Dav blokoval dopravu, deväť ľudí zadržali. Na protestoch rečnili Fico aj Mazurek

TA3 TASR
17.11.2021 16:20

Protesty vo viacerých častiach Bratislavy pokračovali aj do večerných hodín, situáciu monitorovala polícia. Dav ľudí blokoval dopravu v okolí Kamenného námestia a priľahlých uliciach. Deviatich ľudí zadržali.

"Na osobnej slobode bolo v priebehu dnešného dňa obmedzených celkovo deväť osôb, a to z dôvodu neuposlúchnutia výzvy verejného činiteľa a verbálneho urážania policajtov, z dôvodu napadnutia iného účastníka zhromaždenia pred budovou národnej rady, z dôvodu dvoch útokov na verejného činiteľa v súvislosti s použitím pyrotechnického predmetu, ako aj poškodenia služobného motorového vozidla," uviedol bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Ďalej konštatoval, že krajská polícia pripravila v súvislosti s protestami v Bratislave bezpečnostné opatrenia a situáciu celý čas monitorovala. Hliadky podľa jeho slov dohliadali na bezpečnosť aj počas presunov protestujúcich zo Šafárikovho námestia na Námestie slobody, spred národnej rady na Hodžovo námestie a späť na Námestie slobody.

Linky MHD museli odkloniť

Protestujúci sa z bratislavského Šafárikovho námestia v stredu podvečer presunuli pred úrad vlády. Dav pritom blokoval dopravu v okolí Kamenného námestia a priľahlých uliciach. Dopravný podnik Bratislava musel odkloniť niektoré linky hromadnej dopravy.

Z dôvodu presunu protestujúcich bola v hlavnom meste prerušená premávka liniek MHD 3, 4 a 9. Dopravný podnik Bratislava na sociálnej sieti neskôr informoval o tom, že dopravu už v plnom rozsahu obnovili. "Električky, autobusy aj trolejbusy sa postupne napájajú na svoje trasy. Počítajte prosím s možnými meškaniami," uviedol dopravný podnik.

Mazurek vyzval vládu k demisii

K presunu protestujúcich vyzval na akcii jeden z poslancov parlamentu pôsobiaci v mimoparlamentnom hnutí Republika Milan Mazurek. Na pódiu hovoril o prechádzke celou Bratislavou a vyslaní silného politického signálu i signálu boja, odvahy a túžby po slobode. "A keď táto vláda nebude počúvať, pôjdeme a urobíme všetko preto, aby táto vláda skončila zo dňa na deň," vyhlásil s tým, že už nie je čas na referendum a vyzval vládu k okamžitej demisii.

Protest hnutie republika TA3 / David Duducz

Smer kritizoval vládu i prezidentku

Krátko popoludní sa pred parlamentom konalo aj zhromaždenie iniciované opozičným Smerom-SD. Predstavitelia strany položili vence k pamätníku Alexandra Dubčeka. Stovky ľudí pritom zaplnili námestie. Polícia však protestujúcich priamo k budove parlamentu nepustila.

Na pódiu sa vystriedali viacerí rečníci, kritizovali najmä pandemické opatrenia a kroky vlády, či prezidentky Zuzany Čaputovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok