Strana SaS reagovala na hlasovanie o súdnej mape. Koalícia dnes stratila zmysel, povedal Sulík

TA3 TASR
17.2.2022 18:49

Hnutie Sme rodina je v koalícii zbytočné asi ako nejaký "nádor na krku". Vyhlásil to vicepremiér a predseda SaS Richard Sulík. Reagoval tak na to, že Sme rodina nepodporuje reformy tejto vlády. Poslanci za Sme rodina boli vo štvrtkovom hlasovaní proti väčšine návrhov súdnej mapy. Hlasovanie o reforme podľa Sulíka zároveň ukázalo "malosť" šéfky Za ľudí Veroniky Remišovej.

"Opätovne si verejne kladiem otázku, na čo je Sme rodina v koalícii, lebo je tu prakticky úplne zbytočná," vyhlásil na tlačovej konferencii Sulík. Kollár mal podľa neho "pračudesné" dôvody nepodporiť reformu. Jeho argumenty boli podľa Sulíka "prakticky nijaké". Zároveň uviedol, že SaS z koalície neodíde.

Podľa Sulíka koaliční partneri zabudli na programové vyhlásenie vlády

"Bohužiaľ, musím konštatovať, že dnes koalícia stratila zmysel v tejto veci na šesť mesiacov. Mária Kolíková po dlhých mesiacoch vyjednávania predložila do národnej rady súdnu mapu a tá z veľkej časti neprešla. Koalícia je o tom, že plníme náš spoločný program, ktorý sa volá programové vyhlásenie vlády, ale na toto akoby naši koaliční partneri zabudli," vyhlásil Sulík.

Remišová má podľa Sulíka vo zvyku podporiť dobré veci a myslí si, že doteraz sa dalo so Za ľudí rátať. "Ale dnes večer zvíťazila malosť Veroniky Remišovej," skonštatoval šéf SaS. Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová sa pýta, či má ešte koalícia zmysel. Poslanci za SaS sú podľa nej hlboko sklamaní hlasovaním niektorých koaličných poslancov. 

"Zdá sa, že osobné animozity vymenili za reformu," dodala. Myslí si, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dostatočne vysvetlila šíriace sa obavy a nepravdy. Zároveň sa poďakovala poslancom OĽANO i nezaradeným poslancom Tomášovi Valáškovi a Miroslavovi Kollárovi za podporu.

Podľa Kolíkovej má súdna mapa ešte šancu

Samotná reforma súdnej mapy, ako aj tá jej časť, ktorá neprešla v pléne Národnej rady SR do druhého čítania, má ešte šancu. Vyhlásila to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Deklarovala, že pre to urobí všetko, keďže súčasťou reformy mali byť aj niektoré zo záväzných míľnikov pre plán obnovy. Líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík podčiarkol, že ministerka neodchádza z funkcie, pretože pre reformy robí maximum.

Kolíková chce dostať koaličných partnerov "späť na palubu", aby reformu dotiahli dokonca. Naznačila, že existuje možnosť úprav pozmeňujúcim návrhom, keďže jeden zo štvorice návrhov tvoriacich reformu v pléne vo štvrtok prešiel. Priznala, že termíny z plánu obnovy sú ohrozené a ak sa ich podarí splniť, bude to "na knap". Červenou čiarou bude podľa nej apríl.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok