Slovenskí autodopravcovia pohrozili úplnou blokádou hraníc, pokiaľ vláda nesplní ich požiadavky

TA3 ČTK
18.2.2022 12:15

Slovenskí autodopravcovia pohrozili úplnou blokádou hraničných priechodov, pokiaľ vláda nesplní ich požiadavky ohľadom napríklad úľav na spotrebnej dani z pohonných hmôt, na cestnej dani a na mýtnom. Sú ale pripravení aj na kompromisnú dohodu s ministrami a v záujme obnovenia rokovaní vo štvrtok večer protesty na hraniciach prerušili.

Slovenskí dopravcovia pohrozili úplnou blokádou hraníc, pokiaľ im vláda neustúpi
TASR/Vladimír Miček

Tvrdia, že náklady v doprave sú najvyššie v Európe

Novinárom to dnes povedali zástupcovia nespokojných dopravcov. Slovenskí ministri dopravy aj financií skôr návrhy dopravcov odmietli. "Vidíme aroganciu moci. Potrebujeme konsolidovať sily. Ak s nami nebudú chcieť rokovať, uzavrieme (prechody) natvrdo," povedal šéf Únie autodopravcov Slovenska Stanislav Skala. 

Dodal, že v takom prípade by dopravcovia neblokovali všetky prechody, ale napríklad vybraný prechod, a to s niekoľkými desiatkami vozidiel. "Každý cent je v doprave dôležitý. Tak vysoké náklady v doprave, aké má Slovensko, nikde v Európe nie sú," povedal Skala.

Dopravcovia od pondelka protestovali okrem iného na diaľničnom hraničnom priechode s Českou republikou Brodské/Břeclav. Protest ovplyvnil najmä prevádzku kamiónov cez hranicu, demonštranti umožňovali prejazd osobnej dopravy aj vojenských konvojov s americkými vojakmi, ktorí sa presúvali na cvičenie na Slovensko. 

Podobne ako v minulosti sa do protestov na rozdiel od UNAS nezapojilo počtom členov väčšie združenie dopravcov Česmad Slovakia, ktoré sa zameriava hlavne na medzinárodnú prepravu.

Hlavnou požiadavkou nespokojných dopravcov je zlacnenie pohonných hmôt. "Chceme, aby sa znížila spotrebná daň z palív a aby sme sa dostali na úroveň Poľska a Maďarska," doplnil šéf Asociácie Žltý Anjel asistance 24 Marián Ürge. Asociácia pôsobí v sektore asistenčných a odťahových služieb.

Veľa vodičov chodí tankovať do zahraničia

Opatrenia maďarských a poľských úradov v oblasti cien a daní viedli k tomu, že benzín či nafta sú v týchto krajinách lacnejšie ako na Slovensku. Veľa vodičov zo Slovenska preto podľa médií jazdí tankovať do Poľska či do Maďarska. 

Napríklad v Poľsku je cena litra benzínu v prepočte asi o 30 eurocentov nižšia ako na Slovensku. Slovenský minister dopravy Andrej Doležal aj minister financií Igor Matovič sa predtým postavili k požiadavkám dopravcov skôr odmietavo a pripomenuli, že štát zaviedol zľavy na mýtnom či znížil sadzbu cestnej dane po ich podobných protestoch pred dvoma rokmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok