Top udalosti týždňa: Lockdown čaká nezaočkovaných, protestovalo sa, Arrive chýbajú šoféri

TA3/kj
21.11.2021 17:04

Máme za sebou týždeň sprísňovania opatrení i novembrových protestov. Rakúšania dokonca pritvrdili, zaviedli celoštátny lockdown a povinné očkovanie. O týchto možnostiach sa napokon už začalo diskutovať aj na Slovensku. Pozrite si prehľad tých najdôležitejších udalostí týždňa.

Kladenie vencov strany Smer SD pred sochou Alexandra Dubčeka
TA3 / David Duducz

Čiastočný lockdown prešiel na vláde

Lockdown pre nezaočkovaných a výrazné sprísnenie podmienok v Covid automate. Na tom sa v priebehu uplynulého týždňa zhodla vláda Eduarda Hegera. Úprava má byť podľa premiéra však dočasná a jej cieľom je stabilizácia kritickej situácie v nemocniciach.

Od pondelka malo platiť aj preukazovanie sa zamestnancov covid pasom, testom alebo potvrdením o prekonaní ochorenia. Napokon sa zavedenie tejto zmeny však ukázalo komplikovanejším, ako sa na začiatku zdalo, a tak ho dočasne odložili.

Boj o prísnejšie opatrenia trval do poslednej chvíle, zmeny v Covid automate nepodporila však koaličná strana SaS. Prečo sa tak rozhodli? Viac vysvetlila v Téme dňa členka strany Jana Bittó Cigániková. Viac si môžete pozrieť v rozhovore v relácii Téma dňa:

Nové opatrenia sa nepáčili opozícii. Hlas hovoril o "delení ľudí na občanov dvoch kategórií", Smer sa zase chce obrátiť na Ústavný súd. "Opatrenia prispejú k šíreniu ochorenia Covid-19. Voľne necháme chodiť očkovaného a ten, kto má negatívny PCR test, bude musieť byť doma," vyhlásil vtedy na tlačovej konferencii šéf strany Robert Fico.

O nových opatreniach a o tom, čo nás zrejme čaká aj na Vianoce, sme sa rozprávali aj v Téme dňa s epidemiologičkou Zuzanou Krištúfkovou. "Sme na prahu humanitárnej katastrofy, uvidíme ako sa budú opatrenia dodržiavať," uviedla v TA3.

Svoje k tomu povedal aj matematik Richard Kollár. "O tri týždne možno len veľmi ťažko predpokladať také zlepšenie situácie, špecificky v nemocniciach, ktoré by umožnilo nejaké radikálnejšie uvoľňovanie opatrení," vyjadril sa matematik. Aký scenár očakáva? Viac sa dozviete aj v našom článku.

Protesty počas spomienky na Nežnú revolúciu

Uprostred týždňa sme si pripomenuli 32. výročie Nežnej revolúcie. Mnohí však sviatočný deň využili na vyjadrenie nesúhlasu s aktuálnymi opatreniami a vládou. Protesty vo viacerých častiach Bratislavy pokračovali do večerných hodín, situáciu monitorovala polícia. Pred ľuďmi s prejavmi vystúpili šéf Smeru Robert Fico či Milan Mazurek z mimoparlamentného hnutia Republika.

Rušno bolo aj pred úradom vlády, kde protestujúci vo večerných hodinách použili pyrotechniku. Dvaja policajti utrpeli zranenia.

Dočasný policajný prezident Štefan Hamran sa nasledujúci deň poďakoval policajtom, ktorí dohliadali na priebeh stredajších zhromaždení v Bratislave a zakročili na miestach, kde to bolo nevyhnutné. Vyzdvihol tiež profesionálnu prácu členov antikonfliktného tímu.

Arriva má problém. Vodiči chýbajú, spoje meškajú

Problémy zasiahli bratislavskú dopravu, ktorá zostala ochromená po tom, ako v kraji začala úradovať spoločnosť Arriva. Chýbajúci vodiči a vynechané spoje spôsobili to, že mnohí ľudia z okolitých miest ako Pezinok či Senec meškali do práce a do školy. Rozhorčenie neskrýval ani šéf kraja Juraj Droba, ktorý vyhlásil, že situáciu sa so spoločnosťou snaží riešiť. Arriva zase uviedla, že pracuje na zazmluvnení nových vodičov a cestujúcich poprosila o pochopenie.

Droba prišiel situáciu vysvetliť aj do relácie TA3 Téma dňa, kde použil už ostrejšie slová o tom, že Arriva má nôž na krku. Okrem toho hovoril aj o hrozbe pokút.

Generálny riaditeľ Arrivy László Ivan vidí začiatok problému najmä v tom, ako sa umelo naťahovalo verejné obstarávanie zo strany konkurencie. "Každého vodiča, ktorý podpíše zmluvu, sme schopní do 24 hodín zaradiť na linku," uviedol v rozhovore. Viac sa dozviete aj v našom článku.

Rakúsko chce povinné očkovanie

Covidové opatrenia sa sprísňovali aj v zahraničí. Rakúsko pritvrdilo a zaviedlo celoštátny lockdown bez ohľadu na to, kto je a kto nie je zaočkovaný. Lockdown bude od pondelka trvať maximálne 20 dní s prehodnotením situácie po desiatich dňoch.

Rakúska vláda zároveň oznámila, že od 1. februára 2022 začne v krajine platiť povinnosť byť zaočkovaný proti Covid-19 pre všetkých obyvateľov. Očkovanie treťou dávkou bude možné už po štyroch mesiacoch. "Dlho, možno až príliš dlho, sa predpokladalo, že bude možné dosiahnuť vysokú zaočkovanosť aj bez povinného očkovania. Teraz sa však musíme realite pozrieť do očí," vyhlásil Schallenberg.

Na povinné očkovanie proti koronavírusu na Slovensku zatiaľ nie je politická vôľa. Povinnosť zaočkovať sa však platí pre niektoré skupiny obyvateľstva aj v iných krajinách Európy.

Napätie na hraniciach a kríza s migrantmi

Situácia sa neupokojila ani na poľsko-bieloruských hraniciach, kde nápor migrantov rastie. Tisícky ľudí prečkávajú chladné noci v stanoch. Európska únia obviňuje Minsk, že umelo vytvoril migračnú krízu tým, že povzbudil migrantov, aby prišli do Bieloruska s prísľubom ľahkého prechodu do Únie. Bielorusko to popiera.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko a dosluhujúca nemecká kancelárka Angela Merkelová sa zase zhodli na tom, že migračnú krízu by mal Minsk vyriešiť spolu s Európskou úniou.

Vlhová triumfuje v novej sezóne

Radosť v závere týždňa mnohým Slovákom priniesla opäť Petra Vlhová. V nedeľu vyhrala aj druhý slalom novej sezóny Svetového pohára. Vo fínskom Levi zdolala o 47 stotín spolufavoritku Mikaelu Shiffrinovú z USA a zopakovala triumf zo soboty.

"Milujem Levi, mám to tu veľmi rada. Bol to veľký boj, ale dokázala som to. Chcem sa poďakovať trénerovi, celému tímu i rodine, lebo bez nich by som to nedokázala. Som naozaj veľmi šťastná," uviedla obhajkyňa veľkého glóbusu tesne po pretekoch pre Eurosport.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok