proruskí separatisti.

Samozvané separatistické jednotky vyhlásili všeobecnú mobilizáciu s odôvodnením, že ukrajinský prezident pripravuje útok na nimi ovládané územia. Kyjev takýto úmysel popiera a tvrdí, že ide len o zámienku pre hroziacu ruskú inváziu na Ukrajinu, v blízkosti ktorej Moskva sústredila už asi 150-tisíc vojakov.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok